Πώς το Λονδίνο έχασε τον τίτλο της χρηματοπιστωτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης από το Παρίσι

Το γαλλικό χρηματιστήριο κυριαρχείται από τις μετοχές των πολυτελών οίκων μόδας όπως η LVMH με χρηματιστηριακή αξία 360 δισ. δολάρια.
JOEL SAGET via Getty Images

Μετά το Brexit και την επέλαση της Λιζ Τράς, το Λονδίνο έχασε τον τίτλο του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης με το Παρίσι να αναλαμβάνει τα σκήπτρα, καθώς απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών.

Η αγορά της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας, μετά την χαλάρωση των αυστηρών κανόνων του κορονοιού, ενισχύει σημαντικά τις γαλλικές μετοχές στα είδη πολυτελείας με το Παρίσι να ξεπερνά σε χρηματιστηριακές συναλλαγές σε δολάρια το Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι Κινέζοι αγοραστές αντιπροσώπευαν το 35% της παγκόσμιας ζήτησης πολυτελών αγαθών πριν από την πανδημία, με το μερίδιό τους να έχει μειωθεί κατά 50% το 2022 λόγω των μέτρων, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η αξία των μετοχών που διακινήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχωρήσει σημαντικά φέτος, ενώ οι Γαλλικές εταιρείες στις οποίες ανήκουν μεγάλοι οίκοι μόδας όπως η LVMH SE και η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering SA ενισχύθηκαν μετά τις ενδείξεις για χαλάρωση των μέτρων του κορονοιού στην Κινεζική αγορά, η οποία στηρίζει σημαντικά την κερδοφορία τους.

Το Παρίσι έκοψε πρώτο το νήμα και στην αγορά συναλλάγματος, καθώς λειτούργησε προς όφελος του, το χάος που προκάλεσε η σύντομη πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, που προκάλεσε ανασφάλεια στις αγορές βυθίζοντας τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 έναντι του δολαρίου.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης συντριβεί από το γεγονός οτι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει τεράστια ενεργειακά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα, με τους Βρετανούς να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Brexit και Τρας απογυμνώνουν το City του Λονδίνου

Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες απ′ όταν η Τρας εγκαταστάθηκε στην Ντάουνιγκ Στριτ, οι αγορές μετοχών και ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν χάσει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη αξία, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να κλονίζεται από τις φορολογικές απαλλαγές που ανακοίνωσε.

Το χάσμα στην αγορά κεφαλαιοποίησης μεταξύ των χρηματιστηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχει μειωθεί περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Οι βρετανικές μετοχές αξίζουν σήμερα περίπου 2,821 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με περίπου 2,823 τρισεκατομμύρια δολάρια των γαλλικών μετοχών. σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ωστόσο, δεν είναι όλα δυσοίωνα για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μια υποτιμημένη στερλίνα προκαλεί υπεραπόδοση για τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις της χώρας χάρη στα έσοδα από τις εξαγωγές τους. Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε μόλις 0,4% φέτος έναντι μιας βουτιάς 17% για τον FTSE 250.

Επίσης, ο δείκτης Stoxx που παρακολουθεί 10 ευρωπαϊκές μετοχές ειδών πολυτελείας, κέρδισε 8% την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδό του από τον Μάρτιο του 2020.

Όμως το γαλλικό χρηματιστήριο κυριαρχείται από τις μετοχές των μεγάλων πολυτελών Brand, όπως η LVMH, ιδιοκτήτρια της Louis Vuitton, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 360 δισεκατομμύρια δολάρια που την κάνει τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης σε αξία αγοράς.

Δημοφιλή