Ποτάμι: Δεν γίνεται να δίνουμε στον Ερντογάν την εικόνα ότι μας διχάζει

Ποτάμι: Δεν γίνεται να δίνουμε στον Ερντογάν την εικόνα ότι μας διχάζει

Δεν πρέπει η χώρα να έχει ταυτόχρονα ανοικτά πολλά μέτωπα. Πρέπει να κλείσει το μέτωπο στα βόρεια σύνορά της και να ασχοληθεί με το μέτωπο στα ανατολικά που δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο, την Κύπρο, τον Έβρο, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» και στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαίρη Πολλάλη.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «στα πατριωτικά θέματα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό. Δεν γίνεται να δίνουμε στον Ερντογάν την εικόνα ότι μας διχάζει».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι επιβάλλεται ένα πατριωτικό μέτωπο, ξεκάθαρες γραμμές, αλλά και υπεύθυνη στάση από το υπουργείο Άμυνας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «παίζει με τα σπίρτα -όπως γράφει και στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Φιλελεύθερος- και με τρεμάμενο χέρι. Ο Ερντογάν προφανώς παίρνει λάθος αποφάσεις. Δεν μπορεί, όμως, ένας υπουργός να αντιπαρατίθεται με ξένους ηγέτες με όρους ψυχιατρικής. Δεν μπορεί να υπερασπίζεται την πατρίδα του με κραυγές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι, έγιναν λάθη στην αμυντική πολιτική της χώρας που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας στον Έβρο, αλλά, όπως επανέλαβε, αυτό που προέχει τώρα είναι να απελευθερωθούν. Επίσης, σημείωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν θα κρατηθούν 15 χρόνια, όπως είπε χθες ο κ.Καμμένος, και είναι λάθος αυτό το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Αμύνης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι απέναντι στην Τουρκία πρέπει να υπάρχει ενιαία αντίδραση. Και το πρώτο ζητούμενο είναι μια ενιαία θέση από την κυβέρνηση, όπως είπε.

Τόνισε επίσης πως είναι θετική η ξεκάθαρη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον Ερντογάν σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ενώ σχολίασε τη στάση του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι είναι μεσοβέζικη και ότι από τη στιγμή που Τούρκοι και Έλληνες είναι στην ίδια συμμαχία, «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μόνο για τα μεγάλα, αλλά πρέπει να είναι και για τα μικρά».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, επεσήμανε ότι πλέον είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το προχωρήσει.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και την ενημέρωση που είχε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι μέσα στον Απρίλιο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει λύση, καθώς θα γίνει μια σημαντική συνάντηση του κ.Κοτζιά με τον ομόλογό του κ.Ντιμιτρόφ και υπογράμμισε ότι πλέον η ηγεσία της πΓΔΜ είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Εκεί πρέπει να πατήσουμε για τη λύση του Μακεδονικού. Πρέπει να τους φέρουμε προς το μέρος μας, αντί να τους σπρώξουμε προς την Τουρκία, η οποία κάνει βήματα στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης ότι, η περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να γίνει μια ευρωπαϊκή περιοχή, να υπάρξουν κανόνες και το συμφέρον της Ελλάδας είναι η πολιτιστική και οικονομική επέκτασή της προς αυτές τις περιοχές.

Μιλώντας δε, όπως είπε, τόσο ως Ποτάμι, όσο και ως Κίνημα Αλλαγής, επανέλαβε ότι αυτό που θέλουμε είναι μία λύση για το όνομα, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις από τους γείτονές μας για την απαλοιφή των αλυτρωτικών τους διαθέσεων και από το Σύνταγμά τους και από τα σχολικά τους βιβλία. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», κατέληξε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να «την κρύψουμε κάτω από το χαλί» και σημείωσε ότι πρόσφατα στη Βουλή συμφώνησαν όλοι για την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος της ασυλίας των υπουργών, καθώς «ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι μια ντροπή για τη χώρα» ενώ, υπογράμμισε ότι, υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, όπως τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, οι υπερεξουσίες του Πρωθυπουργού, το θέμα της σταθερής ημερομηνίας εκλογών, το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που πρέπει να συζητηθούν και για τα οποία οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες. «Η κυρία Γεννηματά έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση, η δική μου τοποθέτηση είναι παλιά και σαφής, είμαστε ξεκάθαροι και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες της η αξιωματική αντιπολίτευση», κατέληξε σχετικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή