Πόσο πλούσιος πρέπει να είναι κανείς για να ανήκει στην ελίτ του 1%

Παρότι οι ΗΠΑ έχουν μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες, τρεις ευρωπαικές χώρες διατηρούν τα σκήπτρα των πιο πλούσιων του κόσμου.
Buena Vista Images via Getty Images

Στις μεγάλες διαδηλώσεις του 2011 στη Νέα Υόρκη, όταν χιλιάδες άνθρωποι πλημμύριζαν το Μανχάταν επί εβδομάδες εν μέσω οικονομικής κρίσης εξοργισμένοι που τα δικά τους σπίτια χάνονταν αλλά οι λύκοι της Wall Street συνέχιζαν να πλουτίζουν, διατυπώθηκε για πρώτη φορά ο όρος του 1%.
Το ποσοστό δηλαδή των υπερπλουσίων του πλανήτη που ζει σε βάρος του υπόλοιπου 99%.

Πόσο πλούσιος όμως πρέπει να είσαι για να θεωρηθεί ότι ανήκεις σε αυτό το 1%;

Αμερικανοί αναλυτές, που έχουν μια ιδιαίτερη, σχεδόν ηδονική διάθεση, να αναλύουν τα πάντα διαπίστωσαν ότι χρειάζεται μια καθαρή περιουσία τουλάχιστον 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων για να μπορεί κάποιος να θεωρείται μέλος της μικρής αυτής κάστας.

Αυτό τουλάχιστον απεφάνθη η περίφημη έκθεση πλούτου του Knight Frank για το 2024 η οποία κατέγραψε μια αξιοσημείωτη αύξηση 12% από τα 5,1 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζονταν κάποιος για τον αντίστοιχο τίτλο πριν από ένα χρόνο.

Οι Αμερικανοί ωστόσο το 2022 χρειάζονταν μια καθαρή περιουσία 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενταχθούν στο πολυπόθητο 1%. Παρόλο που η Αμερικανική οικονομία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, το όριο εισόδου στο κορυφαίο 1% είναι πολύ πιο μικρό απ ότι σε άλλες χώρες.

Τρεις ευρωπαικές χώρες στην κορυφή του 1%

Αντίθετα, οι πολίτες του Μονακό δυσκολεύονται περισσότερο καθώς η υπερ συγκέντρωση υπερπλουσίων στο πριγκηπάτο έχει κάνει την κούρσα απλησίαστη. Σήμερα, το Μονακό είναι η πιο δύσκολη χώρα για να ενταχθεί κανείς στις τάξεις των πλουσιότερων και απαιτεί 12,9 εκατομμύρια δολάρια, 3,2% περισσότερα από πέρυσι.

John Greim via Getty Images

Το Λουξεμβούργο και η Ελβετία ακολουθούν με 10,83 και 8,5 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ευρήματα του Knight Frank, τα οποία αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Bloomberg.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι όλοι και λιγότεροι διαθέτουν εξαψήφιο τραπεζικό λογαριασμό, είναι στην τέταρτη θέση των πλουσίων του 1% κόσμου με τους πολίτες από τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία να ακολουθούν.

Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε από την GOBankingRates διαπίστωσε ότι οι Αμερικάνοι βλέπουν όλο και λιγότερα μηδενικά στα τσέκ τους, ειδικά για όσους ζουν σε ακριβές πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Άρλινγκτον, η Βιρτζίνια, το Σαν Χοσέ και η Καλιφόρνια.

Οι «φτωχοί» με μισθό 150.000

Στην πραγματικότητα, ένας μισθός 150.000 δολαρίων το χρόνο σε αυτές τις περιοχές τοποθετεί τον κάτωχο του στην «κατώτερη μεσαία τάξη» σε σχέση με άλλες Πολιτείες.

UCG via Getty Images

Και ενώ θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι «ο πλούτος είναι υποκειμενική υπόθεση» αυτό που σίγουρα είναι δεδομένο είναι ότι ενώ το 99% του κόσμου δυσκολεύεται υπό τις παρούσες συνθήκες να βγάλει το μήνα, οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ βλέπουν τα πλούτη τους να εκτοξεύονται.

Η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου και η τεχνολογική έκρηξη που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει διαστημικά τα κέρδη τους, με το Forbes να αναφέρει τον Δεκέμβριο, ότι οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί κέρδισαν συνολικά 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Έτσι σήμερα, έχουν στα χέρια τους 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο ποσό από το 2021.

Δημοφιλή