Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουμε κορονοϊό στο ασανσέρ

Ας διαβάσουμε τι λένε οι επιστήμονες για να μάθουμε.
.
Weiquan Lin via Getty Images
.

Καθώς οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα αρθούν, είναι πιθανόν να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν άγνωστο στο ασανσέρ σε ένα εμπορικό κέντρο ή στην δουλειά.

Μετά από μήνες κοινωνικής απομόνωσης - μεταξύ άλλων, κι από αυτούς που αγαπάμε - θα είναι αρκετά αστείο να μοιραστούμε έναν περιορισμένο χώρο με έναν ξένο - ακόμα κι αν είναι μόνο για ένα λεπτό...

Ποιος είναι λοιπόν ο κίνδυνος σύλληψης της Covid 19 σε αυτήν την περίπτωση (σ.σ. του ανελκυστήρα); Ο δε. Τζούλιαν Τανγκ, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής και κλινικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, λέει ότι εξαρτάται από τον ανελκυστήρα. Για παράδειγμα, μερικοί έχουν καλό αερισμό - που σημαίνει ότι τυχόν προβληματικά σωματίδια διασκορπίζονται πολύ πιο γρήγορα - ενώ άλλοι δεν έχουν.

Εάν πρόκειται να μιλήσουμε για τον κίνδυνο, πρέπει να συζητήσουμε τους βασικούς τρόπους μετάδοσης της Covid 19. Οι ειδικοί τώρα συμφωνούν ότι η κύρια οδός είναι μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να αποβληθούν από τη μύτη ή το στόμα ενός ατόμου όταν βήχει, φτερνίζεται, μιλά, τραγουδά ή αναπνέει βαριά - και μπορεί να κυμαίνονται από μεγαλύτερα αναπνευστικά σταγονίδια έως μικρότερα αερολύματα.

Ο ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή αγγίζουν επιφάνειες ή αντικείμενα - όπως για παράδειγμα ένα κουμπί ανύψωσης - το οποίο στη συνέχεια αγγίζουν άλλοι.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Ράιντ, διευθυντής του Bristol Aerosol Research Center (BARC) και καθηγητής φυσικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αναφέρει στην HuffPost UK ότι οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αν θα κολλήσουμε ιό ή όχι σε ανελκυστήρα είναι η «εγγύτητα και διάρκεια της έκθεσής μας (σε αυτόν)».

Εάν ο ανελκυστήρας είναι μικρός και η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολο να τηρηθεί, ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή αυξάνεται η πιθανότητα εισπνοής των σταγονιδίων - αν και αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σίγουροι ότι θα αρρωστήσουμε. Δεν γνωρίζουμε την ποσότητα που πρέπει να εισπνεύσει ένα άτομο για να αρρωστήσει με Covid-19. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι μάσκες προσώπου θα «δουλέψουν» πολύ για να αποτρέψουν την είσοδο μεγαλύτερων σταγονιδίων στην μύτη και το στόμα μας..

Η εγγύτητα έχει σημασία διότι «υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης τόσο από μεγάλα σταγονίδια όσο και από μικρά αναπνεύσιμα αερολύματα εάν στεκόμαστε σε απόσταση ενός μέτρου από κάποιον, ειδικά χωρίς κάλυμμα προσώπου», λέει ο καθηγητής Ράιντ.

Ίσως θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη το χρόνο που μπορεί να περάσουμε εντός του ανελκυστήρα. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο η Covid 19 εξαπλώνεται βασίζονται σε άτομα που περνούν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μαζί σε κακά αεριζόμενους χώρους. «Όταν χρησιμοποιούμε ανελκυστήρα, ο κίνδυνος είναι πιθανώς ελάχιστος δεδομένης της μικρής διάρκειας κάθε έκθεσης», λέει ο καθηγητής Ράιντ.

Ο άλλος κίνδυνος θα ήταν από το άγγιγμα των κουμπιών, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών δεν συνιστά τόσο σημαντική διαδρομή μετάδοσης όσο στην αρχή νομίζαμε.

Τελικά, ο κίνδυνος είναι αρκετά χαμηλός - ειδικά αν λάβουμε προφυλάξεις, όπως ανέφερε ο Τζο Αλεν, επίκουρος καθηγητής στην TH Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard στο ABC 7 News τον Σεπτέμβριο: «Κατανοώ ότι το άγχος είναι υψηλό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο κίνδυνος (να κολλήσουμε κορονοϊό) στα ασανσέρ είναι αρκετά χαμηλός».

Για να είμαστε πολύ ασφαλείς κατά τη διάρκεια παραμονής στον ανελκυστήρα ο δρ Τανγκ συνιστά να φοράμε μάσκα, να κρατάμε την απόστασή μας από τους άλλους και, για να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους, ας προσπαθήσουμε να μην μιλάμε - αυτό θα μειώσει τον αριθμό των σταγονιδίων που «εκδιώκονται» από την μύτη και το στόμα σας. Και ναι, εάν φοράμε μάσκα, (τα σταγονίδια) αυτά μπορούν να διαφύγουν, ειδικά εάν η μάσκα μας δεν έχει τοποθετηθεί σωστά.

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο καταλήξουμε να (έχει έρθει η ώρα να) μοιραστούμε τον ανελκυστήρα με περισσότερα άτομα και να μην αισθανόμαστε άνετα γι′ αυτό, ας περιμένουμε το επόμενο ή ας ανέβουμε με τις σκάλες.