Η αλήθεια είναι ότι εάν ρωτούσαμε μερικούς ανθρώπους πόσο συχνά έπλεναν τα σεντόνια, μαξιλαροθήκες πριν από τον κορονοϊό, πιθανότατα θα έχετε μια σειρά διαφορετικών απαντήσεων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να τα έπλεναν μία φορά την εβδομάδα, άλλοι κάθε δύο εβδομάδες, κάποιοι ακόμη - αν το παραδέχονται - μία φορά το μήνα.
Το ερώτημα που τίθεται απ′ όλους μας είναι αν υπάρχει κάποιος κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους και την ιατρική κοινότητα, η απάντηση είναι, πως όχι μόνο υπάρχει τέτοιος κανόνας αλλά τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, έχουν προστεθεί και νέοι στο τραπέζι.
«Όταν ξαπλώνουμε στο κεβάτι μολύνουμε τα σεντόνια με νεκρά κύτταρα, (περίπου 50 εκατομμύρια την ημέρα). Από ιδρώτα, μακιγιάζ, κρέμες, μαλλιά και ότι άλλο έχουμε πάνω μας κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως γύρη, τρίχες από τα κατοικίδια, καυσαέριο, βρώμα, βακτηρίδια», μας λέει η δερματολόγος, Χάντλεϊ Κίνγκ, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Όπως και να ’χει θέλουμε πάντα να βεβαιωνόμαστε πως τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες, παπλώματα είναι όσο το δυνατόν καθαρότερα, προκειμένου να μην έρθουμε σε επαφή με κάτι βρώμικο, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο σε καιρούς παγκόσμιας πανδημίας.
Ας το δούμε λίγο αναλυτικότερα το όλο θέμα.
Πόσο συχνά πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα υπό κανονικές συνθήκες
Σύμφωνα με τον δερματολόγο Τζόσουα Ζάικνερ, «Συνιστώ γενικά να πλένονται τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες μία φορά την εβδομάδα. Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη εφίδρωση, πρέπει να πλένονται πιο συχνά».
«Αν έχουμε λιπαρό δέρμα, δεν αφαιρούμε το μακιγιάζ ή δεν πλένουμε το πρόσωπο μας πριν πέσουμε για ύπνο, τότε θα πρέπει να τα πλένουμε συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Όσο για το κάλυμα από το πάπλωμα, καθώς το πανωσέντωνο, μας προφυλάσει και δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή, μαζί του, το πλύσιμο μπορεί να γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες».
Η Χάντλεϊ Κίνγκ, συμφωνεί, συμειώνοντας πως η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, συνιστά πλύσιμο σεντονιών μία φορά την εβδομάδα και αλλαγή μαξιλαροθήκης, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Οσο για ριχτάρια, υπόστρωμα και μαξιλάρια αυτά καλό θα ήταν να τα πλένουμε μία φορά το χρόνο, υποστηρίζει η γιατρός Ταμπάσουμ Μιρ.
Αν βέβαια δεν ακολουθούμε τις συγκεκριμένες συνήθειες, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουμε δερματολογικά προβλήματα, υποχρεωτικά. Πάντως δεν είναι κακή ιδέα οι παραπάνω συμβουλές να μας γίνουν συνήθεια.
Όπως είπε η δερματολόγος Νέιντα Έλμπουλουκ στο HuffPost, αν δεν πλένουμε συχνά τα κλινοσκεπάσματα μας, κινδυνεύουμε να επηρεάσουμε αρνητικά, το μικροβίωμα του δέρματος μας. Πρόκειται για σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα.
«Αυτοί οι μικροοργανισμοί υπάρχουν σε ισορροπία στο δέρμα κάθε ατόμου και μπορεί να επηρεαστούν ακόμα και από τα κλινοσκεπάσματα», δήλωσε η Νέιντα Έλμπουλουκ.
