Πότε θα μπορέσουμε να πάμε ξανά διακοπές; Τι λένε οι ειδικοί

Η επιστροφή στην κανονικότητα ίσως αργεί ακόμη, αλλά όχι πολύ.
Getty

Εχοντας σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο, οι αριθμοί της πανδημίας του κορονοϊού άρχισαν να υποχωρούν προτού πάρουν ξανά την ανιούσα, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Οι εμβολιασμοί έχουν δημιουργήσει την προσδοκία της ταχύτερης καταπολέμησης του ιού, αλλά σε ό,τι αφορά την επιστροφή στα ταξίδια αναψυχής φαίνεται πως απέχουμε πολύ ακόμη από την άκρη του τούνελ.

Ενώ οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα αρχίσουν σταδιακά να κινούνται ξανά φέτος, το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται ο καθένας, πού θέλει να ταξιδέψει και εάν τελικά ο ιός και τα μεταλλαγμένα στελέχη του τεθούν υπό έλεγχο.

Οι ειδικοί εκτιμούν πότε θα μπορέσει ο κόσμος να πάει ξανά διακοπές και αν ποτέ τα ταξίδια θα μπορέσουν να επανέλθουν στην προηγούμενη κανονικότητα.

Πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

«Υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων για τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση αυτήν τη στιγμή, αν το θέλουν» λέει ο Μπράις Κόνγουεϊ, ειδικός ταξιδιών και ιδρυτής του 10xTravel. «Για παράδειγμα, υπάρχουν πτήσεις ανοιχτές σε προορισμούς όπως η Αλβανία και πολλά μέρη της Καραϊβικής. Αλλά δεν περιμένω να αυξηθούν οι επιλογές για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στα προ Covid επίπεδα έως το 2022» τονίζει.

Ο Αλέξις Μπάρνεκoου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής κρατήσεων Chatflights, συμφωνεί. «Σχεδόν όλες οι κρατήσεις είναι ανοιχτές με μερικές εξαιρέσεις», λέει. «Η κράτηση για τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία είναι πιο δύσκολη επειδή αεροπορικές εταιρείες όπως η Qantas έχουν μειώσει τις πτήσεις τους σε μεγάλο βαθμό. Δύο άλλες αεροπορικές εταιρείες που έχουν μειώσει, επίσης, τις δυνατότητες κράτησης είναι η Thai Airways και η Singapore Airlines, (αν και αυτό συμβαίνει) περισσότερο για οικονομικούς λόγους. Βασικά όλες οι άλλες αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να κρατήσουν την προσφορά στα ίδια επίπεδα με πριν, προκειμένου να διατηρήσουν την ροή του εισερχόμενου χρήματος. Μπορείτε να κάνετε κράτηση, αλλά ο κίνδυνος ακύρωσης πτήσεων και επαναπρογραμματισμού είναι πολύ πιο μεγάλος τώρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να πωλούν ταξίδια και να έχουν έσοδα ενώ όταν πλησιάζει η ώρα των πτήσεων κάνουν επαναπρογραμματισμό ώστε να γεμίζουν κάποια αεροπλάνα τους και να κρατούν άλλα στο έδαφος».

Οι κανόνες εισόδου, φυσικά, διαφέρουν από προορισμό σε προορισμό και από χώρα σε χώρα. Το Ντουμπάι, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πιο ανοιχτούς προορισμούς στον κόσμο, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι από τους πιο κλειστούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τους κανονισμούς αυτούς κατά τη στιγμή της κράτησης και ξανά πριν ταξιδέψουν και να μην κάνουν περιττές εκδρομές όταν κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις επίσημες τοπικές οδηγίες.

Αναφορικά με τα ταξίδια αναψυχής μεγάλων αποστάσεων, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αυτά θα είναι επιτρεπτά και εφικτά στα τέλη του 2021.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas, ένας από τους μεγάλους αερομεταφορείς στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις διεθνείς πτήσεις - σε μειωμένη κλίμακα - μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου - η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από Covid στην Ευρώπη - δήλωσε ότι δεν θα άρει τους περιορισμούς της στα διεθνή ταξίδια μέχρι τον Μάιο το νωρίτερο.

«Το lockdown είναι πιθανώς τόσο αυστηρό όσο ποτέ πριν, ειδικά στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και ούτω καθεξής», λέει ο Κρις Γκότερ, επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (IATA). «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ», αν και «περιμένουμε ότι τα μακρινά ταξίδια θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα επανέλθει», εξήγησε.

