Από τότε που ήμουν ακόμη μαθήτρια (και πίστεψέ με πάνε πολλά χρόνια!) άκουγα για την ανάγκη να μπει στα σχολεία ως μάθημα, η σεξουαλική αγωγή.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά εάν μάθεις να μιλάς για το σεξ ελεύθερα, αναγνωρίζεις και δέχεσαι τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες του άλλου ίσως είχαμε μια κοινωνία με λιγότερους βιασμούς, λιγότερες σεξουαλικές παρενοχλήσεις και λιγότερους δυστυχισμένους ανθρώπους που δέχθηκαν μπούλινγκ και απομονώθηκαν λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.
Το να είσαι «σεξουαλικά θετικός», όπως είναι ο όρος που έχει πλέον επικρατήσει, δεν σημαίνει μόνο να αισθάνεσαι 100% άνετα με τη σεξουαλική σου ταυτότητα και τις προτιμήσεις σου. Είναι σημαντικό να αναπτύξεις μια υγιή και χωρίς ντροπή σχέση με το σώμα σου και τη σεξουαλικότητά σου και να έχεις την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστείς αυτό που σεξουαλικά σε ικανοποιεί και σου δίνει ευχαρίστηση.
Με λίγα λόγια, να δώσεις το δικαίωμα στον εαυτό σου να απολαμβάνει το σεξ χωρίς να ντρέπεσαι και να νιώθεις άβολα με αυτό και χωρίς να προβάλλεις την δική σου ντροπή πάνω στους άλλους.
Πολλές φορές σαν γονείς κάνουμε το λάθος να μεταφέρουμε στα παιδιά μας δικές μας συστολές, ντροπές και ενοχές και μιλάμε για το σεξ όπως μιλούσαν σε εμάς οι γονείς μας.
Όμως από τότε, έχουν αλλάξει πολλά. Αν έχουμε εξελιχθεί ως κοινωνία ή ως προσωπικότητες γιατί παραμένουμε προσηλωμένοι σε σεξουαλικά στερεότυπα και παλιές αντιλήψεις γύρω από το σεξ;
Γιατί μας είναι ακόμη δύσκολο να αποδεχθούμε τη διαφορετική σεξουαλικότητα του άλλου και γιατί παραμένει αντικείμενο χλευασμού και αμηχανίας;
Όλα ξεκινούν από εμάς. Εάν δεν επιτρέπεις εσύ την σεξουαλική απόλαυση στον εαυτό σου δεν θα την επιτρέπεις και στους άλλους. Εάν εσύ δεν είσαι ευτυχισμένη με το σώμα και την σεξουαλική σου ζωή, το πιθανότερο είναι να είσαι επικριτική απέναντι στις προτιμήσεις και τη σεξουαλικότητα των άλλων.
Το να είσαι σεξουαλικά απελευθερωμένη και θετική, έχει τεράστια οφέλη πρωτίστως σε σένα. Ένα θετικό περιβάλλον, που το σεξ είναι τρόπος ζωής και ευχαρίστησης κι όχι ντροπής, επιτρέπει στους ανθρώπους να ζήσουν πιο αυθεντικές ζωές.
Κανείς δεν οφείλει εξηγήσεις σε κανένα για ότι τον κάνει σεξουαλικά ευτυχισμένο. Μόνο μέσα από την απενοχοποίηση του σεξ θα μεγαλώσουμε και θα εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που θα δέχονται το «ΟΧΙ» και κυρίως που θα το λένε όταν δεν θέλουν και δεν τους αρέσει κάτι. Αν έχουμε μια ευθύνη είναι απέναντι στις νέες γενιές που αξίζουν να είναι πιο απελευθερωμένες και πιο ευτυχισμένες από εμάς.
- Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr