Ίσως να παρατηρούμε περισσότερες τρίχες στη βούρτσα μας ή περισσότερες τρίχες να πέφτουν ενώ κάνουμε ντους. Εκτός από τις βουλωμένες αποχετεύσεις, αυτό μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας για πολλούς. Η πτώση των μαλλιών — η απώλεια περίπου 100 τριχών την ημέρα — είναι απολύτως φυσιολογική και εμφανίζεται ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, σύμφωνα με την Ντομινίκ Μπεργκ, ειδικό στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής... po που είναι επικεφαλής επιστήμονας στην Evolis Professional.
Εάν δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε τι είναι «φυσιολογικό» και τι μπορεί να μας ανησυχεί, ας συνεχίσουμε να διαβάζουμε.
Φυσιολογική vs σοβαρή απώλεια μαλλιών
Η απώλεια τρίχας μπορεί να προκαλέσει πανικό, αλλά διαφέρει από την αποβολή τρίχας.
«Η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται γενικά από μια σημαντική αλλαγή, διαταραχή ή δυσλειτουργία στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών», εξηγεί η ίδια, η εταιρεία της οποίας πουλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. «Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, ηλικίας, διατροφής, ορμονικών αλλαγών, τρόπου ζωής και συμβάντων ζωής, καθώς και φλεγμονωδών παθολογιών».
Η αποβολή τριχών, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε τριχοθυλάκιο ακολουθεί τον δικό του κύκλο. Επειδή δεν είναι συγχρονισμένα μεταξύ τους, δεν θα αποβληθούν όλα ταυτόχρονα, αλλά με ρυθμό περίπου 80 έως 120 τρίχες την ημέρα, εξηγεί.
Αν τείνουμε να περιμένουμε λίγες μέρες ανάμεσα στο λούσιμο των μαλλιών, μπορεί να παρατηρήσουμε αυτό που μπορεί να φαίνεται ότι είναι υπερβολική τριχόπτωση, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι σημάδι ότι χάνουμε μαλλιά.
«Εάν δεν έχουμε λουστεί για λίγες μέρες, θα δούμε μερικές τρίχες που έχουν απελευθερωθεί από τον πόρο του ωοθυλακίου ή έχουν ξεφύγει από το τριχωτό της κεφαλής, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν στο κεφάλι — είτε μπλεγμένες με άλλες τρίχες είτε πολύ χαλαρά συνδεδεμένες με το τριχωτό της κεφαλής», συμπληρώνει. «Όσο περισσότερος χρόνος υπάρχει ανάμεσα στα λουσίματα, τόσο περισσότερες τρίχες θα συσσωρεύονται έτσι, ώστε όταν επιτέλους λουστούμε, μπορεί να φαίνεται ότι μαδάμε με τη μία. Αλλά στην πραγματικότητα απλώς ”απελευθερώνεται” ένα ποσοστό αποβολής (τριχών) λίγων ημερών».
Εκεί που τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά, ωστόσο, είναι αν παρατηρούμε ότι χάνουμε περισσότερο από το κανονική ποσότητα των μαλλιών που έχουμε απώλεια καθημερινά. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να μετράμε ξεχωριστά τις τρίχες για να το καταλάβουμε.
Η σοβαρή απώλεια μαλλιών μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ανάλογα με τους λόγους (που βρίσκονται) πίσω από αυτήν. Η γυροειδής αλωπεκία, μια φλεγμονώδης και αυτοάνοση μορφή τριχόπτωσης, είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται όταν υπάρχει απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών ταυτόχρονα, που παρουσιάζεται ως στρογγυλά φαλακρά «μπαλώματα» στο κεφάλι, λέει η Μπεργκ. Εάν παρατηρήσουμε ότι χάνουμε τρίχες σε άλλες περιοχές, όπως οι βλεφαρίδες ή τα φρύδια, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι καθολικής αλωπεκίας.
Ορισμένες άλλες μορφές τριχόπτωσης μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρές, αλλά μπορεί να δικαιολογούν μια επίσκεψη στον γιατρό. Για παράδειγμα, η ορμονική τριχόπτωση, που αναφέρει η ειδική Γκρέτσεν Φρίζ συνήθως εμφανίζεται στους κροτάφους, στο στέμμα του κεφαλιού ή στο επάνω μπροστινό μέρος του κεφαλιού (και) είναι συνήθως μια προσωρινή μορφή τριχόπτωσης.
Μια άλλη μορφή είναι η διάχυτη τριχόπτωση, η οποία είναι όταν το δέρμα της κεφαλής αρχίζει να φαίνεται μέσα από τα μαλλιά σε όλο το κεφάλι, λέει η Φριζ, η οποία είναι πιστοποιημένη από την BosleyMD, που πουλά προϊόντα για την αναγέννηση των μαλλιών.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από το στρες, δεν σχετίζεται συνήθως με φαγούρα ή κάψιμο και η απόρριψη είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη (που σημαίνει ότι διαρκεί μόνο έναν ή δύο μήνες), εξηγεί η Μπεργκ.
