Κανείς δεν χαίρεται ιδιαίτερα όταν πρέπει να πηγαίνει σε δημόσια τουαλέτα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας. Ωστόσο, μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες να κολλήσετε κορονοϊό σε μια δημόσια τουαλέτα, είναι χαμηλές.
Η έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Βαρδουλάκη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δεν βρήκε ενδείξεις αερομεταφερόμενης μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών όπως την Covid-19 στις δημόσιες τουαλέτες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of Total Environment, εξέτασε 38 έρευνες από 13 χώρες που δημοσιεύθηκαν από το 2000 έως το 2020 για να διαπιστώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ιών και βακτηρίων σε δημόσια τουαλέτα.
Η μελέτη ανέλυσε επίσης διάφορους πιθανούς τρόπους μετάδοσης στις δημόσιες τουαλέτες, συμπεριλαμβανομένων της εισπνοής, της επαφής με τις διάφορες επιφάνειες και της κοπρανοστοματικής (όταν τα μολυσμένα κόπρανα ενός ατόμου καταλήγουν στην στοματική κοιλότητα ενός άλλου ατόμου -ναι, αλήθεια).
Το καζανάκι της τουαλέτας και η χρήση στεγνωτήρα χεριών στις δημόσιες τουαλέτες μπορεί να αυξήσει σε κάποιο βαθμό των κίνδυνο αερόλυσης, αναφέρουν οι συγγραφείς. Αλλά οι πιθανότητες μετάδοσης θεωρήθηκαν αρκετά χαμηλές, εφόσον τηρείται καλή υγιεινή των χεριών και της τουαλέτας.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για τη χρήση δημόσιων τουαλετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αν ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που βρίσκεστε στην τουαλέτα, πλένετε και στεγνώνετε τα χέρια σας σωστά και δεν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο, δεν τρώτε και δεν πίνετε, τότε η χρήση του μπάνιου παραμείνει χαμηλού κινδύνου», ανέφερε σε δήλωσή του ο καθηγητής Βαρδουλάκης.
Οι υγειονομικές αρχές σε όλη την Αυστραλία (και αλλού) εξετάζουν τα λυμάτων για να δουν πού μπορεί να κυκλοφορεί ο ιός χωρίς να έχει εντοπιστεί.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι ασθενείς με Covid με ή χωρίς συμπτώματα φαίνεται να αποβάλλουν τον ιό μέσω των κοπράνων τους, καθιστώντας τον έτσι μια πιθανή πηγή μετάδοσης. Παρόλο που τα σωματίδια αερολύματος θεωρούνται πλέον ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, ο καθηγητής Βαρδουλάκης δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτό συνέβαινε στις δημόσιες τουαλέτες, σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους είναι χαμηλός ο κίνδυνος στις δημόσιες τουαλέτες - οι άνθρωποι δεν περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στις τουαλέτες και δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», εξήγησε. «Ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα αερολύματα που μπορεί να εισπνεύσετε όταν τραβάτε το καζανάκι της τουαλέτας, προέρχονται από τα δικά σας ανθρώπινα απόβλητα. Ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης δεν είναι πολύ υψηλός».
Σε νοσοκομεία της Σιγκαπούρης, της Κίνας, της Αγγλίας και της Ιταλίας, δείγματα από τουαλέτες σε θαλάμους Covid έδειξαν την παρουσία του Sars-CoV-2.
Ο καθηγητής Βαρδουλάκης, ωστόσο, επεσήμανε ότι η μόλυνση είναι διαφορετική από τη μετάδοση. Η μελέτη διατυπώνει 25 συστάσεις που σχετίζονται με τη μόλυνση και τους κινδύνους μετάδοσης στις δημόσιες τουαλέτες, όπως ηλεκτρικές πόρτες ή είσοδοι χωρίς πόρτα, κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας πριν από το καζανάκι και ανέπαφα κουμπιά στο καζανάκι.