Όλοι θα πρέπει να κάνουμε μια δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά, (έτσι ώστε) να έχουμε λάβει οι περισσότεροι από εμάς έως και τέσσερα εμβόλια, ή πέντε για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (που έχουν ήδη κάνει ένα επιπλέον).
Ο ίδιος εκτιμά ότι (το τέταρτο εμβόλιο) είναι απαραίτητο για την πρόληψη μελλοντικής μόλυνσης από κορονοϊό και η φαρμακευτική εταιρεία ετοιμάζεται τώρα να υποβάλει δεδομένα που το υποστηρίζουν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή, όπως το είδαμε, είναι απαραίτητο, ένα τέταρτο [εμβόλιο]», ανέφερε ο Μπουρλά σε συνέντευξή του στο Face the Nation του CBS News.
«Η προστασία που παίρνουμε από την τρίτη δόση, είναι αρκετά καλή, στην πραγματικότητα αρκετά καλή για (να αποτρέψει) νοσηλεία και θανάτους. Δεν είναι τόσο καλή κατά των λοιμώξεων, (κι επίσης) δεν διαρκεί πολύ. Αλλά απλώς υποβάλλουμε αυτά τα δεδομένα στον FDA και μετά θα δούμε τι θα πουν και οι ειδικοί εκτός της Pfizer»...
Σε τι διαφέρει η νέα ενισχυτική δόση της Pfizer από τις προηγούμενες;
Η Pfizer, λοιπόν, εργάζεται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για τον κορονοϊό που θα προστατεύει τους ανθρώπους από όλες τις γνωστές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον, και θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο Μπουρλά το παρομοίασε με ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Covid δεν θα εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να ζήσουμε, να μάθουμε πώς να ζούμε με αυτή, και μπορούμε (να το κάνουμε), καθώς ζούμε με πολλούς – τόσους άλλους ιούς», ανέφερε.
Με την δημιουργία ενός ετήσιου εμβολίου, πρόσθεσε, θα ήταν σαν να επιστρέφουμε στον τρόπο που ζούσαμε. Λοιπόν, πότε μπορούμε να περιμένουμε αυτές τις mega ενισχυτικές δόσεις για όλους; Ας μην κρατάμε την αναπνοή μας:
Αν και τα προκαταρκτικά δεδομένα για την ανάπτυξη αυτού του εμβολίου είναι πολλά υποσχόμενα, σύμφωνα με τον Μπουρλά ο οποίος μίλησε σχετικά στο Squawk Box του CNBC, οι πληροφορίες από τις δοκιμαστικές μελέτες δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του μήνα. Και μετά από αυτό, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να αποφασιστεί ότι είναι απαραίτητη άλλη μια ενισχυτική δόση.
Τι συμβαίνει στην χώρα μας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την τέταρτη δόση δείχνουν πως δεν έχει σημαντικά οφέλη για τον γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως οι διεθνείς επιτροπές εμβολιασμών εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τον κορονοϊό και τη γρίπη, ώστε να παρέχεται μια ετήσια δόση και για τα δύο.
Πιστεύουν κι άλλοι ειδικοί ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια;
Άλλοι ειδικοί δεν είναι τόσο σίγουροι ότι χρειάζεται κι άλλο εμβόλιο. Ο καθηγητής σερ Αντριου Πόλλαρντ, μέλος της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, είπε στο BBC ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να φτάσει πρώτα σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Αφρική, πριν συζητηθεί ένα τέταρτο εμβόλιο. Ανέφερε ότι θα πρέπει να εντοπιστούν και να δοθεί προτεραιότητα σ′ εκείνους που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
H HuffPost UK μίλησε με τον Πολ Χάντερ, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ο οποίος είπε ότι μια εκστρατεία ενίσχυσης με τέταρτο εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη όσο οι προηγούμενες.
«Ο λόγος για τον οποίο οι ενισχυτικές δόσεις δεν θα είναι απαραίτητες ευρέως είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι - είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι - έχουν βιώσει ήδη μια φυσική λοίμωξη (οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι λίγο αβέβαιες, αλλά τρία στα τέσσερα άτομα φαίνεται να είναι μια λογική εκτίμηση) και μια λοίμωξη που έχει συμβεί στο παρελθόν παρέχει καλύτερη προστασία από το εμβόλιο ανάλογα με το πόσο καιρό ήταν πριν», λέει.
«Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι και οι πιο - ιατρικά - ευάλωτοι που δεν έχουν προσβληθεί ακόμη από λοίμωξη και παραμένουν σε κίνδυνο για σοβαρή νόσο όταν η ανοσία του εμβολίου εξασθενήσει, αν και όχι τόσο πολύ όσο αν δεν είχαν εμβολιαστεί (καθόλου)».
Ο καθηγητής Χάντερ εκτιμά ότι εάν προσφερθούν εμβόλια, θα πρέπει να είναι για τους ευάλωτους, μαζί με το εμβόλιο γρίπης.
«Έτσι, η γνώμη μου αυτή την στιγμή είναι ότι η τρέχουσα τέταρτη ανοιξιάτικη ενισχυτική δόση δεν πρέπει να απευθυνθεί σε περισσότερους από αυτούς που έχει ήδη ανακοινωθεί, αλλά ότι όταν (η τέταρτη δόση) φτάσει το φθινόπωρο, σε εκείνους τους ενήλικες που κανονικά θα έπαιρναν εμβόλιο γρίπης θα προσφερθεί επίσης μια αναμνηστική δόση», λέει.
«Μέχρι τότε μπορεί να έχουμε ένα τροποποιημένο εμβόλιο που να περιλαμβάνει και την παραλλαγή Ομικρον, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα πόσο αποτελεσματικό θα είναι ένα τροποποιημένο εμβόλιο στη δημιουργία ανοσίας σε νέα αντιγόνα που σχετίζονται με τις νέες παραλλαγές ή απλώς θα ενισχύσει τα υπάρχοντα αντισώματα σε παλαιότερες παραλλαγές».
Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε, το κυριότερο μεταξύ αυτών, η ανισότητα στην παγκόσμια διανομή του εμβολίου, και έτσι μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν θα χρειαστούν περισσότερα εμβόλια.