Σπαγγέτι ολικής άλεσης με γαρίδες, λεμόνι και μάραθο

Αν η καλή ζωή έχει γεύση αυτή είναι ένα πεντανόστιμο και συγχρόνως ελαφρύ πιάτο με σπαγγέτι ολικής άλεσης, τη γεύση της θάλασσας από τις γαρίδες, το μοναδικό λεμόνι και τον αρωματικό, ξεχωριστό μάραθο.
funky cook

Αν η καλή ζωή έχει γεύση αυτή είναι ένα πεντανόστιμο και συγχρόνως ελαφρύ πιάτο με σπαγγέτι ολικής άλεσης, τη γεύση της θάλασσας από τις γαρίδες, το μοναδικό λεμόνι και τον αρωματικό, ξεχωριστό μάραθο.

Μια μακαρονάδα σα νησί, σα καλοκαίρι, σα θάλασσα, σα την δροσιά και σαν το ανάλαφρο αεράκι, με ελάχιστα υλικά και μεσογειακή γεύση.

Όταν καλοκαιριάζει οι γαρίδες είναι το πιο αγαπημένο μου θαλασσινό γιατί ταιριάζουν τόσο πολύ με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης κι έτσι δεν χρειάζεται να στερούμαι τα λατρεμένα μου ζυμαρικά!

Το σωστό να τρώγεται λοιπόν και σ΄αυτή την συνταγή τρώγεται αρμονικά, απλά, γρήγορα και κυρίως γευστικά!

Και όπως σου είπα οι γαρίδες είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό υλικό γι΄αυτό σου δίνω έξτρα ιδέες εκτός από αυτό το σπαγγέτι.

Φτιάξε ένα υπέροχο κριθαρότο ή γιουβέτσι με γαρίδες και κριθαράκι ολικής, το πιο ιδανικό κριθαράκι για το καλύτερο σπυρωτό αποτέλεσμα.

Το τριβελάκι είναι το κατάλληλο ζυμαρικό για να φτιάξεις μια εκπληκτική κρύα σαλάτα με γαρίδες και πέστο από αβοκάντο, αν δε το αφήσεις και στο ψυγείο, super yummy και για ελαφρύ βραδυνό!

Με το κοφτό μακαρονάκι δοκίμασε τον κλασικό δρόμο της συνταγής με χταπόδι, το οποίο θα αντικαταστήσεις με γαρίδες και θα αρωματίσεις με βασιλικό.

Το φαγητό είναι ο απόλυτος σύμμαχος για ένα οργανισμό που θα δουλεύει ρολόι, όχι στις στερήσεις και τις υπερβολές, τώρα το καλοκαίρι λέω ναι στα ζυμαρικά ολικής άλεσης σε συνδυασμό με λαχανικά, μυρωδικά και θαλασσινά !

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Γαρίδες, Λεμόνι και Μάραθο

Χρόνος Προετοιμασίας: 20′

Χρόνος Ψησίματος: 20′

Βαθμός Δυσκολίας: Eύκολος

Μερίδες: 4

Υλικά

1 πακέτο σπαγγέτι ολικής άλεσης

800 g. γαρίδες

2 λεμόνια ακέρωτα

5-6 σκελίδες σκόρδο

1 μικρό ματσάκι μάραθο

Φρέσκο πιπέρι

Χοντρό αλάτι

Μπούκοβο

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε προσεκτικά και κόβουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 300 ml. νερό να βράσουν, μαζί με 3 σκελίδες σκόρδο για 15 λεπτά. Κατόπιν περνάμε το ζωμό από σίτα, πιέζοντας καλά και τον κρατάμε ζεστό.

2. Ταυτόχρονα βράζουμε το σπαγγέτι ολικής άλεσης σε αλατισμένο νερό και το κρατάμε al dente. Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και ψιλοκόβουμε το μάραθο.

3. Σε αρκετά μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, περίπου 20 ml. και το υπόλοιπο σκόρδο, μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε το μπούκοβο.

4. Τοποθετούμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις ψήνουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο, προσθέτουμε λίγο μάραθο, λίγο ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών.

5. Αφαιρούμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε στο ίδιο τηγάνι, όπου προσθέτουμε το σπαγγέτι απευθείας από την κατσαρόλα και δυναμώνουμε την θερμοκρασία. Προσθέτουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε, το άμυλο που θα βγάλουν τα ζυμαρικά θα αρχίσουν να «δένουν» τα υγρά.

6. Όταν αυτά λιγοστέψουν πασπαλίζουμε με τον μάραθο, πιπέρι, το υπόλοιπο ξύσμα. Σερβίρουμε αμέσως το σπαγγέτι με τις γαρίδες.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

- Αν θέλουμε περισσότερη γεύση προσθέτουμε στον ζωμό από τις γαρίδες ένα μικρό μπουκέ γκαρνί (1 φύλλο πράσο το πράσινο μέρος, 1 φύλλο δάφνη, 1 κλωναράκι θυμάρι, 3 κλωναράκια μαϊντανό και 1 κλωναράκι σέλινοσέλινο).

- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καραβίδες.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook