Tελικά έχει όντως σημασία το πότε τρώμε; Μάλλον όχι.
Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού στην πραγματικότητα δεν είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από την απλή μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
Η διατροφή με περιορισμούς ως προς την ώρα κατανάλωσης φαγητού είναι μια μοντέρνα προσέγγιση στη διαχείριση του βάρους. Η μέθοδος περιλαμβάνει τον περιορισμό των ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας στις οποίες παίρνουμε τα γεύματά μας και τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου διατροφικού παραθύρου, το οποίο συνήθως διαρκεί από οκτώ έως 12 ώρες.
Πέρα από την απώλεια βάρους, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική είναι ευεργετική και για τη συνολική μας υγεία. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι όσοι κάνουμε την περίφημη «διαλειμμστική νηστεία», διατρέχουμε 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
«Ναι αλλά πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι η διαλειμματική νηστεία είναι αυτή που τους βοήθησε να χάσουν κιλά»
Οι υποστηρικτές της πρακτικής θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δίνουν στο σώμα τους περισσότερο χρόνο να κάψει το λίπος, αντί να καίει τις θερμίδες που προσλαμβάνει από το φαγητό.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, απλώς τους βοηθά να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Άρα; Είναι η δημιουργία θερμιδικού ελείμματος που τους αδυνατίζει και όχι το πρόγραμμα ωρών που τρώνε.
Τι βρήκε η νέα μελέτη;
Η νέα μελέτη εξέτασε 41 ενήλικες με παχυσαρκία και προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα χρονικά περιορισμένο μοτίβο διατροφής (διαλειμματική) και η δεύτερη ένα κανονικό μοτίβο διατροφής, για 12 εβδομάδες.
Και οι δύο ομάδες έλαβαν προετοιμασμένα γεύματα που ήταν πανομοιότυπα διατροφικά. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι μετά από 12 εβδομάδες, και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου τα ίδια κιλά, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε άλλους δείκτες υγείας.
Το συμπέρασμα είναι ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού δεν είναι πιο ευεργετική για την απώλεια βάρους, από το να προσλαμβάνουμε σταθερά μειωμένο αριθμό θερμίδων.
Τι λέει η διαιτολόγος
Η Τζούλια Πέρλμαν, διαιτολόγος και συνιδρύτρια της JAM Nutrition, θεωρεί πως «είτε μέσω της χρονικά περιορισμένης διατροφής είτε όχι, η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται κυρίως χάρις στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που συνηθίζαμε».
Το ακριβές θερμιδικό έλλειμμα που χρειάζεται ο καθένας μας προκειμένου να χάσει βάρος, μπορεί να μας το πει μόνο ο διαιτολόγος, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο μας στην απώλεια βάρους. Μερικά από αυτά είναι οι ορμόνες, τυχόν φάρμακα, ο μεταβολισμός, η άσκηση και οι συνήθειες ύπνου.
Πάντως, γενικά, η ώρα που τρώμε, δεν είναι από μόνη της τόσο σημαντική όσο πιστεύουν ορισμένοι.
(Mε πληροφορίες από yahoo).