Πόσα χρόνια ζωής μας κόβει η μόλυνση του αέρα (στις 10 πιο επιβαρυμένες χώρες και στην Ελλάδα)

Η έρευνα “State of Global Air” κάνει λόγο για πρόωρους θανάτους.
Rush hour traffic with smog.related:
Rush hour traffic with smog.related:
plherrera via Getty Images

Μετά τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα που παρατηρήθηκαν και πάλι αυτές τις μέρες στο Νέο Δελχί, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων από τις 4 έως τις 15 Νοεμβρίου. Η απαγόρευση μοιάζει με το σύστημα του δακτυλίου που εφαρμόζεται στην Αθήνα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά όλο το Νέο Δελχί. Έτσι τα αυτοκίνητα με πινακίδες που λήγουν σε μόνο και ζυγό αριθμό θα κινούνται εκ περιτροπής τις αντίστοιχες ημερομηνίες έως τα μέσα του μήνα.

Σύμφωνα δε με το Reuters, βάσει των μετρήσεων της αμερικανικής πρεσβείας η ποιότητα του αέρα προκαλεί «σοβαρή επιδείνωση των καρδιακών και πνευμονικών νόσων» και προκαλεί «πρόωρο θάνατο» σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία και ηλικιωμένους.

Όπως φαίνεται και στο infographic του Statista που ακολουθεί, στην Ινδία (συνολικά ως χώρα) η ατμόσφαιρα είναι από τις πλέον μολυσμένες παγκοσμίως.

Infographic: Where Air Pollution Cuts Life Expectancy the Most | Statista You will find more infographics at Statista

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το “State of Global Air” του Ινστιτούτου Υγείας του Ινστιτούτου Health Effects υπολογίζεται η μείωση του προσδόκιμου ζωής σε χρόνια εξαιτίας του επιπέδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Ινδία βρίσκεται στην 8η θέση με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,53 χρόνια εξαιτίας και της έκθεσης των κατοίκων σε επικίνδυνα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM2,5) που είναι από τους πλέον επικίνδυνους ρύπους μαζί με το όζον.

Η μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής καταγράφεται στο Μπαγκλαντές (1,87χρόνια).

Στην έρευνα αυτή η μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα ήταν 0,47.

https://www.stateofglobalair.org

Δημοφιλή