Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Twitter, έγινε πρωτοσέλιδο, καθώς οι διευθυντές της εταιρείας πρότειναν σε ορισμένους υπαλλήλους να εργάζονται δωδεκάωρες βάρδιες για επτά ημέρες την εβδομάδα. Όλα αυτά, προκειμένου να επιτύχουν τους νέους εταιρικούς στόχους του Μασκ, για τον Νοέμβριο του 2022.
Αυτό ωστόσο, δεν είναι νέο, καθώς ο Μασκ είναι εδώ και πολύ καιρό υπέρμαχος της πολύωρης εργασίας. Το 2018, όταν κάποιος τον ρώτησε πόσες ώρες εργασίας την εβδομάδα χρειάζονται για να αλλάξει ο κόσμος, ο Μασκ απάντησε στο Twitter ότι «διαφέρει ανά άτομο, αλλά περίπου 80 αρκούν, ενώ κατά καιρούς ίσως χρειάζονται και πάνω από 100».
Ωστόσο ο Μασκ, δεν είναι ο μοναδικός διευθύνων σύμβουλος που πιστεύει ότι οι πολλές ώρες είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει σωστά η δουλειά: Μια μελέτη του Χάρβαρντ, με δείγμα 27 Διευθύνοντες Συμβούλους (CEO), διαπίστωσε ότι εργάζονταν κατά μέσο όρο 62,5 ώρες την εβδομάδα.
Δυστυχώς, υπάρχουν και πολλοί επαγγελματίες που παρόλο που δεν διατελούν CEO εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες. Μια δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι συνήθως εργάζονται περισσότερες από σαράντα ώρες την εβδομάδα, ενώ το 18% δήλωσε ότι εργάζεται περισσότερες από εξήντα ώρες την εβδομάδα.
Όμως, σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει ένα σαφές χρονικό σημείο περιορισμού της απόδοσης. Και εφόσον το υπερβούμε, ενώ οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν θα κάνουν τη διαφορά στη δουλειά μας, σίγουρα θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημιά στο σώμα μας. Ας δούμε λοιπόν τί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας συμβεί.
1. Αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο
Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη του 2021, μόνο μέσα στο 2016, η πολύωρη εργασία (την οποία η μελέτη ορίζει ως εργασία για περισσότερες από 55 την εβδομάδα) προκάλεσε 745.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιπλέον, η εργασία για πενήντα πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα συσχετίστηκε με 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με την εργασία που καταλαμβάνει από τριάντα πέντε έως σαράντα ώρες μέσα την εβδομάδα μας.
2. Ο κίνδυνος τραυματισμού στην εργασία αυξάνεται
Η πολύωρη εργασία μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο σωματικού τραυματισμού ενώ εργαζόμαστε. Σε μια μελέτη που εξέτασε 110.236 αρχεία εργασίας από το 1987 έως το 2000 χρησιμοποιώντας εθνικές διαχρονικές έρευνες, η εργασία δώδεκα ή και περισσότερων ωρών ημερησίως συσχετίστηκε με 37% αυξημένο ποσοστό κινδύνου, ενώ η εργασία τουλάχιστον εξήντα ωρών την εβδομάδα συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 23%.
3. Η ψυχική μας υγεία επιδεινώνεται.
Όταν εξακολουθητικά θυσιάζουμε την ανάγκη σας για ξεκούραση, προκειμένου να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, όλο αυτό είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία.
Μελέτη του 2020 χρησιμοποίησε ως δείγμα Κορεάτες εργάτες ηλικίας από είκοσι έως τριάντα ετών, που εργάζονταν από τριάντα μία έως και πάνω από εξήντα ώρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο εργάζονταν αυτοί οι άνθρωποι, τόσο υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού αντιμετώπιζαν.
4. Δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες
Όταν μένουμε ξύπνιοι ως αργά για να τηρήσουμε την προθεσμία που έχει θέσει το αφεντικό μας, συνήθως το τίμημα το πληρώνει ο ύπνος μας.
Σε μια ανασκόπηση 200 μελετών από το 1998 έως το 2018, ερευνητές που γράφουν στο International Journal of Environmental Research and Public Health κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η σύντομη διάρκεια ύπνου είναι το πρόβλημα που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο όσον αφορά τις πολλές ώρες εργασίας».
Οι άνθρωποι που εργάζονταν για περισσότερες από πενήντα ώρες την εβδομάδα, έρχονταν αντιμέτωποι με μεγαλύτερη κόπωση, χειρότερη γνωστική λειτουργία, περισσότερους τραυματισμούς στην εργασία και προβλήματα ψυχικής υγείας.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος είναι κρίσιμος για την ευεξία μας. Όταν κοιμόμαστε λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα, εκτός από το ότι θα φαινόμαστε γκρινιάρηδες την επόμενη μέρα στη δουλειά, θα γίνουμε και πιο ανήσυχοι, ευερέθιστοι και επιρρεπείς στους κινδύνους.
5. Θα πάψουμε να είμαστε καλοί στη δουλειά μας
Απλώς και μόνο επειδή δουλεύουμε με τις ώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και καλοί επαγγελματίες. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, διεξήγαγε μια πενταετή έρευνα με 5.000 υπαλλήλους και διευθυντές σε όλους τους κλάδους. Διαπίστωσε λοιπόν, ότι η εργασία μεταξύ τριάντα και πενήντα ωρών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κάποιου, αλλά ότι εάν εργαζόμαστε για περισσότερες από πενήντα ώρες, η απόδοση της εργασίας μας σταδιακά πέφτει, ενώ αν εργαζόμαστε περισσότερες από εξήντα πέντε ώρες την εβδομάδα, η απόδοσή μας θα μειωθεί ακόμα πιο απότομα.
Επομένως, το να μας ζητούν να δουλεύουμε περισσότερο δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τόσο παράλογο αίτημα, είναι σημαντικό να οργανωθούμε με τους συναδέλφους μας και να διεκδικήσουμε από τη διοίκηση καλύτερες συνθήκες εργασίας.