Πόσα βήματα τη μέρα μας σώζουν από τους πολύ μεγάλους κινδύνους της καθιστικής ζωής

Είναι στο χέρι μας και... στα πόδια μας να ζήσουμε πολύ και ποιοτικά. Τα καλά νέα από τους ερευνητές.
TravelCouples via Getty Images

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ακόμη και όσοι κάνουμε ακραία καθιστική ζωή, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τις βλαβερές συνέπειες του συγκεκριμένου τρόπου ζωής, ενσωματώνοντας περισσότερα βήματα μέσα στην ημέρα μας.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, σήμερα είναι δυστυχώς ο πιο συνηθισμένος. Και φυσικά γνωρίζουμε ότι συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη και μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι όλοι αυτοί οι κίνδυνοι είναι χαμηλότεροι για όσους κάνουμε μεγαλύτερο αριθμό βημάτων και όσους περπατάμε πιο γρήγορα.

Όσο περισσότερα βήματα έκαναν oι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, ανεξάρτητα από το πόσο καθιστική ήταν η ζωή τους, τόσο μικρότερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν από καρδιαγγειακή νόσο και να πεθάνουν πρόωρα.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όσοι κάνουμε δουλειά γραφείου δεν είμαστε εντελώς καταδικασμένοι. Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό να μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε καθιστοί.

Ωστόσο, το σημαντικό που προκύπτει, είναι ότι όλες οι μετακινήσεις έχουν αξία. Έχει δηλαδή νόημα να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία μας, αυξάνοντας τον αριθμό των βημάτων που κάνουμε καθημερινά.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μεταξύ 9.000 και 10.000 καθημερινά βήματα ήταν τα βέλτιστα για την εξουδετέρωση των συνεπειών ενός άκρως καθιστικού τρόπου ζωής, αφού μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 21% και τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 39%.

Βέβαια, οποιοσδήποτε ημερήσιος αριθμός πάνω από τα 2.200 βήματα την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα και κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επομένως μπορούμε να ξεκινήσουμε από εκεί και σιγά-σιγά, να αρχίσουμε να δυσκολεύουμε το επίπεδο. Ας ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας. Αξίζει τον κόπο!

(Με πληροφορίες από Sciencealert).