Τριχόπτωση που προκαλείται από το στρες και COVID-19
Η τριχόπτωση που προκαλείται από το στρες αυξήθηκε το 2020 εν μέσω της πανδημίας της COVID-19. Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ίδια η λοίμωξη της COVID προκάλεσε απώλεια μαλλιών σε περίπου 20% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό (πιθανότατα λόγω του τραύματος στο σώμα που προκαλείται από υψηλό πυρετό και παρατεταμένη ασθένεια, σύμφωνα με την Φριζ), το γενικευμένο στρες της πανδημίας προκαλεί επίσης απώλεια μαλλιών.
«Η παραμονή στο σπίτι, τα οικονομικά ζητήματα, η εκπαίδευση στο σπίτι, η απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, ο φόβος της αρρώστειας και οι κοινωνικοί περιορισμοί είναι μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο άγχος αυτή τη στιγμή – και το άγχος μπορεί να είναι ένας τεράστιος λόγος για την τριχόπτωση», συμπληρώνει.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το άγχος που μπορεί να επιφέρει μια πανδημία. Για την Σαρλήν Στ. Σουρίν-Λορντ, μια πιστοποιημένη δερματολόγο που ειδικεύεται στα μαλλιά, είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε το μυαλό, το σώμα, τον τρόπο ζωής και την υγεία του εντέρου στη διαχείριση των παθήσεων του δέρματος και των μαλλιών.
«Συμβουλεύω τους ασθενείς μου όταν βιώνουν έντονη πίεση - και όσους υποφέρουν από άγχος - να διαλογίζονται μία με δύο φορές την ημέρα, να ακούν τα κύματα του ωκεανού και να εξασκούν τεχνικές βαθιάς αναπνοής», λέει η ίδια. «Συνιστώ επίσης να κάνουμε βόλτες για καθαρό αέρα και όταν είναι απαραίτητο, να απευθυνθούμε σε ψυχίατρο».
Εποχιακή τριχόπτωση
Όχι, δεν το φανταζόμαστε. Η τριχόπτωση που παρατηρούμε στην αρχή του φθινοπώρου και του χειμώνα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σχετίζεται με την εποχή. Σύμφωνα με την Φριζ, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό τριχών στην τελογενή φάση, ή φάση ηρεμίας, τον Ιούλιο.
«Οι τρίχες στην τελογενή φάση θα (αρχίσουν να)πέφτουν γενικά περίπου 100 ημέρες μετά την είσοδο σε αυτό το στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να δουν μεγαλύτερη πτώση προς το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο», συμπληρώνει.
«Η ιδέα πίσω από την ”εποχιακή τριχόπτωση” είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ”ποντάρουμε” σε περισσότερα μαλλιά για να παρέχουμε αυξημένη προστασία από τον ήλιο. Στη συνέχεια, αυτές οι τρίχες πέφτουν για να δημιουργηθεί χώρος για να αναπτυχθούν πιο πυκνές τρίχες το χειμώνα», λέει επίσης.
Η Μπεργκ προσυπογράφει προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το σώμα μας μπορεί να ετοιμάζεται να παράγει νέες τρίχες στο δέρμα κεφαλής για να βοηθήσει στη «μόνωση», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών καθώς το σώμα διώχνει τις μεγαλύτερες τρίχες για να μας προετοιμάσει για έναν κρύο χειμώνα.
Πότε να επισκεφθούμε τον γιατρό μας
Ουσιαστικά, κάθε φορά που υπάρχει απώλεια μεγάλων ποσοτήτων μαλλιών που είναι ανεξήγητη (για παράδειγμα, δεν βρισκόμαστε μετά τον τοκετό ή υποβαλλόμεθα σε χημειοθεραπεία), θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.
Τα κόκκινα εξογκώματα ή τα εξογκώματα με πύον στο τριχωτό της κεφαλής, η ευαισθησία, ο πόνος ή ο έντονος κνησμός απαιτούν επίσης μια άμεση επίσκεψη στον δερματολόγο, λέει η Στ. Σουρίν-Λορντ. Αυτά είναι σημάδια φλεγμονώδους τριχόπτωσης και μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές, που μπορεί (με την σειρά τους) να οδηγήσουν σε μόνιμη τριχόπτωση.
«Η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητη για να σώσει κανείς τα μαλλιά του σε αυτές τις καταστάσεις», καταλήγει.
Ανεξάρτητα από τον τύπο της τριχόπτωσης, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, καταλήγει με την σειρά της Μπεργκ. Από καλλυντικά προϊόντα για όγκο και κάλυψη τυχόν προσωρινής τριχόπτωσης έως φάρμακα που βοηθούν στη φλεγμονώδη τριχόπτωση καθώς και θεραπείες για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών.