Η ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία «στοχεύει» σε αρχική χρηματοδότηση 40 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το πρώτο μέρος ενός «Πράσινου Σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος εν όψει συνόδου αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Πολιτικοί και χρηματοδότες θα συζητήσουν τα θέματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας και θα εξετάσουν μακροπρόθεσμες προσπάθειες ανοικοδόμησης στη διήμερη συνάντηση, που αρχίζει στο Λονδίνο την Τετάρτη και συνδιοργανώνουν η Ουκρανία και η Βρετανία,
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πως το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας θα ανέλθει στα 411 δισεκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές το ΑΕΠ της χώρας. Από τότε που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, εξωτερικοί χρηματοδότες έχουν χορηγήσει 59 δισ. δολάρια στην Ουκρανία για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Παρουσιάζοντας τον αριθμό των 40 δισ. δολαρίων για μια αρχική φάση ανοικοδόμησης, ο Ρόστισλαβ Σούρμα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε ότι αρχικά θα υπάρξει εστίαση στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα.
Ο τομέας αυτός συνέβαλε περίπου το 10% του ουκρανικού ΑΕΠ το 2021, το 1/3 των εσόδων από εξαγωγές και απασχολούσε περίπου 600.000 άτομα. Επίσης σε αυτόν αντιστοιχούσε το 15% των εκπομπών άνθρακα της χώρας και ο Σούρμα είπε πως επρόκειτο για μια ευκαιρία να στηθεί μια βιομηχανία που ωθείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Αν πρέπει να κάνεις ανοικοδόμηση, είναι λογικό να κάνεις “πράσινη” ανοικοδόμηση, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες...το όραμά μας είναι να χτίσουμε μια πράσινη βιομηχανία χάλυβα 50 εκατομμυρίων τόνων στην Ουκρανία» είπε στο Reuters.
Αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα μπορούσε να γίνει ο φθηνότερος προμηθευτής «πράσινου» χάλυβα στον κόσμο και μεγάλο στήριγμα στις προσπάθειες της Ευρώπης για απομάκρυνση από τον άνθρακα, με κινητήρια δύναμη επενδύσεις σε αιολική, ηλιακή, πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Μεγάλο μέρος των παλαιών, χτυπημένων πλέον εργοστασίων χαλυβουργίας της χώρας είχαν χτιστεί σε τοποθεσίες που ευνοούσαν την εξάρτησή τους από τον γαιάνθρακα ως πηγή ενέργειας, μα πλέον υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης κοντά σε κοιτάσματα σιδήρου και μακριά από το Ντονμπάς, είπε ο Σούρμα.
Αποσκοπώντας στη συγκέντρωση 20-40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πλαίσιο αρχικής χρηματοδότησης, η Ουκρανία σχεδιάζει έναν συνασπισμό μετόχων της βιομηχανίας, του ιδιωτικού και του δημόσιους τομέα για την ανάπτυξη του σχεδίου αυτού, περιλαμβανομένων των αρχικών ερευνών πάνω σε σχετικά projects.
Οι προετοιμασίες θα χρειάζονταν πιθανώς ένα με ενάμιση χρόνο, αν και, για να είμαστε ρεαλιστές, η πραγματική οικοδόμηση θα αρχίσει μόνο μετά το τέλος του πολέμου» είπε ο Σούρμα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμενόταν να πει στους διεθνείς επενδυτές και στις βρετανικές επιχειρήσεις στη σύνοδο να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, ανέφερε το γραφείο του το Σάββατο. «Η γενναιότητα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης πρέπει να έχει αντίστοιχό της όραμα του ιδιωτικού τομέα για να βοηθηθεί η χώρα να ανοικοδομηθεί και να αναρρώσει» είναι να πει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Σούρμα είπε πως η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης θα ήταν μείγμα από οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων σε άλλες χώρες, χρηματοδότηση μέσω του Ουκρανικού Ταμείου Ανάπτυξης που στήνεται με τη BlackRock, τα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται, μεταβατική χρηματοδότηση από την ΕΕ και δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Ματέο Πατρόνε, managing director στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, είπε ότι ήταν κρίσιμης σημασίας να υπάρξει εστίαση στην ανάγκη εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει μόνο με τον δημόσιο τομέα.
Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο την Πέμπτη που θα έκανε ευκολότερο για την Ουκρανία να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της κατά της Ρωσίας μέσω της χρήσης «παγωμένων» και κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Αν και η πληγείσα από τον πόλεμο οικονομία είναι πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, «πιθανότατα θα χρειαστεί εγγύηση ασφαλείας του ΝΑΤΟ για την ανοικοδόμηση με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα» είπαν οικονομολόγοι της JPMorgan.
Με πληροφορίες από Reuters