Ίσως γνωρίζουμε ήδη ότι το για το πόσο μπορούμε να σταθούμε στο ένα πόδι είναι ένας αρκετά καλός δείκτης υγείας για όλες τις ηλικίες (φυσικά, η «ιδανική» διάρκεια αλλάζει με την πάροδο του χρόνου).
Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα πους-απς: Ενώ το «τεστ φλαμίνγκο» χρησιμοποιείται συχνά για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου, τα πους-απς μπορεί να μας επιτρέψουν να ελέγξουμε την καρδιά μας.
Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που μπορούσαν να ολοκληρώσουν 40 πους-απς είχαν 96% λιγότερες πιθανότητες από εκείνους που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν 10 να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.
Αν και αυτή η μελέτη αφορούσε μόνο άνδρες (οι γυναίκες έχουν διαφορετικά σκορ), η μελέτη προτείνει ότι αυτό το γρήγορο τεστ «μπορεί να είναι ένα χρήσιμο και αντικειμενικό εργαλείο κλινικής αξιολόγησης για την αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».
Σε τι θα πρέπει να στοχεύσουμε ανάλογα με την ηλικία μας
Σύμφωνα με τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας Mayo Clinic, υπάρχουν μερικοί «καλοί» αριθμοί πους-απ που πρέπει να επιδιώκουμε να καταφέρνουμε.
Οι αρχάριοι μπορούν να κάνουν πους - απς χρησιμοποιώντας τα γόνατά τους, προσθέτουν.
Θεωρούν ότι ένας καλός αριθμός επανάληψης πους-απς ανάλογα με την ηλικία είναι:
1) Ηλικία 25 ετών
- Γυναίκες: 20 pushups
- Ανδρες: 28 pushups
2) Ηλικία 35 ετών
- Γυναίκες: 19 pushups
- Ανδρες: 21 pushups
3) Ηλικία 45 ετών
- Γυναίκες: 14 pushups
- Ανδρες: 16 pushups
4) Ηλικία 55 ετών
- Γυναίκες: 10 pushups
- Ανδρες: 12 pushups
5) Ηλικία 65 ετών
- Γυναίκες: 10 pushups
- Ανδρες: 10 pushups.
Τα παραπάνω δείχνουν ένα «καλό» επίπεδο φίτνες, αναφέρουν.
Στο παρακάτω βίντεο της fmh.gr μπορούμε να δούμε τον τρόπο για να εκτελούμε σωστά τα πους-απς.