Η σύνδεση μακρινών αγορών κινδυνεύει να εκθέσει το κοινό σε πιθανές νέες παραλλαγές του ιού, προειδοποιεί ο Γκότερ.

Τι ισχύει με τις «φούσκες ταξιδιού» και τα ταξίδια μικρών αποστάσεων

Ο Γκότερ είναι πιο αισιόδοξος για την επάνοδο των πτήσεων μικρών αποστάσεων. Οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν «μεγαλύτερη πίεση για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και την υποχρέωση καραντίνας για ταξίδια σε γειτονικές χώρες», λέει. «Στην Ευρώπη, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποιο είδος πανευρωπαϊκής συμφωνίας που θα επιτρέψει τα σύνορα να ανοίξουν ξανά εάν τα κρούσματα είναι χαμηλά μέχρι το καλοκαίρι» εκτιμά ο ίδιος.

«Οι πτήσεις μικρών αποστάσεων θα επιστρέψουν γρήγορα, με τις περισσότερες να ξαναρχίζουν μέχρι το φθινόπωρο του 2021» συμπληρώνει ο Κόνγουεϊ.

Ο Μπάρνεκοου, από την άλλη, λέει: «Οι ταξιδιωτικές φούσκες φαίνεται να μην λειτούργησαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια τέτοια συμφωνία με το Ντουμπάι το καλοκαίρι, αλλά δεν έχουμε ακούσει άλλα παραδείγματα που να έχουν λειτουργήσει. Υπήρξαν φήμες για φούσκα μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης ή μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αλλά αυτά τα σχέδια δεν έχουν υλοποιηθεί. Εχουμε την εντύπωση ότι δεν το κάνουν επειδή είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην πράξη».

Ταξίδια στο εσωτερικό

«Ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, ανέκαμψαν εντυπωσιακά πέρυσι, σε ορισμένες περιπτώσεις σε επίπεδα προ πανδημίας», λέει ο Γκότερ της IATA. Βάσει αυτών των στοιχείων, είναι αισιόδοξος ότι καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν, τα εγχώρια ταξίδια θα ανακάμψουν γρήγορα.

«Οταν το lockdown δεν είναι τόσο αυστηρό, η ζήτηση για ταξίδια εσωτερικού αυξάνεται» διευκρινίζει.

Ο Τζέιμς Τέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας ταξιδιωτικής υπηρεσίας 360 Private Travel, λέει ότι για τα γραφεία της εταιρείας του στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, οι εγχώριες διακοπές θα αποτελέσουν «μεγάλο μέρος της δουλειάς τους στο εξής».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, ενώ οι εγχώριες διακοπές ήταν δημοφιλείς το περασμένο καλοκαίρι, «φέτος νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες μας θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν», υπογραμμίζει.

Οδικές αποδράσεις

«Τα οδικά ταξίδια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τον τελευταίο χρόνο, επειδή φαίνεται να είναι η ασφαλέστερη μορφή ταξιδιού κατά τη διάρκεια πανδημίας», λέει ο Κόνγουεϊ.

«Είναι εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος έκθεσης στην Covid-19 εάν κάνετε ένα οδικό ταξίδι και μείνετε σε AirBnB με άτομα από το ίδιο νοικοκυριό ή σε ένα ξενοδοχείο που ακολουθεί τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας» καθησυχάζει.

Τι γίνεται με τις κρουαζιέρες

«Η κρουαζιέρα είναι μακράν το κομμάτι εκείνο των ταξιδιών με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, και θα είναι για αρκετό καιρό έτσι προτού επιστρέψει στο ″φυσιολογικό″, αν συμβεί ποτέ αυτό» δηλώνει ο Κόνγουεϊ. «Η βιομηχανία της κρουαζιέρας βιάστηκε να επιστρέψει πάρα πολύ γρήγορα και έχασε πολλή από την εμπιστοσύνη του κοινού κάνοντας κάτι τέτοιο. Περιμένω ότι αυτό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη βιομηχανία της κρουαζιέρας», συμπληρώνει.

Ο Τέρνερ, του 360 Private Travel, έχει μια πιο αισιόδοξη άποψη. «Νομίζω ότι ορισμένοι τύποι κρουαζιέρας θα είναι ένας από τους πρώτους που θα ανακάμψουν, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν ορισμένοι». Οι εμπειρίες σε μικρά πλοία, με αυστηρούς όρους εισόδου και προσεκτικά προσαρμοσμένα δρομολόγια, θα προσελκύσουν τους πελάτες «επειδή το περιβάλλον είναι πιο ελεγχόμενο».

