Πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος κορονοϊός εάν τον συγκρίνουμε με άλλους ιούς ή παιδικές ασθένειες

Ή ακόμη και με άλλους ιούς που άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς όπως ο SARS ή ο ΜERS ή ακόμη και ο Έμπολα.
MLADEN ANTONOV via Getty Images

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά ξεσπάσματα ασθενειών.

Ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο)- κορονοϊός η μετάδοση του οποίου ξεκίνησε από την Νότια Κίνα- εξαπλώθηκε την περίοδο 2002-2003 σε 29 χώρες. Καταγράφηκαν συνολικά 8.096 κρούσματα και 774 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 9,6%.

Το 2012, ήρθε ο MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) εξαπλωνόταν σε 21 χώρες και συνολικά στοίχισε τη ζωή σε 858 ανθρώπους ενώ υπήρξαν 2.494 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Επρόκειτο για έναν ακόμη κορονοϊο.

Και φυσικά ενδιάμεσα το 2009 μάθαμε όλοι για τον Η1Ν1 που στην πραγματικότητα είναι ένας υποτύπος του ιού της γρίπης Α, ενώ άποια στελέχη του Η1Ν1 είναι ενδημικά σε χοίρους και πτηνά. Έτσι τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς κήρυξε πανδημία μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εμφάνισης αυτού του στελέχους σε ανθρώπους. Η αρχή είχε γίνει και πάλι από την Κίνα. Συνολικά πέθαναν 17.000 μέχρι τις αρχές του 2010 και συζητούσαμε για την «γρίπη των χοίρων» ενώ ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες και συνεχίζουν να υπάρχουν εξάρσεις μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες.

Να σημειώσουμε πως μέχρι το πρωί της Πέμπτης από το νέο κορονοϊο είχαν χάσει τη ζωή τους 170 άνθρωποι άνθρωποι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 7.711 .

Πόσο υψηλό όμως είναι πραγματικά το ποσοστό μετάδοσης όλων αυτών των ιών που προκαλούν παγκόσμιο πανικό συγκριτικά με άλλες μεταδοτικές ασθένειες όπως π.χ οι αποκαλούμενες ως «παιδικές» για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν εμβόλια αλλά κάποιοι γονείς αρνούνται να τα κάνουν στα παιδιά τους.

Infographic: How Contagious is the Coronavirus? | Statista You will find more infographics at Statista

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δημοσίευσε μια σειρά στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την μεταδοτικότητα μιας σειράς ασθενειών. Βάσει αυτών, κάθε νέος ασθενής εκτιμάται πως θα μεταδώσει τον ιό σε 1,4 έως 2,5 άλλα άτομα. Ωστόσο, στο δημοσίευμα αμφισβητείται αυτή η εκτίμηση.

Γεγονός παραμένει όμως πως εάν συγκρίνουμε τον SARS ή τον ιό (και τους υποτύπους) του ιού της γρίπης (Η1Ν1) θα διαπιστώσουμε πως η μεταδοτικότητά του είναι σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά π.χ με την ιλαρά ή την ευλογιά.

Όπως φαίνεται και στο Infographic του Statista που βασίζεται στα ίδια στοιχεία κάποιος που νοσεί από ιλαρά μπορεί να κολλήσει 12 με 18 άτομα και κάποιος που έχει παρουσιάσει ευλογιά 5 έως 7 όπως και ένας ασθενής με πολιομυελίτιδας. Για την παρωτίδα (γνωστή και ως μαγουλάδες) ο αντίστοιχος αριθμός είναι 4 έως 7 άτομα. Για όλες τις παραπάνω ασθένειες βέβαια υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν όσους φροντίζουν να τα κάνουν.

Επίσης ένας φορέας του AIDS/HIV μπορεί να μεταφέρει τον ιό κατά μέσο όρο σε 2 έως 5 άτομα όπως και για τον SARS. Ένας ασθενής της γρίπης μπορεί να «περάσει» την ασθένεια σε 2 με 3 άτομα και μέχρι στιγμής, κάποιος που έχει «κολλήσει» τον νέο κορονοϊό, εκτιμάται σύμφωνα με τον ΠΟΥ πως μπορεί να τον μεταφέρει σε 1,4 με 2,5 ανθρώπους, περίπου δηλαδή όσο και εάν είχε Έμπολα.

Δημοφιλή