Πώς το κόκκινο κρέας συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τι έδειξε νέα έρευνα
PonyWang via Getty Images

Μία κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου ανακάλυψαν επιστήμονες στο Α*STAR (Agency for Science, Technology and Research) σε συνεργασία με ερευνητές στο National Cancer Centre Singapore.

Η εν λόγω έρευνα αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες που στοχεύουν την τελομεράση, ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην εξέλιξη του καρκίνου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος παγκοσμίως. Αν και είναι γνωστός ότι υπάρχουν λόγοι τόσο γενετικής φύσης όσο και συνδεόμενοι με τον τρόπο ζωής (όπως η διατροφή) συμβάλλουν στην εξέλιξή του, ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο ήταν ως τώρα ασαφής.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer Discovery, οι επιστήμονες παρουσιάζουν πώς ανακάλυψαν πως ο σίδηρος από το κόκκινο κρέας ενεργοποιεί ξανά την τελομεράση, ένα ένζυμο που επεκτείνει τα άκρα των χρωμοσωμάτων DNA, αποτελώντας κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη του. Η ανακάλυψη αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες ως προς το πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκε επίσης μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική προσέγγιση: Η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα μικρό μόριο, το SP2509, μπορεί να μπλοκάρει την εκ νέου ενεργοποίηση της τελομεράσης στα καρκινικά κύτταρα παρεμποδίζοντας την αλληλεπίδραση του σιδήρου με το ένζυμο. Σε εργαστηριακά τεστ με γραμμές καρκινικών κυττάρων, το SP2509 δεν σταμάτησε απλά την ενεργοποίηση της τελομεράσης, μα μείωσε επίσης την εξέλιξη του όγκου, παρουσιάζοντας μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δημοφιλή