Είναι ασφαλής η διαμονή σε ξενοδοχείο ή Airbnb;

Ο Τέρνερ λέει ότι το γραφείο της εταιρείας του στο Χονγκ Κονγκ έχει δει μια τάση στους πελάτες να επιλέγουν διαμονές στα «πιο γνωστά ονόματα ξενοδοχείων».

Οι ταξιδιώτες αισθάνονται πιο χαρούμενοι σε καταλύματα όπου μπορούν να είναι σίγουροι για τις αυστηρές πολιτικές του ξενοδοχείου σχετικά με τους ελέγχους της θερμοκρασίας, τους κανόνες υγιεινής, τη χρήση μάσκας, την καταγραφή των επισκεπτών μέσω κώδικα QR και ούτω καθεξής. «Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική» επισημαίνει.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Κόνγουεϊ, το Airbnb, οι ενοικιάσεις δωματίων και άλλες παρόμοιες επιλογές είναι επίσης ασφαλείς, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν μοιράζεστε καταλύματα με άτομα που δεν ταξιδεύουν μαζί σας ή δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με εσάς».

Εχει σημασία ο εμβολιασμός;

«Οχι ακόμα, αλλά θα έχει», προβλέπει ο Κόνγουεϊ. «Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η ταξιδιωτική βιομηχανία τους επόμενους 12-24 μήνες».

Τα «διαβατήρια εμβολίων», τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα στον κλάδο των ταξιδιών αυτή τη στιγμή.

Ορισμένοι προορισμοί - συμπεριλαμβανομένων των Σεϋχελλών, της Κύπρου και της Πολωνίας - έχουν ήδη άρει τις απαιτήσεις καραντίνας στους επισκέπτες που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για το τι προστασία προσφέρουν πραγματικά τα εμβόλια, πώς μπορεί να υπάρχουν παρατυπίες στην τεκμηρίωση του εμβολιασμού και τι θα σημαίνει αυτό για εκείνους που εξακολουθούν να περιμένουν τον εμβολιασμό τους, δεν πρέπει ή δεν θέλουν να εμβολιστούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για παράδειγμα, δεν υποστηρίζει το «διαβατήριο εμβολίων».

Τα ταξίδια θα επανέλθουν στο φυσιολογικό;

«Απολύτως, ναι», απαντά ο Κόνγουεϊ. «Αναμένω να δω μια τεράστια αύξηση στα ταξίδια στα τέλη του 2021 καθώς οι εμβολιασμοί θα είναι διαθέσιμοι σε μεγάλη κλίμακα. Θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία ανακάμπτει και καταστρώνει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης της Covid-19, αλλά συνολικά αναμένω τα πράγματα να επιστρέψουν σε μια σχετικά φυσιολογική κατάσταση έως τα μέσα του 2022», υποστηρίζει.

«Πιστεύουμε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι λιγότερα από πριν, ειδικά μεταξύ των υπαλλήλων μεγάλων εταιρειών», λέει ο Μπάρνεκοου. «Οι μεγάλες εταιρείες έχουν πολλούς λόγους, εκτός από την Covid, για να πείσουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν λιγότερο: περιβαλλοντικοί λόγοι, ηθικοί και κόστος. Η πανδημία, εξάλλου, έχει δείξει ότι πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν χρησιμοποιώντας άλλα μέσα επικοινωνίας. Αλλά εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε σχεδόν στο ίδιο με πριν. Εάν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα έχουν μακροπρόθεσμη μείωση κατά 10%», προσθέτει.

Οσον αφορά τα ταξίδια αναψυχής, πιστεύει ότι θα έχουν «βραχυπρόθεσμη ώθηση και, στη συνέχεια, θα κυμανθούν τα ίδια επίπεδα με πριν. Δεν είχαμε ποτέ τόσο μεγάλη κίνηση στην εφαρμογή όσο τώρα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι θέλουν πράγματι να κάνουν κρατήσεις για ταξίδια. Το 90% αυτών που πουλάμε τώρα είναι για αναχώρηση μετά το καλοκαίρι, οπότε οι άνθρωποι φαίνεται να σκέφτονται ότι θα είναι ασφαλές ένα ταξίδι μέχρι τότε».

Πηγή: CNN

Δημοφιλή