Πόσο ακριβώς μπορούν να μείνουν τα υπολείμματα φαγητού του γιορτινού τραπεζιού εκτός ψυγείου

Και μέχρι πότε πρέπει οπωσδήποτε να τα καταναλώσουμε.
Η χαρά της συγκέντρωσης διαφορετικών γενεών στο τραπέζι δεν θα πρέπει να μας κάνει να .... αφήνουμε τα φαγητά πολύ εκτός ψυγείου.
vladans via Getty Images
Η χαρά της συγκέντρωσης διαφορετικών γενεών στο τραπέζι δεν θα πρέπει να μας κάνει να .... αφήνουμε τα φαγητά πολύ εκτός ψυγείου.

Είναι η εποχή για εορταστικά γλέντια - και, αν δεν προσέχουμε, για ... τροφική δηλητηρίαση.

Το NHS Shetland (Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου - Νήσοι Σέτλαντ) αναφέρει ότι «το Campylobacter είναι ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και συνδέεται στενά με ωμά πουλερικά όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα».

Ωστόσο, το να μαγειρεύουμε σωστά το φαγητό μας είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης - έχει επίσης σημασία πώς και πότε αποθηκεύουμε τα υπολείμματα, λέει ο οργανισμός δημόσιας υγείας Safefood.

Οπως προσθέτουν, «αν αποθηκεύσουμε τα υπολείμματα του γιορτινού δείπνου προσεκτικά στο ψυγείο, μπορούμε να διατηρήσουμε τη ... λάμψη των γιορτινών ημερών και να τα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες τρεις (!) ημέρες».

Πόσο γρήγορα πρέπει να βάλουμε τα υπολείμματα του γιορτινού τραπεζιού στο ψυγείο μας;

Σύμφωνα με το Safefood, θα πρέπει να καλυφθούν και να αποθηκευτούν μέσα σε δύο ώρες.

«Μην τρώτε φαγητό που έχει παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες», συμβουλεύουν οι επαγγελματίες υγείας.

Εάν το (κρέας ή) πουλερικό μας εξακολουθεί να είναι ζεστό για πολύ καιρό μετά το μαγείρεμα, μπορούμε να την κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια πριν τα τοποθετήσουμε σε αεροστεγή δοχεία για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Η Safefood τονίζει επίσης: «Τα υπολείμματα που έχουν αποθηκευτεί στο ψυγείο πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών».

Νοσοκόμα NHS Shetland, Κλοέ Ούμπχρεϊ, δίνει ένα ακόμη μικρότερο ”παράθυρο” αναθέρμανσης: «Η λανθασμένη αποθήκευση των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση», προειδοποιεί.

«Οι βασικές συμβουλές ασφαλείας περιλαμβάνουν: Ας φυλάξουμε το φαγητό στο ψυγείο, ας το φάμε εντός δυο ημερών κι αν το ξαναζεστάνουμε μόνο μία φορά».

Πώς ξαναζεσταίνονται με ασφάλεια τα υπολείμματα;

Όπως λέει και η Κλοέ Ούμπχρεϊ, μπορούμε να ξαναζεστάνουμε τα υπολείμματα μόνο μία φορά.

Όπως και να τα μαγειρέψουμε, το Safefood αναφέρει ότι «θα πρέπει να ξαναζεσταθούν μέχρι να ζεματιστούν και εκ των έσω. Και η σάλτσα πρέπει να βράσει».

Ακόμα κι αν τρώμε το κρέας που έχει απομείνει κρύο, το Food Standards Scotland προσθέτει ότι θα πρέπει να παίρνουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε εκτός ψυγείου.

Συμβουλεύουν να μην αφήνουμε έξω τα πιάτα αλλαντικών και προτείνουν να ξαναβάλουμε το κρέας στο ψυγείο εντός μιας ώρας από τη στιγμή που θα το βγάλουμε, αν χρειαστεί.