«Για ορισμένα άτομα που έχουν δερματικές παθήσεις όπως ακμή ή έκζεμα, το ελλιπές πλύσιμο τους θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση και φλεγμονή των παθήσεών τους».
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού
Ανεξάρτητα με την συχνότητα με την οποία πλέναμε τα σεντόνια μας και τις μαξιλαροθήκες μας στο παρελθόν, η πανδημία του COVID-19, μας υποχρεώνει να το κάνουμε πολύ συχνότερα στην παρούσα φάση, ακόμα και αν είμαστε απολύτως υγιείς.
«Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία, προτείνω στους ασθενείς μου να πλένουν τα σεντόνια, μαξιλαροθήκες και παπλώμτα, στο μισό χρονικό διάστημα απ′ ότι πριν την πανδημία. Ετσι αν βάζαμε πλυντήριο κάθε δεκαπέντε μέρες, τώρα βάζουμε κάθε εβδομάδα», αναφέρει ο Τζόσουα Ζάικνερ.
Η Όντρεϊ Κούνιν, δερματολόγος και ιδρυτής του DERMAdoctor, επισημαίνει ότι ενώ τα δεδομένα για το πόσο καιρό ζει ο ιός σε διάφορες επιφάνειες είναι «ελάχιστα», υπάρχει κάποια έρευνα που δείχνει πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στα λευκά είδη.
«Το γεγονός ότι σωματίδια του ιού μπορούν να παγιδευτούν μέσα στην ύφανση του υφάσματος και στην συνέχεια να τα εισπνεύσουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα με έκανε να συστήσω την αύξηση στην συχνότητα του πλυσίματος».
Ο ποδίατρος Βέλιμιρ Πέτκοφ, επισημαίνει πως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πλύσιμο των λευκών ειδών κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Σε γενικές γραμμές επισημαίνει πως καλό είναι να πλένουμε χωριστά τα ρούχα μας σε περίπτωση που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Ενω τα σεντόνια πρέπει να πλένονται στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
«Όσοι εργαζόμαστε στην πρώτη γραμμή πρέπει να αλλάζουμε τα ρούχα μας αμέσως μετά την επιστροφή μας στο σπίτι. Δεν πρέπει ποτέ να έρθουν σε επαφή με τα κλινοσκεπάσματα. Τα νοσοκομεία πλένουν τα σεντόνια στους 71 βαθμούς, όταν στο σπίτι συνηθίζουμε να πλένουμε στους 30 έως 40 βαθμούς. Αποφεύγουμε λοιπόν το χλιαρό νερό».
Αν τώρα συγκατοικούμε με κάποιον που έχει νοσήσει από τον ιό, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση που μας συστήνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν τινάζουμε τα βρώμικα ρούχα ούτως ώστε να μην διασπαρεί ο ιος. Πλένουμε με σαπούνι ή απορρυπαντικό, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Στην συνέχεια πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας. Το καλάθι ή η τσάντα με τα άπλυτα ρούχα πλένεται ή απολυμαίνεται», μας προτείνει ο Ταμπάσουμ Μιρ.
Σύμφωνα πάντως με την Χάντλεϊ Κινγκ, υπάρχουν άλλες μορφές υγιεινής και απολύμανσης, που μπορούν να μας προστατεύσουν περισσότερο, χωρίς να χρειάζεται έτσι να εστιάζουμε αποκλειστικά στο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.
«Κατά τη διάρκεια του COVID-19, θα συνιστούσα να εστιάσουμε στον καθαρισμό μας κατά την άφιξή μας στο σπίτι έτσι ώστε να το διατηρήσουμε, συμπεριλαμβανομένου του κρεβατιού μας, ασφαλές».
«Νομίζω ότι αυτό είναι πιο λογικό από το να εστιάζουμε μόνο στα κλινοσκεπάσματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερα ντους, πλύσιμο μαλλιών και αλλαγή ρούχων πιο συχνά, αλλά θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το σπίτι μας και το κρεβάτι μας καθαρό».
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.