Βασικά σημεία του «Κλεισθένη», του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του παρελθόντος «έμειναν ημιτελείς και κολοβές», προσθέτοντας ότι είναι κοινή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αιρετών για «ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας, για μία νέα αποκεντρωμένη οργάνωση του κράτους». Τόνισε, ακόμη, ότι τα μνημόνια «μας γύρισαν πίσω και σταμάτησαν την ”ωρίμανση” της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε».
Για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ενώ ότι θα υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, αν και, όπως είπε, έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος στα περιφερειακά συνέδρια, στην ομάδα εργασίας που συστήθηκε σχετικά στο ΥΠΕΣ κ.λπ. «Μήπως συνηθίσατε σε νομοσχέδια fast track που ετοιμάζονταν σε 15 μέρες ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως συνέβαινε στο παρελθόν;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα, απαντώντας σε κατηγορίες περί ελλιπούς χρόνου διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου.
Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι:
Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.
Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν».
Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα.
Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων.
Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα.
Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.
Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.
Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζεται ο διορισμός, από την κεντρική διοίκηση, γραμματέων στους ΟΤΑ.
Προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της 17μηνης υπουργικής θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι που δεν μπορέσαμε να το παλέψουμε και να το υλοποιήσουμε» σημειώνοντας ότι «τα κονδύλια δίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς μεσάζοντες από κομματάρχες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και έχουν παραδεχτεί πολλοί αιρετοί».
Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο υπουργός επισήμανε ότι διεξήχθη με αδιάβλητες διαδικασίες, «διασφαλίζοντας ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες», ενώ χαρακτήρισε ως «προσβολή» για τους περίπου 130.000 συμμετέχοντες τις κατηγορίες περί φωτογραφικών διατάξεων.