Το 2021 είναι εδώ επιτέλους αλλά δεν μοιάζει με κανέναν άλλο καινούργιο χρόνο. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτόμασταν τον Μάρτιο του 2020, βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας κι αυτό σημαίνει στο ίδιο (αν όχι χειρότερο) σημείο σ′ αυτό που ήμασταν στο πρώτο lockdown πριν από τόσους μήνες.
Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να σταθμίζουμε τα ψηφίσματά μας για το Νέο Ετος και να κάνουμε σχέδια για τον καινούργιο χρόνο - αλλά όλα δείχνουν διαφορετικά (απ′ ότι συνήθως). Δεν μπορούμε να οργανώσουμε πάρτι γενεθλίων, να προγραμματίσουμε διακοπές, να δώσουμε το παρών σε Φεστιβάλ ή σε γαμήλιες τελετές όταν δεν έχουμε μια ημερομηνία λήξης της πανδημίας. Σίγουρα, κάποιοι υπαινίσσονται το καλοκαίρι - άλλοι το ξεκίνημα του 2022 - αλλά αυτές είναι απλά υποθέσεις.
Ολοι αισθανόμαστε ένα υπερβολικό αίσθημα ανασφάλειας διότι το μάλλον φαίνεται τόσο θολό, λέει η Λούσι Φούλερ, πιστοποιημένη με UKCP ψυχοθεραπεύτρια. Αλλά το να βλέπουμε θετικά προς το μέλλον είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που μας κρατά μακριά από την κατάθλιψη λέει - έτσι, το να κάνουμε πλάνα και να θέτουμε στόχους για την νέα χρονιά είναι ένας καλός τρόπος να κρατήσουμε τους εαυτούς μας σε καλή ψυχική υγεία.
Το κλειδί είναι να να κάνουμε πλάνα και να θέτουμε στόχους σε μικροκλίμακα. Η ίδια προειδοποιεί: Ας μην είμαστε πολύ φιλόδοξοι για να αποφύγουμε μια συνεχόμενη απογοήτευση. «Το να κάνουμε κράτηση για διακοπές στο εξωτερικό μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να το μετανιώσουμε, όσο φθηνές κι αν είναι οι τιμές όταν κάνουμε την κράτηση», λέει η ίδια.
Αντίθετα, ας ποντάρουμε σε μικρότερους στόχους που μπορεί να πετύχουμε σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση. Το να κάνουμε σχέδια για κάθε μέρα και εβδομάδα μπορεί να συμβάλει στην επιβολή μιας δομής που αφαιρεί την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία, λέει ο δρ Γκάρι Γουντ, κοινωνικός ψυχολόγος και συγγραφέας του The Psychology of Wellbeing.
Να έχουμε μια λίστα υποχρεώσεων εν κινήσει που μπορούμε να επεξεργαστούμε, προτείνουν οι Σέλμπι Θόρμαν και Κατ Ράιντ από τη συμβουλευτική εταιρεία Welloman Throman Reid. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει από το να προσκαλέσουμε ένα φίλο στο σπίτι μας μια φορά την εβδομάδα, να φτιάχνουμε ένα ωραίο φαγητό κάθε Παρασκευή, ή να σχεδιάσουμε να περάσουμε μια ώρα παίζοντας με τα παιδιά. Μπορούμε να στείλουμε sms με το νούμερο 6 και να κάνουμε σωματική άσκηση με φίλο (γίνεται σε συνθέσεις έως 3 άτομα). Ας βγούμε βόλτα με έναν σπιτικό καφέ στο χέρι ή μια ζεστή σοκολάτα, ή ας αγοράσουμε μια στον δρόμο.
«Υπάρχει μια τάση να κρατάμε την αναπνοή μας και να αποφασίζουμε να περιμένουμε μέχρι να τελειώσουν όλα αυτά, αλλά για τη δική μας ψυχική ευεξία, στην πραγματικότητα πρέπει να συνεχίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους και να βγούμε από το σπίτι», λέει η Φούλερ.
Ισως θελήσουμε επίσης να ορίσουμε πιο μακροπρόθεσμους στόχους και σχέδια - όπως το ψήφισμα της Πρωτοχρονιάς. Αυτά μπορούν να μας δώσουν μια απαραίτητη ώθηση κινητοποίησης κατά τη διάρκεια των κρύων, σκοτεινών μηνών και να μας δίνουν επίσης μια αίσθηση νοήματος, λέει ο δρ. Γκάρι Γουντ, ειδικά όταν συνδέονται με τις αξίες μας.
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Μάικλ Κλούναν προτείνει ότι μερικοί από τους καλύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν τώρα θα είναι αυτοί που έχουν θετικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχολογική μας υγεία.
«Εδώ είναι μια απλή διαδικασία που χρησιμοποιώ όταν καθορίζω τους στόχους μου», λέει ο ίδιος. «Ας γράψουμε σε ένα χαρτί τον ιδανικό μας στόχο [κι ας ρωτήσουμε]: πώς θα επιμείνω σε αυτό; Τι υποστήριξη έχω; Τι με εμποδίζει; Πώς θα ξεπεράσω αυτά τα εμπόδια;»
Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με τους στόχους που θέτουμε - και ευγενικοί με τους εαυτούς μας στη διαδικασία καθορισμού τους. Ο προγραμματισμός για την διεξαγωγή μαραθωνίου μπορεί να είναι φιλόδοξος κατά την διάρκεια μας πανδημίας, αλλά η προετοιμασία για τα πρώτα μας 10 χιλιόμετρα θα μπορούσε να είναι πιο εφικτή.
Και πάλι, ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε όλους τους στόχους ρεαλιστικούς και προσαρμοσμένους στην τρέχουσα κατάσταση (ναι, αυτό σημαίνει φιλικούς προς το lockdown για πολλούς από εμάς) κι ας σκεφτούμε αυτούς που θα μας ανεβάσουν».
«Πρέπει να έχουμε θετική διάθεση και να πιστεύουμε στον εαυτό μας ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού και της συγγραφής στόχων», λέει η Φούλερ. «Όμως, όπως και στα ψηφίσματα της Πρωτοχρονιάς, (το πιο σημαντικό απ′ όλα είναι) να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας».