Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει εγκαθιδρυθεί στην ζωή μας είναι πολύ λογικό να είμαστε διαρκώς κάτω από στρες και η ψυχολογία όλων μας να μην βρίσκεται και στα καλύτερά της επίπεδα.
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως ένας τρόπος χαλάρωσης, τώρα που ανοίγει το λιανεμπόριο , τα κέντρα αισθητικής κι οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, θα είναι ένα καλό μασάζ. Το ερώτημα που τίθεται βεβαίως είναι κατά πόσο είναι ασφαλές.
Η τοποθέτηση των ειδικών προσεγγίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί.
Αφενός έχει να κάνει με το ανήκουμε στην ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς σε αυτή την περίπτωση καλό είναι ερχόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή με άλλα άτομα, ακόμα και με αυτά που ζουν στο ίδιο χώρο.
Μην ξεχνάμε πως απαράβατος κανόνας παραμένει να «κρατάμε αποστάσεις».
«Όποτε έχουμε δύο άτομα, κοντά το ένα με το άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος, ακόμα κι αν κανείς από τους δύο δεν έχει συμπτώματα», δήλωσε ο Καρλ Φίχτενμπαουμ, επιδημιολόγος του τμήματος μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Αυτό όμως όπως επισημαίνει, ο Καρλ Φίχτενμπαουμ, δεν είναι λόγος για να αποκλείσουμε εντελώς από την ζωή μας το μασάζ αν ακολουθούμε τους σωστούς κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι είναι:
Φοράμε καθ′ όλη την διάρκεια μάσκα προστασίας
Πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και όταν είμαστε γυρισμένοι μπρούμυτα.
«Υπάρχει η λανθασμένη άποψη πως φοράμε μάσκα για να μην κολλήσουμε τον ιό. Ο σωστός τρόπος σκέψης είναι πως φοράμε μάσκα για να μην μεταδώσουμε τον ιό σε τρίτους», εξηγεί ο Καρλ Φίχτενμπαουμ.
Ο χώρος που θα διαλέξουμε να μειώνει την έκθεση μας προς τρίτους
Διαλέγουμε το σημείο εκείνο του σπιτιού που υπάρχει ο καλύτερο εξαερισμός. Φυσικά το τέλειο θα ήταν να γινόταν σε εξωτερικό χώρο, αλλά Ιανουάριο μήνα και με αυτές τις θερμοκρασίες, μάλλον αδύνατο. Οπότε διαλέγουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο.
Δεν ξεχνάμε να απολυμάνουμε καλά όλες τις επιφάνειες.
Αποφεύγουμε τα αιθέρια έλαια
Όπως μας εξηγεί ο Καρλ Φίχτενμπάουμ, τα αρώματα από τα αιθέρια έλαια, είναι τόσο αναζωογονητικά που συχνά ενθαρρύνουν τον κόσμο να παίρνουν βαθιές εισπνοές, κάτι που στην παρούσα φάση δεν είναι και ότι πιο ενδεδειγμένο.
Ο ιός μεταδίδεται πρωτίστως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα και η λήψη βαθιών αναπνοών αυξάνει τις πιθανότητες εισπνοής αυτών των σταγονιδίων.
Ενώ ο κίνδυνος εισπνοής τους είναι πιθανώς χαμηλότερος με μια μάσκα, όπως λέει ο Φίχτενμπάουμ, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να το επιβεβαιώσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να αποφύγουμε τις βαθιές εισπνοές ενώ απολαμβάνουμε το μασάζ.
Δεν κάνουμε μασάζ αν είμαστε άρρωστοι
Αν έχουμε τα οποιαδήποτε συμπτώματα ή έστω νιώθουμε πως κάτι μας «τριγυρίζει», δεν κάνουμε μασάζ.
Υπενθυμίζουμε πως πιθανά συμπτώματα COVID-19 - είναι πυρετός ή ρίγη, βήχας, πονόλαιμος, απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή.
Να θυμόμαστε πως όπως φροντίζουμε για την ευεξία μας κάνοντας μασάζ, το ίδιο πρέπει να κάνουμε με την υγεία μας, παίρνοντας τα σωστά μέτρα. Ακολουθούμε λοιπόν τους βασικούς κανόνες που θεσπίστηκαν από την πρώτη μέρα που ο κορονοϊός μπήκε στην ζωή μας. Φοράμε μάσκα, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, κρατάμε τις αποστάσεις, μένουμε σπίτι ενώ βγαίνουμε μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Τip
Επιλέγουμε μικρά κέντρα αισθητικής και μασάζ
«Όσο μεγαλύτερο το κέντρο, τόσο περισσότερος κόσμος κυκλοφορεί, τόσο πιο πιθανό να υπάρχει κάποιος που έχει μολυνθεί, οπότε ο περιορισμός της έκθεσης είναι το μεγαλύτερο μας στοίχημα», υποστηρίζει ο Καρλ Φίχτενμπαουμ.
Ζητάμε να μας ενημερώσουν για τις διαδικασίες απολύμανσης που ακολουθούν και κυρίως αν αυτή γίνεται μετά από κάθε επίσκεψη ακόμα και εκεί που αφήνουμε την τσάντα μας.
Να θυμόμαστε πως ο χώρος πρέπει απαραιτήτως να έχει σωστό εξαερισμό.
«Υπάρχει ιονιστής; Υπάρχει πρόσβαση σε παράθυρο;΄Υπάρχει κάτι που ανακυκλώνει τον αέρα; Όσο καλύτερη η ανακύκλωση του αέρα τόσο το καλύτερο», μας λέει η επιδημιολόγος, Τζορτζίν Νάνος από την Ενσινίτας της Καλιφόρνια.
Αποφεύγουμε τους καθαρισμούς και μασάζ προσώπων για ευνόητους λόγους