Ολοι περνούμε περισσότερο χρόνο φορώντας φόρμες και κολάν καθώς βρισκόμαστε σε καραντίνα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και συνήθως ντυνόμαστε με το ίδιο φούτερ, την ίδια κοντομάνικη μπλούζα και το ελαστικό παντελόνι, μέρα παρά μέρα. Και πολλοί από εμάς που μένουμε στο σπίτι, δεν πλένουμε τα ρούχα τόσο συχνά όσο πριν την καραντίνα, όταν κυκλοφορούσαμε ελεύθερα στους δρόμους.
Κι ενώ είχαμε συνηθίσει να φοράμε παντελόνια, κοστούμια, φούστες και φορέματα στη δουλειά, τώρα αναρωτιόμαστε: είναι αηδιαστικό να ντυνόμαστε με τα ίδια, άνετα ρούχα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας χωρίς να τα βάλουμε στο πλυντήριο; Και πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για βρωμιά, υπάρχουν κίνδυνοι στην υγεία μας;
«Παρά τον κορονοϊό, η μεγαλύτερη μόλυνση που μπορεί να συμβεί στα ρούχα είναι τα βακτήρια που έρχονται από το σώμα κάποιου», εξηγεί η καθηγήτρια στη Σχολή της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο SUNY Downstate Health Sciences, Λόρι Χέπνερ. «Παράγουμε πολλά βακτήρια, κυρίως στις σχισμές του σώματος όπου το δέρμα “διπλώνεται”, ακουμπάει σε άλλη επιφάνεια του δέρματος και εκεί υπάρχει ιδρώτας», λέει.
Ωστόσο, για όσο παραμένουμε στο σπίτι με αυτά τα ρούχα, το να τα φοράμε συνέχεια χωρίς να τα πλένουμε «δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία, αρκεί να είμαστε εντάξει με τη μυρωδιά του σώματός μας».
Αν φοράμε άνετα ρούχα στο σπίτι – και όχι τις φόρμες της γυμναστικής - «τότε μπορούμε να τα αφήσουμε άπλυτα για μια εβδομάδα, ακόμα και δυο χωρίς να τα πλένουμε», λέει η Πρίτι Αρίνα, καθηγήτρια κλωστοϋφαντουργίας και μάρκετινγκ.
Σε περίπτωση που έχουμε ευαίσθητο δέρμα ή δερματολογικές παθήσεις όπως έκζεμα ή ψωρίαση, ίσως θελήσουμε να αλλάξουμε συχνότερα τα ρούχα για να αποφύγουμε τον ερεθισμό που προκαλείται από τον ιδρώτα, σημείωσε η Χέπνερ.
Η υγιεινή παίζει επίσης ρόλο στο αν μπορούμε να αποφύγουμε τις μολύνσεις φορώντας το ίδιο ρούχο χωρίς να το πλένουμε. «Είναι λιγότερο ανησυχητικό αν κάνουμε ντους κάθε μέρα και μένουμε μέσα στο σπίτι. Αυτό ισχύει για το μέσο άτομο που δεν έχει προβλήματα υγείας».
Το Ινστιτούτο Καθαρισμού συνιστά να πλένουμε τις πιτζάμες μετά από τρεις ή τέσσερις φορεσιές, αλλά «αν κάνουμε ντους πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, μπορεί να έχουμε μερικές ακόμη φθορές πριν το πλύσιμο».
Η Κάθριν Ανετ-Χιτσκοκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα τεχνολογίας και διαχείρισης κλωστοϋφαντουργιών και ενδυμάτων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, αναγνωρίζει ότι η συχνότητα που βάζουμε πλυντήριο «είναι ένα προσωπικό ζήτημα».
Τι πρέπει να προσέξουμε
Σε περίπτωση που βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας ή επισκεφτούμε το κοντινό σουπερμάρκετ με τα ίδια ρούχα, η Χέπνερ συμβουλεύει να αλλάξουμε μόλις μπούμε σπίτι, να κρατήσουμε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο για λίγο και μετά να τα τοποθετήσουμε ξεχωριστά σε άλλο συρτάρι, κυρίως αν στο σπίτι υπάρχει άνθρωπος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και φοβάται να μην κολλήσει κάποιο μικρόβιο.
Ακόμα και χωρίς τον κορονοϊό, τα ρούχα που είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικό χώρο, «μπορούν να αποκτήσουν μικρόβια».
Τι γίνεται όμως με μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή των γυναικών από ρούχα που παραμένουν άπλυτα; «Αν φοράμε κάτι που περιορίζει εκείνη την περιοχή μπορεί να ζεσταθούμε, να ιδρώσουμε, όμως αυτό δεν θα προκαλέσει μόλυνση», λέει η Λόρεν Στρίτσερ.
«Αν καθόμαστε στο γραφείο του σπιτιού μας όλη μέρα και πηγαίνουμε για ύπνο με τις ίδιες πιτζάμες, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποια μόλυνση», λέει η Χόλι Κάμινγκς, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Penn Medicine. «Όμως αν πάμε για τρέξιμο με τα ρούχα που φοράμε στη γυμναστική και μέσα στο σπίτι και παραμένουμε με αυτά για πολλές ημέρες χωρίς πλύσιμο, τότε αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα». Για να είμαστε υγιείς, οι γιατροί προτείνουν συχνό πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής.
Το διάλειμμα από το πλύσιμο των ρούχων, μπορεί να είναι καλό
«Το πλύσιμο των ρούχων με την χρήση πλυντηρίου μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στα ρούχα από το να τα φοράμε για καιρό», λέει ειδικός. «Το να φοράμε τα ίδια ρούχα για μέρες δεν θα επηρεάσει πολύ την ανθεκτικότητα του ρούχου, όμως στην πραγματικότητα, τα ρούχα καταστρέφονται μέσα στο πλυντήριο».
Πηγή: HuffPost US