Εάν είμαστε επιρρεπείς στους πονοκεφάλους, ίσως αναρωτιόμαστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός συνηθισμένου πονοκεφάλου και μιας ημικρανίας. Και οι δύο περιπτώσεις συνδέονται με φρικτά συναισθήματα, ωστόσο η ημικρανία είναι σίγουρα χειρότερη.
Πώς θα διαπιστώσουμε από ποιο είδος πάσχουμε
«Ένας συνηθισμένος πονοκέφαλος μας κάνει να αισθανόμαστε μια πίεση, η οποία συνήθως δεν παρεμποδίζει τις δραστηριότητες μας και δεν μας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επισκεφτούμε τον γιατρό μας», εξηγεί η Τζούλια Τζόουνς, νευρολόγος στο Houston Methodist Hospital.
Η ημικρανία, από την άλλη πλευρά, είναι ένας παλλόμενος ή παλμικός πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού, που εξελίσσεται ή επιδεινώνεται με την πάροδο των ωρών, με συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο φως ή στον ήχο, η ναυτία και ο έμετος. Μάλιστα, κάθε μικρή κίνηση, κάνει τον πόνο χειρότερο. Οι ημικρανίες κάνουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες από πολύ δύσκολες έως και αδύνατες.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφουμε τους πονοκεφάλους μας και τις πιθανές αιτίες. Εάν είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για ημικρανίες, βοηθάει να γνωρίζουμε από τί προκύπτουν. Για πολλούς ανάμεσά μας, στα αίτια ενδέχεται να περιλαμβάνονται η ζέστη, το στρες ή και ορισμένα τρόφιμα. Για τις γυναίκες, οι ορμόνες είναι ένα κοινό έναυσμα, με τις ημικρανίες να προκύπτουν συχνά σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά τη διάρκεια του κύκλου μας.
Ο εντοπισμός των «ενόχων» φαίνεται περίπλοκος, καθώς η επίδρασή τους στον οργανισμό μας δεν είναι πάντα άμεση. «Μια ημικρανία μπορεί να ”προετοιμάζεται” να ξεσπάσει έως και 72 ώρες προτού βιώσουμε τον πόνο που τη συνοδεύει», επισημαίνει η Τζόουνς. Οι στιγμές που προηγούνται της εμφάνισης του πόνου ονομάζονται «προειδοποιητική φάση» και ίσως να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η ακαμψία στο λαιμό ή τη γνάθο, οι αλλαγές στη διάθεση, το υπερβολικό χασμουρητό, η κόπωση ή και οι γαστρεντερικές διαταραχές.
Εκεί είναι που χρειάζεται να διατηρούμε ένα ημερολόγιο, σημειώνοντας πότε έχουμε πονοκέφαλο μαζί με λεπτομέρειες για το τί κάναμε τις ημέρες που προηγήθηκαν. Τότε, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε μοτίβα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις ημικρανίες, προτού μας χτυπήσουν την πόρτα. Ωστόσο, ακόμη και όταν κάνουμε τα πάντα σωστά, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα απαλλαγούμε από τις ημικρανίες.
Η διατήρηση της ισορροπίας βοηθά στη διαχείριση της ημικρανίας
Όταν η ζωή αρχίζει να ξεφεύγει από τις ισορροπίες της, είτε λόγω διαταραχών στο πρόγραμμα του ύπνου μας, είτε εξαιτίας της απώλειας ενός γεύματος ή του υπερβολικού άγχους, είναι πιο πιθανό να υποκύψουμε στα συμπτώματα της ημικρανίας.
Πότε η επίσκεψη στο γιατρό μας καθίσταται απαραίτητη
Η περιστασιακή ημικρανία, μία ή δύο φορές το μήνα, συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη, χωρίς ιατρική συνταγή.
Εάν η συχνότητα των ημικρανιών μας αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα απλά φάρμακα να μην βοηθούν στην αντιμετώπισή τους, τότε ο γιατρός μας, με την εμπειρία που διαθέτει, ίσως χρειαστεί να συνταγογραφήσει κάτι πιο ισχυρό. Είτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας, είτε για την πρόληψη της, είτε για συνδυασμό και των δύο.
Αν από εκεί και ύστερα υποφέρουμε από ημικρανίες για περισσότερες από έξι έως οχτώ ημέρες το μήνα, η επίσκεψη σε έναν νευρολόγο έμπειρο σε ζητήματα θεραπείας της ημικρανίας είναι μονόδρομος.
Πηγή: lifehacker.com .