Πολλά έχουν ακουστεί για το χάρτινο κυπελλάκι των Starbucks που εθεάθη κοντά στην Ντενέρις (Εμίλια Κλαρκ) σε μία από τις σκηνές που προβλήθηκαν στο τέταρτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν της πετυχημένης σειράς «Game of Thrones» που προβλήθηκε την Κυριακή στο HBO.
Οι περισσότεροι έσπευσαν να σημειώσουν πως πρόκειται για μια καλά στημένη φάρσα, ενώ άλλοι εκτίμησαν πως δεν ήταν μια καθόλου τυχαία κίνηση από τους συντελεστές της δημοφιλούς σειράς.
Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, το σίγουρο είναι πως το συμβάν έδωσε αφορμή στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αστειευτούν με την καρδιά τους στο διαδίκτυο.
Σημειώνεται ωστόσο, πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που είδαν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας η δωρεάν διαφήμιση των Starbucks χάρη στο ποτήρι που βρέθηκε στο πλατό την κατάλληλη στιγμή άξιζε γύρω στα 2, 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το nbcnews.com ανέφερε στο μεταξύ πως το ποτήρι του καφέ δεν ήταν Starbucks, αλλά ένα απλό ποτήρι από την εταιρεία που έκανε το κέτερινγκ για τους συντελεστές του σόου.
Η Στέισι Τζόουνς, CEO της εταιρείας marketing, Hollywood Branded, εκτιμά πως η δωρεάν – και κάπως παραπλανητική διαφήμιση – αξίζει περί τα 2,3 δισ. δολάρια για τη Starbucks. Mάλιστα, σύμφωνα με την Τζόουνς υπήρξαν περισσότερες από 10.627 αναφορές στο όνομα της εταιρείας στο internet, την τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ανά τον κόσμο.
H ίδια συμπλήρωσε πως «είναι μια ευκαιρία που συμβαίνει στα χίλια χρόνια αυτή για τα Starbucks. Είναι στην πραγματικότητα μόνο η κορυφή του παγόβουνου, επειδή δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να μετρήσει επακριβώς αυτά που λέγονται από στόμα σε στόμα και στα social media».
Η πλατφόρμα αναλύσεων Talkwalker από την άλλη μέτρησε περισσότερες από 193.000 αναφορές μέσα σε 48 ώρες από την προβολή του επεισοδίου, σε κοινωνικά δίκτυα, blogs και ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Τα Starbucks δεν πραγματοποίησαν κάποιο σχόλιο αναφορικά με τα κέρδη που φέρεται πως αποκόμισαν.
Μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος, μπορεί να το κυπελλάκι να αφαιρέθηκε από το πλάνο, ωστόσο τα σχόλια στα social media δεν σταμάτησαν εκεί.
«Είναι αδύνατον να έχουμε μια σαφή εικόνα για το μέγεθος των κερδών από τη δωρεάν διαφήμιση των Starbucks και μάλιστα επειδή εμπίπτει σε μια τελείως διαφορετική κατηγορία από την τοποθέτηση προϊόντος επειδή το συμβάν έγινε τυχαία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα των υπευθύνων, η διαφήμιση θεωρείται ακόμα πιο πολύτιμη», σχολίασε ο Nόα Μαλίν, ειδικός σε θέματα διαφήμισης και μάρκετινγκ.