Πώς βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ τη νίκη της ΝΔ και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι υποσχέσεις και οι προκλήσεις στην οικονομία σε πρώτο πλάνο
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αναφέρονται όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνοντας λόγος για νίκη και επιστροφή της συντηρητικής παράταξης στο τιμόνι της χώρας αλλά και στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Η νίκη της ΝΔ σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN στο οποίο τονίζεται ότι για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης κατά την οποία κυβέρνηση εύθραυστες κυβερνήσεις. Μάλιστα γίνεται λόγος για επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα μετά από χρόνια λαϊκισμού. Το εκλογικό αποτέλεσμα μεταφράζεται ως μια πλήρης ανατροπή της τύχης της χώρας «με την επιστροφή σε ένα κόμμα που αποτέλεσε πυλώνα του καθεστώτος περιόδου πριν την οικονομική κρίση. Στο ρεπορτάζ υπάρχουν αναλυτικές αναφορές στο βιογραφικό του κ.Μητσοτάκη, με έμφαση και στο γεγονός ότι είναι γόνος μιας πολιτικής δυναστείας. Επισημαίνεται πως είναι ένας «φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής» αλλά επίσης επισημαίνεται πως προέρχεται από το πολιτικό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα στην οικονομική κρίση.

CNN

«Οι έλληνες συντηρητικοί αναλαμβάνουν μετά τη νίκη, υποσχόμενοι περισσότερες επενδύσεις και λιγότερους φόρους» ο τίτλος του ρεπορτάζ του Reuters που κάνει μια σύντομη αναδρομή στο πως ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015 «τη στιγμή που η οικονομική κρίση ήταν στην κορύφωσή της...αν και αρχικά υποστήριξε πως θα αντισταθεί σε πιο σκληρά μέτρα λιτότητας αναγκάστηκε να υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο...μια απόφαση που δυσαρέστησε τους ψηφοφόρους». Σε ότι αφορά τον 51χρονο Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει πως αν και ο ίδιος είναι φιλελεύθερος «στο κόμμα του βρίσκουν καταφύγιο και μέλη με πιο δεξιές απόψεις». Ειδική αναφορά γίνεται και στην μη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Τέλος φιλοξενεί και δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Θεόδωρου Κουλουμπή ο οποίος υποστηρίζει πως «ο βασικός λόγος [για αυτό το εκλογικό αποτέλσμα] είναι η οικονομία. Τα τελευταία 4,5χρόνια οι άνθρωποι δεν είδαν καμία βελτίωση, αντιθέτως υπήρξαν μειώσεις μισθών και συντάξεων». Το ενδιαφέρον τώρα όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, στρέφεται στις επιλογές που θα κάνει ο κ.Μητσοτάκης σε τομείς όπως η ενέργεια, η ανάπτυξη, η εξωτερική πολιτική και σχολιάζεται πως «ήταν πολύ φειδωλός κατά την προεκλογική καμπάνια για τις επιλογές που θα κάνει». Και καταλήγει: «Η πραγματική δοκιμασία θα είναι ο επόμενος προϋπολογισμός με τον Κ.Μητσοτάκης να παρουσιάζει τα βασικά σημεία της οικονομικής τους πολιτικής στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης στον Σεπτέμβριο».

reuters

«Οι επενδυτές περιμένουν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν. Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ (...) καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. «Αν και κληρονόμησε μια οικονομία που συνέρχεται κι ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει, η ανάκαμψη αυτή άρχισε από πολύ χαμηλές βάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απελπιστικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα βγαίνει από μια κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο» του πληθυσμού, προστίθεται στο κείμενο.

Bloomberg

Για «άνετη νίκη» του Κυριάκου Μητσοτάκης κάνει λόγο το Associated Press τονίζοντας πως κατάφερε ένα «οδυνηρό πλήγμα στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» μετά από «τέσσερα ταραχώδη χρόνια στην εξουσία» και ενώ «η χώρα αντιμετώπιζε μια τρομερή οικονομική κρίση». Και εδώ γίνεται ειδική αναφορά στην μη είσοδο της Χρυσής Αυγής τονίζοντας πως κατέγραψε μια μεγάλη μείωση των ποσοστών της αν και μέχρι πρόσφατα ήταν το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα. Επίσης τονίζεται πως ο κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας, προσέλκυση επενδύσεων και βελτίωση της αγοράς εργασίας ενώ υπόσχεται η Ελλάδα να γίνει μια χώρα πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και να καταπολεμήσει την διαβόητη γραφειοκρατία που ταλανίζει τη χώρα. Επίσης επισημαίνεται πως ο κ.Μητσοτάκης προέρχεται από μια ισχυρή πολιτική οικογένεια της Ελλάδας και προσπάθησε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αποβάλλει την εικόνα οικογενειοκρατίας.

Associated Press

Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει «ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας», σημειώνει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κατά την οποία «μολονότι το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα χρειαστούν εκατό ημέρες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των εξαγγελιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα».

Αφού αναλάβει την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης «θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που είναι “ήδη έτοιμη” κατά στενούς του συνεργάτες (...). Το κοινοβούλιο, που έκλεισε για τις εκλογές, θα ξανανοίξει τη 17η Ιουλίου για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και την ψήφο εμπιστοσύνης την 22η», ενώ «θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια», ένα που θα αφορά «το οργανόγραμμα» της κυβέρνησης, ένα για «τη συγχώνευση υπουργείων» και ένα για «τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα» που μεταξύ άλλων «θα απαγορεύει τη χορήγηση αδειών σε ισοβίτες» όπως τα μέλη της 17Ν, κατά το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας.

Le Figaro

Στα τέλη Αυγούστου, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου για «τη μείωση των φόρων» από 1ης Ιανουαρίου 2020 και άλλο ένα για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θα επιτρέψει τη λειτουργία «ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσθέτει η Figaro. Ακόμη, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ανάμεσα στα «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι «η λανθάνουσα κρίση με την Τουρκία», καθώς η Άγκυρα «πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις της» στα ελληνικά και τα κυπριακά χωρικά ύδατα αμφισβητώντας κυρίως τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μέλος του ΕΛΚ, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, του γερμανού Spitzenkandidat που άρχισε στην Ελλάδα την εκστρατεία του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και υπέρ αυτής της Ούρσουλας φαν ντερ Λάιεν, νέας υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να διαπραγματευθεί ξανά τους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους πιστωτές της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), επιδιώκοντας τη μείωσή τους «από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ», τονίζει η γαλλική εφημερίδα, ενώ, με τις αγορές να μοιάζουν να διάκεινται ευνοϊκά έναντι της κυβέρνησής του και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, «ενδέχεται να αποφασίσει γρήγορα την έκδοση ομολόγου» πριν αποδυθεί «στην αναζήτηση ξένων επενδύσεων».

Süddeutsche Zeitung

Στο ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα επόμενα χρόνια στέκεται αναπόφευκτα στο ρεπορτάζ της και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να «επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μια αισθητή ανάκαμψη».

Ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι «ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τότε θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει: «Αν και ο Μητσοτάκης ανήκει σε μία από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Δημοφιλή