Καθώς η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μέρος της ζωής μας και πολλοί από
τους ανθρώπους δημιουργούν αυτοσχέδιες μάσκες για να προστατέψουν τον
εαυτό τους από τα σταγονίδια που μεταδίδουν τον ιό, μια απορία που έχουμε
πολλοί είναι αν τα γάντια προστατεύουν από τον ιό .
Η απάντηση είναι Ναι. Τα γάντια χρησιμοποιούνται κυρίως από εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας αλλά τα Κέντρα για ΄Ελεγχο και Πρόληψη της Ασθένειας (CDC) δεν συμβουλεύουν τους ανθρώπους που δεν εργάζονται σ’ αυτά να φορούν γάντια εκτός σπιτιού. Σύμφωνα μ’ αυτά είναι ΟΚ να χρησιμοποιείτε τα γάντια καθώς κάνετε εργασίες καθαριότητας στο σπίτι αλλά θα πρέπει να τα απορίπτετε όταν ολοκληρωθεί η εργασία σας.
Tα γάντια είναι ένα «τείχος» μεταξύ του δέρματός σας και ό,τι αγγίζετε αλλά μπορούν επίσης να διαδώσουν μολύνσεις.
«(Τα γάντια) μπορεί να σας δώσουν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, κι έτσι μπορεί να ελαττώσετε την προστασία του εαυτού σας σε άλλες περιπτώσεις, όπως την τήρηση των σωστών αποστάσεων ή την υγιεινή των χεριών σας», λέει η Λούσι Γουίλσον, επικεφαλής του τμήματος επειγουσών υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη. «Κι υπάρχει και το ερώτημα αν εκείνοι που δεν φορούν γάντια ίσως και να μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους περισσότερο διότι είναι πιο προσεκτικοί σε σχέση με το άγγιγμα επιφανειών με τα χέρια τους».
Αν, λοιπόν, φοράτε γάντια, θα πρέπει να ξέρετε πως να τα φοράτε αλλά και να τα βγάζετε σωστά έτσι ώστε να μη μολύνετε τον εαυτό σας αλλά κι άλλες επιφάνειες.
Σημαντικό: Το να φοράμε γάντια δεν είναι δικαιολογία να μην πλένουμε τα χέρια μας. «Θα πρέπει πάντα να ασχολείστε με την υγιεινή των χεριών σας πριν βάλετε κι αφ’ ότου βγάλετε τα γάντια σας», λέει η Γουίλσον
Αν υποθέσουμε ότι τα γάντια μας μολύνονται αν αγγίξουμε κάτι...
Καθώς φοράμε γάντια, η Γουίλσον λέει ότι θα πρέπει να υποθέσουμε ότι «μολύνονται αν αγγίζουμε πράγματα». Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας με αυτά καθώς επίσης αν με τα γάντια έχουμε αγγίξει το πορτοφόλι μας ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.
Σημαντικό: Το να φοράμε γάντια δεν είναι δικαιολογία να μην πλένουμε τα χέρια μας. «Θα πρέπει πάντα να ασχολείστε με την υγιεινή των χεριών σας πριν βάλετε κι αφ’ ότου βγάλετε τα γάντια σας», λέει η Γουίλσον. «Αν θέλετε να πάτε να αλλάξετε και να βάλετε δεύτερο ζευγάρι γάντια, πάλι θα πρέπει να έχετε σωστή υγιεινή χεριών, διότι μπορεί να μολύνετε τους εαυτούς σας και τα γάντια...»
Για να απορρίψετε τα γάντια σας με τον σωστό τρόπο, πετάξτε τα αμέσως σε κάδο απορριμάτων κι αμέσως πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Για να βγάλετε τα γάντια σας σωστά, αναποδογυρίστε τα προσεκτικά
Αφού βγάλετε το ένα γάντι ίσως να έχετε να αντιμετωπίσετε το αίνιγμα πως να βγάλετε και το δεύτερο χωρίς να το αγγίζει το γυμνό σας χέρι.
Για να βγάλετε σωστά ένα γάντι θα πρέπει να το τραβήξετε προς τα έξω. Αναποδογυρίζοντας το γάντι θα έχετε εξασφαλίσει ότι το χρησιμοποιημένο γάντι δεν πρόκειται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ο τύπος των γαντιών που χρησιμοποιούμε. Ο Τόμας Ρούσσο, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο αναφέρει ότι το να χρησιμοποιούμε αυτοσχέδια γάντια μπορεί να κάνει την «αναστροφή» πιο δύσκολη απ’ ότι αν φοράμε ιατρικά γάντια.
Η δυσκολία, λοιπόν, του να βγάλουμε σωστά και να απολυμάνουμε τα γάντια είναι ένας λόγος που ο Ρούσσο δεν τα συστήνει γενικώς εκτός σπιτιού. «Ακόμα κι αν θυμάστε να απολυμαίνετε τα γάντια σας, μπορεί να μην είστε σε θέση να το κάνετε με τον καλύτερο τρόπο», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Νομίζω ότι έχει σημασία να δείξουμε πως αυτή η “οδός” της μετάδοσης είναι λιγότερο σημαντική από την αναπνευστική διάδοση του ιού».
ΠΗΓΗ: HuffPost US