Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το μοτίβο του ύπνου μας αλλάζει μετά τα 60 μας χρόνια.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο από εμάς ξυπνάμε στη μέση της νύχτας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι το 23% από εμάς ξυπνάμε τουλάχιστον μία φορά τη νύχτα.
Deagreez via Getty Images
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο από εμάς ξυπνάμε στη μέση της νύχτας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι το 23% από εμάς ξυπνάμε τουλάχιστον μία φορά τη νύχτα.

Γνωρίζουμε ότι το να σηκωνόμαστε το βράδυ για να πάμε τουαλέτα έχει όνομα (νυκτουρία);

Όχι μόνο αυτό, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν «κανονικές» φορές που πρέπει να περιμένουμε να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ανάλογα με την ηλικία μας. Οι νεότεροι συνήθως σηκώνονται για να ουρήσουν μία φορά τη νύχτα, ενώ εκείνοι στα 90 τους μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται στο «συνηθισμένο» εύρος αν κάνουν τέσσερα ... ταξίδια προς την τουαλέτα για ούρηση.

Αλλά δεν έχουν να κάνουν όλες οι νυχτερινές διαταραχές με την τουαλέτα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο από εμάς ξυπνάμε στη μέση της νύχτας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι το 23% από εμάς ξυπνάμε τουλάχιστον μία φορά τη νύχτα.

Και σύμφωνα με ειδικούς στο Sleep Foundation, αυτοί οι αριθμοί μπορεί να επηρεάζονται από την ηλικία, καθώς μετά τα 60, λένε, ο κιρκάδιος ρυθμός μας αλλάζει.

Ποιος είναι ο «κανονικός» αριθμός των επισκέψεών μας στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Ως έφηβοι, οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας επιμηκύνονται – που σημαίνει ότι το «φυσικό» μας σημείο αφύπνισης είναι αργότερα από το συνηθισμένο.

Αλλά μικραίνουν μεταξύ των ηλικιών 60-65 σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «πρόοδος φάσης». Ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν καλύτερη εστίαση το πρωί, αλλά μπορεί επίσης να θέλουν να πάνε για ύπνο νωρίτερα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα των ηλικιωμένων τους υπαγορεύει να κοιμηθούν στις 7-8 μ.μ. για να ξυπνήσουν 3-4 το πρωί. Φυσικά, μερικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό, οδηγούμενοι σε διαταραγμένο ή ανεπαρκή ύπνο.

Το Johns Hopkins Medicine αναφέρει ότι έχουμε μίνι ξυπνήματα περίπου 20 φορές τη νύχτα, αλλά δεν θυμόμαστε ή παρατηρούμε την εμπειρία. Αλλά για τους περισσότερους ενήλικες, οι ειδικοί λένε ότι είναι εντός του φυσιολογικού εύρους να ξυπνούν περίπου δύο ή τρεις φορές τη νύχτα – ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας κρατά ξύπνιους.

Το National Sleep Foundation δίνει μια αξιοσημείωτη .... άνοδο εν τω μεταξύ.

Για ενήλικες άνω των 65 ετών, ωστόσο, αυτά τα δύο ή τρία ξυπνήματα μπορεί να είναι μέρος ενός μοτίβου ύπνου που καταλήγει σε ένα ξύπνημα στις 3-4 το πρωί – και μπορεί να δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν μετά.

Αυτή η φυσική «κλήση» αφύπνισης μπορεί να μοιάζει με διακοπή ύπνου – ειδικά αν δεν αλλάζουμε την ώρα του ύπνου μας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «διαταραγμένο ύπνο» από εκείνο το σημείο και μετά, λέει το Sleep Foundation.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ηλικιωμένοι είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν μικρότερη διάρκεια ύπνου συνολικά και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι το νωρίτερο ξύπνημα και οι προσπάθειες να κοιμηθούν μετά από αυτή την ώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα ξυπνήματα.

Το National Sleep Foundation, το οποίο αναφέρει ότι οι νεότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα νυχτερινό ξύπνημα ή λιγότερο, το διπλασιάζει για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Όσοι βάζουν τον μέσο όρο πιο κοντά στις δύο ή τρεις φορές τη νύχτα θα μπορούσαν να αναμένουν ότι θα αυξηθεί σε τέσσερις ή και πέντε φορές με την ηλικία.

Πότε θα πρέπει να δούμε γιατρό;

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αναφέρει ότι «αν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί ή μένει για αρκετό καιρό ξάγρυπνος... μπορεί να έχει αϋπνία».

Εάν ξυπνάμε «αρκετές» φορές τη νύχτα, συνιστάται να επισκεφθούμε ένα παθολόγο - γενικό γιατρό.

Έχει να κάνει λιγότερο με έναν αριθμό και περισσότερο με το πώς νιώθουμε – το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης συμβουλεύει ότι «το να ξυπνάμε κάθε μέρα νιώθοντας κουρασμένοι είναι ένα σημάδι ότι δεν λαμβάνουμε την ξεκούραση που χρειαζόμαστε».

Μερικές φορές, οι αλλαγές στον ύπνο συνδέονται με την άνοια. Ας επισκεφθούμε τον γιατρό μας εάν υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου μας, εάν ο ύπνος μας παρεμβαίνει στην καθημερινότητά μας, ή εάν δεν αισθανόμαστε ποτέ ξεκούραστοι.