Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουμε φουσκωμένη κοιλίτσα επειδή είμαστε έγκυοι, ούτε έχουμε μόλις φάει ένα μεγάλο γεύμα. Τότε γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει - κι όταν είναι και καλοκαίρι, το πράγμα μοιάζει ακόμα χειρότερο;
Σκεφτήκαμε ποτέ τι μπορεί να προκαλεί το φούσκωμα της κοιλιάς μας - ίσως ακόμα και τον πονόκοιλο; Το μόνο βέβαιο είναι ότι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες.
«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι προκαλεί το πρήξιμο της κοιλιάς δεδομένου ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο όπως το άγχος, η ζάχαρη, η ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα (μικροβίωμα), οι αλλεργίες σε φάρμακα και φαγητά, για να πούμε μερικά», λέει η Νικολά Σούμπρουκ, διατροφολόγος στο «Urban Wellness».
Για αυτό, ας δούμε τι έχει να πει η επιστήμη σχετικά με το πρήξιμο της κοιλιάς και ποια φαγητά μας προκαλούν φούσκωμα.
Μήπως φταίει η διατροφή μας;
Φυσικά, η πιο γνωστή αιτία είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ειδικότερα κάποιων συγκεκριμένων φαγητών που είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα. Τέτοια φαγητά είναι τα καυτερά, τα φαγητά με πολύ λίπος, τα τηγανητά και τα ανθρακούχα ποτά.
Σύμφωνα με τον δρ. Ρικάρντο Ντι Κούφα, διευθυντή και γενικό γιατρό στο «Your Doctor», ακόμα και τα υγιεινά φαγητά, όπως φασόλια, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδια, κάστανα, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. «Όταν καταπίνουμε πολύ αέρα φουσκώνει η κοιλιά μας, όπως γίνεται και με την δυσκοιλιότητα. Σε μερικές γυναίκες πρήζεται η κοιλιά λίγες μέρες πριν τις ημέρες περιόδου τους», συμπληρώνει.
Άλλοι λόγοι...
Το πρήξιμο της κοιλιάς μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες που δεν έχουν άμεση σχέση με την διατροφή μας. Το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος Crohn, η εκκολπωματική νόσος, η κάντιντα και η κοιλιοκάκη νόσος είναι φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα της κοιλιάς μας.
Στη χειρότερη περίπτωση, το φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στις ωοθήκες. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πιθανά σημάδια και να μιλήσουμε με τον γιατρό μας αν μας ενοχλεί κάτι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έλλειψη όρεξης για φαγητό ή το γρήγορο φούσκωμα, τον πυελικό και τον στομαχικό πόνο και τη συχνουρία.
Συμπτώματα για καρκίνο του εντέρου, αναφέρει ο δρ. Ρικάρντο, είναι πολλά και περιλαμβάνουν φούσκωμα μαζί με κούραση, αδυναμία, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κόκκινο ή μαύρο αίμα στα περιττώματα και απώλεια βάρους.
Τρόποι για να απαλλαγούμε από το φούσκωμα στη κοιλιά
Αν και τις περισσότερες φορές ο χρόνος είναι το καλύτερο φάρμακο και το φούσκωμα φεύγει από μόνο του, η Νικολά προτείνει μερικούς τρόπους που μπορούμε να ελαφρύνουμε το φούσκωμα της κοιλιάς μας – ή ακόμα και να το αποτρέψουμε να συμβεί.
Να μειώσουμε το άγχος μας
Είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε γιατί πολλές είναι οι φορές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε το άγχος μας. Αλλά ο διαλογισμός για τουλάχιστον δέκα λεπτά την ημέρα αποδεδειγμένα μειώνει τα επίπεδα άγχους. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί το άγχος επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας και μπορεί να προκαλέσει και φούσκωμα στην κοιλιά.
Να αποκλείσουμε συγκεκριμένα φαγητά από τη διατροφή μας
«Αν νομίζουμε ότι κάποιο φαγητό μας προκαλεί τροφική δυσανεξία, όπως η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά, θα πρέπει να το αφαιρέσουμε τελείως από τη διατροφή μας για τουλάχιστον 21 μέρες και να δούμε αν τα συμπτώματα θα βελτιωθούν. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε αυστηρά αυτό το πρόγραμμα διατροφής καθώς το σώμα μας χρειάζεται χρόνο γα να αφαιρέσει όλη την υπάρχουσα γλουτένη στον οργανισμό και κάθε μικρή παρασπονδία την περίοδο αυτή των 21 ημερών μπορεί να έχει συνέπειες», λέει η Νικολά.
