Αν έχετε φάει ένα μεγάλο γεύμα και μετά αισθάνεστε το στομάχι σας πλήρες και «βαρύ», μάλλον σας περνάει από το μυαλό και η σκέψη ότι «έχετε αυτομάτως παχύνει».
Υπάρχουν και καλά και άσχημα νέα σε αυτό. Όταν τρώτε περισσότερο από ένα συνηθισμένο σας γεύμα, αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνετε κιλά την ίδια στιγμή. Ωστόσο, το πόσο τρώτε κατά τη διάρκεια πέντε συνεχόμενων ημερών ή μιας εβδομάδας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση του βάρους.
«Η αύξηση του βάρους συνήθως συμβαίνει όταν έχουμε μια ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που τρώμε και των θερμίδων που καίμε», λέει η διαιτολόγος Jemma O’ Hanlon. «Το επιπρόσθετο βάρος έρχεται όταν κάνουμε μια μη-ισορροπημένη διατροφή για αρκετό χρονικό διάστημα και, μάλιστα, σε καθημερινή βάση».
Με λίγα λόγια δηλαδή, «η αύξηση βάρους προκύπτει όταν δεν καίμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Όταν πρόκειται για τη σωστή ισορροπία στη διατροφή, ένα γεύμα δεν μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Το μυστικό είναι να απολαμβάνετε όλα τα φαγητά και να εστιάζετε στη σωστή κατανάλωση».
Όμως πόση ποσότητα φαγητού ισοδυναμεί με ένα παραπάνω κιλό;
«Αν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες “καίει” το σώμα μας, η ενέργεια που μένει αποθηκεύεται ως λίπος», εξηγεί η O’Hanlon. Μέσα στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να φάμε διαφορετικά γεύματα, μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες κι όμως το σώμα μας να μην κάψει όλες τις θερμίδες.
Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην αυστραλιανή έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.