Πόσο ασφαλές είναι το delivery την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού;

Πίτσα ή Κινέζικο; Αυτά είναι όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το take out και το delivery την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.
.
Vadym Petrochenko via Getty Images
.

Αυτόν τον καιρό της κοινωνικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ποιους τύπους φαγητών πρέπει να προτιμάμε; Και είναι ασφαλές το take away ή το delivery;

Σύμφωνοι, ειδικοί έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φαγητού. Τι γίνεται, όμως, με τα κοντέινερς που κουβαλούν εμπορεύματα και τις πλαστικές σακούλες που μεταφέρεται το φαγητό;

«Παρ′ όλα αυτά, πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί διότι όλοι αυτοί οι ιοί μπορεί να αλλάζουν. Κι αυτό που λέμε σήμερα μπορεί να είναι διαφορετικό αύριο», λέει ο Τζεφ Νέλκεν, ειδικός στην ασφαλή γαστρονομία στο Γούντλαντ Χιλς στην Καλιφόρνια.

Η HuffPost US απευθύνθηκε σε ειδικούς στο ζήτημα του φαγητού για να πάρει πληροφορίες σχετικά με το πως μπορεί να τρώει κανείς με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Ακόμα κι αν το φαγητό ή ό,τι το μεταφέρει δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, το να τρώει κανείς φαγητό που δεν έχει παρασκευαστεί ή προετοιμαστεί σωστά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλο το σύστημά μας. Αυτά πρέπει να προσέχουμε:

Αν θέλετε να κάνετε take out επιλέξτε εστιατόρια που γνωρίζετε

Δεν είναι και η πιο κατάλληλη ώρα για γαστρονομικές εξερευνήσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νέλκεν.

Οπως λέει ο ίδιος, αυτές τις στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει μια αίσθηση οικειότητας κι αίσθημα ασφάλειας με το εστιατόριο που επιλέγουμε. Επίσης για την ώρα ο ίδιος συστήνει - αν θέλουμε οπωσδήποτε να παραγγείλουμε σπίτι - να διαλέξουμε από τις τυπικές αλυσίδες εστίασης που συνηθίζουμε.

“Ακόμα κι αν το φαγητό ή ό,τι το μεταφέρει δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, το να τρώει κανείς φαγητό που δεν έχει παρασκευαστεί ή προετοιμαστεί σωστά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλο το σύστημά μας.”

Ελέγξτε εστιατόρια

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επίσης σημαντικό να «εξερευνήσουμε» ένα εστιατόριο προτού αποφασίσουμε να κάνουμε παραγγελία.Τι εννοεί; Μα φυσικά, να ελέγξουμε το ιστορικό του σε σχέση με ζητήματα υγιεινής για να αντιληφθούμε αν λαμβάνει σοβαρά τις απαραίτητες υποδείξεις υγείας.

Μια άλλη σημαντική υπόδειξη - για εκείνους που το take away είναι μονόδρομος - είναι, αν γίνεται φυσικά, να κάνουμε μια οπτική κατόπτευση πριν την παραγγελία: Φορούν οι εργαζόμενοι γάντια; Διατηρούν τους χώρους καθαρούς;

Είναι το φαγητό φρέσκο;

Ο Τζάγκντις Κχουμπχαντάνι, καθηγητής Επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Ball State της Ιντιάνα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του να ελέγξουμε πόσο φρέσκο είναι το φαγητό που τρώμε. «Αν παραγγείλω τηγανιτές πατάτες και βρεθούν στο πιάτο μου δυο ώρες αργότερα (αφ′ ότου έχουν τηγανιστεί) παραμένοντας σε θερμοκρασία δωματίου, είναι επικίνδυνο να τις φάω», λέει. «Οταν το φαγητό παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου, τότε δεν μπορείς να το εμπιστεύεσαι διότι οι βακτηριακοί οργανισμοί αναπτύσσονται ταχύτατα σ′ αυτές τις θερμοκρασίες».

΄Οπως συμπληρώνει, το να εκθέτουμε τον οργανισμό μας σ′ αυτούς, μπορεί να αδυνατίσει το σύστημά μας, κι αυτή δεν είναι μια καλή εποχή για να συμβεί αυτό. Αν πρέπει ντε και καλά να κάνετε take away, καλό είναι να ρωτήσετε πότε φτιάχτηκε το φαγητό που σας προσφέρεται.

«Σ′ αυτή την περίπτωση δεν είναι αγενές να πείτε ”δεν μπορώ να φάω αυτές τις τηγανιτές διότι φαίνονται κρύες. Μπορείτε να μου τις ξαναφτιάξετε;...», λέει. Κι επίσης είναι ΟΚ να πάτε σε ένα μέρος που μαγειρεύεται καινούργιο φαγητό από κάπου που θα δείτε σάντουιτς να υπάρχουν εκεί για πάντα...

«Ο μέσος όρος ζωής του κορονοϊού τώρα, σε σχέση με ότι ξέρουμε από το SARS και το MERS κυμαίνεται από πέντε ώρες ως μια - δυο ημέρες», ανέφερε.

Προσοχή στα πλαστικά μαχαιροπήρουνα

Επιπλέον, σε πλαστικό αντικείμενο, ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός για μερικές ημέρες. Ο Κχουμπχαντάνι συστήνει να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης όπως να φοράμε γάντια όταν ανοίγουμε οποιοδήποτε πακέτο με φαγητό και να αφήνουμε τα φρέσκα λαχανικά περίπου για μια ημέρα προτού τα μαγειρέψουμε (στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όσα μπορούν να χαλάσουν). Και βεβαίως να τρώμε με τα δικά μας πηρούνια και μαχαίρια.

Οχι φυσική επαφή

Ο Νέλκεν προτείνει επίσης να αποφύγουμε τη φυσική επαφή με όποιον μας φέρνει στο σπίτι το delivery «Ας αφήσει το πακέτο κάπου κι ας το πάρετε είς μετά», συμβουλεύει.

Μετά απ′ όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι το μαγείρεμα είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Αν παρ′ όλα αυτά, πρέπει να κάνετε delivery ή take away, τότε καλό είναι να λάβετε υπ′ όψιν σας τα παραπάνω.

ΠΗΓΗ: HUffPost US