Να πάρουμε προβιοτικά συμπληρώματα και να προσθέσουμε στη διατροφή μας φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση
Αν ανά τα χρόνια έχουμε καταναλώσει πολλά αντιβιοτικά ή σε ένα ταξίδι μας νιώθαμε ανακατωσούρα και ναυτία ή ακόμα αν τρώμε πολύ ζάχαρη και λιγότερο φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, τα προβιοτικά μας είναι απολύτως απαραίτητα.
Η Νικολά λέει: «Το εντερικό μικροβίωμα είναι πολύ ευαίσθητο και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές και διατροφικές επιλογές μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τα επίπεδα βακτηρίων στον οργανισμό μας. Οπότε η χρήση προβιοτικών για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να τα αντισταθμίσει. Τα προβιοτικά συμπληρώματα προσφέρουν δυνατότερη δόση από ένα προβιοτικό ποτό και αποτελούν μια καλή επιλογή για να τονώσουμε τον οργανισμό μας όταν κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας».
Μπορούμε να προσθέσουμε φαγητά όπως κεφίρ, ξινό λάχανο και κίμτσι επειδή αυτά λειτουργούν ως προβιοτικά στην εντερική χλωρίδα.
Να γεμίσουμε την διατροφή μας με φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες
Τα προβιοτικά είναι η τέλεια επιλογή για να επανέλθουν τα “καλά” βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα. Όμως, χρειάζεται και να τα κρατήσουμε εκεί και τα βακτήρια αγαπούν τις φυτικές ίνες.
Κατά την Νικολά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας χρειάζεται να καταναλώνουμε 30 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι καταναλώνουμε περίπου 18 γραμμάρια. Για αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να αυξήσουμε την κατανάλωση των φυτικών ινών γιατί θα μας βοηθήσει πολύ.
Φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η βρώμη και οι πατάτες.
Να μένουμε ενυδατωμένοι
«Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει φούσκωμα στη κοιλιά, για αυτό πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα», λέει η Νικολά. Προσοχή, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας χρειάζεται νερό, που σημαίνει ότι το τσάι, το γάλα ή ο καφές δεν μετράνε.
Να μασάμε το φαγητό μας καλά
Η Νικολά εξηγεί ότι το φαγητό που τρώμε πρέπει να είναι “νιανιά”, όπως το τρώγαμε παιδάκια. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να τρώμε μικρές μπουκίτσες και να μασάμε καλά τη τροφή. Τις περισσότερες φορές, όμως, τρώμε τόσο βιαστικά που καταναλώνουμε μεγάλες μπουκιές φαγητού που στο τέλος μας δυσκολεύουν στην χώνεψη τους και πρηζόμαστε.
Να τρώμε μαγειρεμένα ή στον ατμό τα λαχανικά μας
Όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας ενισχύουμε τα φυτοχημικά τους και μπορούμε να τα χωνέψουμε πιο εύκολα σε σχέση με τα ωμά φαγητά- για παράδειγμα στις σαλάτες – που προκαλούν πιο εύκολα πρήξιμο.
Να κόψουμε το αλάτι
Η Νικολά λέει ότι το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, κυρίως στο στομάχι. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι δεν προέρχεται το φούσκωμα μόνο από τα αέρια.
Τελικά, πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε για το πρήξιμο στην κοιλιά μας
Μολονότι όλοι μας έχουμε βιώσει κατά καιρούς φούσκωμα στη κοιλιά, είναι σημαντικό να μιλήσουμε και με τον γενικό γιατρό μας για να είμαστε σίγουροι ότι δεν συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό – ειδικά αν εμφανίζουμε και άλλα συμπτώματα όπως ανεξήγητη κόπωση ή απώλεια βάρους, πυρετό, δυσκοιλιότητα ή διάρρεια, ναυτία ή εμετό και αλλεργία.
ΠΗΓΗ: Red