Πόσο θα κόστιζε στις εταιρίες αν πλήρωναν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Μελέτη οικονομολόγων που έγινε με βάση 15.000 δημόσιες εταιρείες υπολογίζει τη ζημία των βιομηχανιών αν πλήρωναν αποζημίωση για τη ρύπανση που προκαλούν
double expose oil refinery with investment graph chart conpect
double expose oil refinery with investment graph chart conpect
kampee patisena via Getty Images

Η ρύπανση που προκαλούν οι εταιρείες παγκοσμίως, συμβάλλοντας καταλυτικά στην κλιματική αλλαγή, είναι τόσο μεγάλη, που αν έπρεπε να πληρώσουν αποζημιώσεις γι′ αυτήν, θα μπορούσαν να χάσουν περίπου το 44% των κερδών τους, σύμφωνα με μελέτη οικονομολόγων για σχεδόν 15.000 δημόσιες εταιρείες.

Οι «εταιρικές ζημιές από τον άνθρακα» από αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις που αναλύθηκαν - συγκεκριμένα ένα κλάσμα από όλες τις επιχειρήσεις - πιθανώς ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με εκτίμηση ενός από τους συγγραφείς της μελέτης, με στοιχεία που δεν αποτέλεσαν μέρος της δημοσιευμένης έρευνας. Αυτό βασίζεται στο κόστος της ρύπανσης από διοξείδιο του άνθρακα που έχει προτείνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Viktor Galambos / 500px via Getty Images

Σχεδόν το 90% της υπολογιζόμενης ζημίας προέρχεται από τέσσερις βιομηχανίες: ενέργεια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, μεταφορές και κατασκευή υλικών όπως ο χάλυβας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science από ομάδα οικονομολόγων και καθηγητών οικονομικών, εξετάζει τι θα σήμαιναν οι νέες κυβερνητικές προσπάθειες που υποχρεώνουν τις εταιρείες να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων, τόσο για τα κέρδη των εταιρειών, όσο και για την παγκόσμια οικολογική υγεία.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε κανόνες που θα απαιτούν τελικά από τις επιχειρήσεις να αποκαλύπτουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολιτεία της Καλιφόρνια εξετάζουν παρόμοιες ρυθμίσεις.

Δεν αρκεί για να σωθεί ο πλανήτης

Η ιδέα «να πέσει φως στις εταιρικές δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό κόστος είναι πολύ ισχυρή, αλλά δεν αρκεί για να σωθεί ο πλανήτης», δήλωσε ο Κρίστιαν Λοζ, καθηγητής χρηματοοικονομικής και λογιστικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που είναι κι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Μια προηγούμενη μελέτη του διαπίστωσε ότι μετά την αποκάλυψη των ποσοστών ρύπανσης από τις εταιρείες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τα επίπεδα μόλυνσης μειώθηκαν κατά 10% έως 15%, είπε.

Η ιδέα είναι οι καταναλωτές και οι μέτοχοι να πιέσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο καθαρές, δήλωσε ο Λοζ.

Ο Λοζ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια ιδιωτική εταιρεία ανάλυσης που βρίσκει ή εκτιμά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ορισμένων δημόσιων εταιρειών και ανέλυσαν τη ρύπανση από 14. 879 εταιρείες. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα με τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας.

Anton Petrus via Getty Images

Ο υπολογισμός αυτός δείχνει «ποιες δραστηριότητες στοιχίζουν ακριβά στην κοινωνία από άποψη κλίματος», δήλωσε ο Λοζ. Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν σωστό να κατηγορήσουμε μόνο τις εταιρείες. Δεν είναι δυνατόν να επιμεριστεί η ευθύνη για αυτές τις ζημίες μεταξύ των επιχειρήσεων που κατασκευάζουν τα προϊόντα και των καταναλωτών που τα αγοράζουν».

Οι υπολογισμοί αφορούν μόνο ένα τμήμα των παγκόσμιων επιχειρήσεων, με πολλές δημόσιες εταιρείες να μην περιλαμβάνονται και ιδιωτικές εταιρείες να μην υπάρχουν καν στη λίστα, δήλωσε ο Λοζ.

Οι οικονομολόγοι δεν εντόπισαν ή ξεχώρισαν μεμονωμένες εταιρείες, αλλά ομαδοποίησαν τις εταιρείες ανά κλάδο και ανά χώρα, χρησιμοποίώντας μόνο τις άμεσες εκπομπές. Έτσι, η βενζίνη στο αυτοκίνητο ενός ατόμου δεν υπολογίζεται στις εκπομπές μιας πετρελαϊκής εταιρείας ή στις εταιρικές ζημίες από τον άνθρακα.

Οι υπολογισμοί χρησιμοποιούν το κόστος των 190 δολαρίων ανά τόνο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και η μελέτη δεν δίνει έναν τελικό αριθμό σε δολάρια, αλλά μόνο σε ποσοστό επί των κερδών και των εσόδων. Μόνο όταν ρωτήθηκε από το Associated Press, ο Λοζ το υπολόγισε σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ecological Disaster
Ecological Disaster
fotograzia via Getty Images

Στα 190 δολάρια ανά τόνο, η βιομηχανία κοινής ωφέλειας ζημιώνει κατά μέσο όρο υπερδιπλάσια τα κέρδη της. Οι βιομηχανίες παραγωγής υλικών, ενέργειας και μεταφορών είχαν όλες μέσες ζημίες που υπερέβαιναν τα κέρδη τους.

Στον αντίποδα, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές βιομηχανίες είχαν κατά μέσο όρο ζημίες από το κλίμα που ήταν μικρότερες από το 1% των κερδών τους.

Όταν εξετάζονται οι εταιρείες με βάση τις χώρες, η Ρωσία και η Ινδονησία βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά τις εταιρικές ζημιές για το κλίμα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση. Ο Λοζ δήλωσε ότι αυτό αντικατοπτρίζει την ηλικία και την αποτελεσματικότητα των εταιρειών και το είδος των βιομηχανιών που εδρεύουν στις χώρες.

Αρκετοί εξωτερικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η μελέτη έχει νόημα εντός ορισμένων ορίων, ενώ μερικοί βρήκαν λάθη σε ορισμένες από τις επιλογές για το τι θα μετρηθεί.

«Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάρσαλ Μπερκ. «Το μεγαλύτερο συμπέρασμα είναι ο αριθμός των επιφυλάξεων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση αυτής της ανάλυσης, γεγονός που δείχνει πόσο χάλια είναι σήμερα τα συστήματα καταγραφής των εκπομπών μας».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Ρόμερ, πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν του Boston College, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών είναι χρήσιμες, αλλά πρέπει να ερμηνεύονται με ακρίβεια, «χωρίς την ηθικοπλαστική πλαισίωση και την ορμή για τιμωρία»

(Πηγή: Associated Press)

Δημοφιλή