Πόσο προστατεύει η μάσκα από τη μετάδοση των ίων

Μια από τις εικόνες που βλέπουμε συχνά σε μια επιδημία είναι ανθρώπους να φοράνε χειρουργική μάσκα. Μας προστατεύει όμως;
d3sign via Getty Images

Η παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα εικόνες με ανθρώπους να κυκλοφορούν με μάσκες, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τον θανατηφόρο ιό. Είναι όμως όντως αποτελεσματικός τρόπος προστασίας;

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την αποτελεσματικότητά τους από τους αερομεταφερόμενους ιούς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μετάδοσης του ιού από τα χέρια στο στόμα, σύμφωνα με το BBC.

Οι χειρουργικές μάσκες εισήχθησαν για πρώτη φορά στα νοσοκομεία στα τέλη του 18ου αιώνα. Η δημόσια χρήση τους ωστόσο άρχισε κατά το ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης το 1919, που αφάνισε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Δρ Ντέιβιντ Κάρινγτον, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC ότι «οι συνήθεις χειρουργικές μάσκες για το κοινό δεν παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τους ιούς ή τα βακτηρίδια που μεταφέρονται στον αέρα», γιατί είναι «πολύ χαλαρή, δεν είχε φίλτρο αέρα και αφήνει τα μάτια εκτεθειμένα».

Ωστόσο, μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού αν κάποιος φταρνιστεί ή βήξει μπροστά μας, ενώ παρέχουν και κάποια προστασία από τη μετάδοση από τα χέρια στο στόμα.

Μελέτη του του πανεπιστημίου τς Νέα Νότια Ουαλία, το 2016, ανέφερε ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους περίπου 23 φορές την ώρα. Ο Τζόναθαν Μπαλ, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ, ανάφερε ότι μελέτη σε νοσοκομειακό περιβάλλον έδειξε ότι η χειρουργική μάσκα είναι εξίσου αποτελεσματική στην πρόληψη της μετάδοσης λοίμωξης από γρίπη, όσο η μάσκα που διαθέτει φίλτρο αέρα και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν από δυνητικά επικίνδυνα αερομεταφερόμενα σωματίδια.

Ωστόσο, όταν οι μελέτες γίνονται εκτός και εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής μάσκας στον γενικό πληθυσμό, τα δεδομένα είναι λιγότερο ενθαρρυντικά - γιατί είναι δύσκολο να φορά κανείς τη μάσκα για μεγάλα διαστήματα.

Αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας η υιοθέτηση απλών κανόνων υγιεινής

Σύμφωνα με τον Δρ. Κόνορ Μπάμφορντ, από το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής Wellcome-Wolfson στο πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι η υιοθέτηση απλών κανόνων υγιεινής.

«Το να καλύπτεις το στόμα σου όταν φτερνίζεσαι, να πλένεις τα χέρια σου και να μην τα βάζεις στο στόμα σου πριν τα πλύνεις, μπορεί να βοηθήσει στο να μην κολλήσετε ιούς που μεταφέρονται στον αέρα» αναφέρει.

Το βρετανικό NHS συνιστά:

-να πλένετε τακτικά τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι,

-αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια και τη μύτη σας,

-να προσέχετε την φυσική σας κατάσταση και να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο Δρ. Τζέικ Ντάνινγκ, από τον δημόσιο οργανισμό Public Health England, τονίζει: «Παρότι υπάρχει η αντίληψη πως η χρήση μάσκας είναι επωφελής, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για ευρεία οφέλη από τη χρήση τους εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος».

Όπως σημειώνει, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά, να αλλάζουν συχνά και να απορρίπτονται με ασφάλεια στο τέλος της χρήσης τους, αν θέλουμε να έχουν αποτέλεσμα.

Η έρευνα δείχνει πως οι κανόνες αυτοί χαλαρώνουν όταν γίνεται χρήση μάσκας για παρατεταμένες περιόδους, προσθέτει.

Συστήνει λοιπόν στους πολίτες να εστιάσουν στην καλή προσωπική υγιεινή και την καθαριότητα των χεριών.

Δημοφιλή