Η πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε στην χώρα μας στο πεδίο της οικονομίας, των εργασιακών σχέσεων και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας που δίνουν μάχη για να τα βγάλουν πέρα και αγωνιούν για το μέλλον, δεν μας αφήνει αρκετά περιθώρια να στρέψουμε την προσοχή μας στις μεγάλες ανατροπές που συντελούνται παγκοσμίως. Όμως ειδικοί και επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή φέρνει εκτεταμένες απειλές και καταστροφές με τεράστιο κόστος για την κοινωνία και με εντελώς απρόβλεπτες προεκτάσεις.
Η διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου – η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής δεν επιτυγχάνεται μόνο με ένθερμες διακηρύξεις. Δύο χρόνια μετά την ιστορική υπογραφή του 2015 στο Παρίσι, η Γαλλία συγκάλεσε νέα διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα το πώς θα ενισχυθούν οι πράσινες επενδύσεις και η δημιουργία κινήτρων ώστε οι οικονομίες να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν ηγεσία με όραμα και την ανάληψη παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την σωτηρία του βίου στον πλανήτη μας.
Η οικονομική αδράνεια κοστίζει ακριβά
Για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή χρειάζεται να ενισχύσουμε την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Τα κέρδη είναι πολλαπλά, καθώς ωφελείται το περιβάλλον, η υγεία, η ποιότητα ζωής, αλλά και η οικονομία, η τεχνολογία, οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας. Ειδικά για την χώρα μας, το θέμα της πράσινης ανάπτυξης είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς είναι καιρός να ξεφύγουμε πια από την οικονομική αδράνεια και να αναζητήσουμε νέα παραγωγικά πρότυπα που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση.
Πράσινος Μισθός – κίνητρο για την μείωση της ανεργίας
Για τον σκοπό αυτό, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (Hellenic American University – HAU), προσφέρει ανοιχτό ψηφιακό μάθημα με τίτλο «Πράσινος Μισθός – Διοίκηση Επιχειρήσεων για τον Μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής», το οποίο εντάσσεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Masters in Business Administration – MBA) του HAU.
Tο μάθημα ξεκινάει στις 5 Φεβρουαρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου 2018. Διεξάγεται στην Αγγλική γλώσσα, εξ ολοκλήρου διαμέσου διαδικτύου (δεν απαιτείται φυσική παρουσία). Προσφέρει 3 πιστωτικές μονάδες μεταπτυχιακών μαθημάτων του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος ή 6 Ευρωπαϊκές διδακτικές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ECTS) σε συμμετέχοντες που πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα και ολοκληρώσουν με επιτυχία το μάθημα.
Απαραίτητο εργαλείο για τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο
Το μάθημα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Παρέχει πρωτοποριακή πληροφόρηση για την μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, καταδεικνύοντας τρόπους με τους οποίους οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν επιτυχώς να εφαρμοστούν στις τρέχουσες και στις μελλοντικές πρακτικές των επιχειρήσεων, χαράζοντας νέους επαγγελματικούς ορίζοντες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Το εκπαιδευτικό υλικό έχει πρωτίστως σχεδιαστεί για στελέχη επιχειρήσεων και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ενδιαφέρονται για την πράσινη επιχειρηματικότητα και την κλιματική πολιτική. Επιπλέον, το μάθημα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι ΜΚΟ, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ερευνητές και σπουδαστές με συναφή ενδιαφέροντα. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο ava@biopolitics.gr
Εκδήλωση στο Athens Money Show
Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν εκτενώς σε εκδήλωση που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα της Λέσχης της Ρώμης στο Athens Money Show, στο ξενοδοχείο Hilton (αίθουσα Τερψιχόρη C), την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 12:00 έως 14:00. Ειδικοί από τον χώρο της έρευνας, της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων θα ανταλλάξουν απόψεις για τους νέους επαγγελματικούς ορίζοντες που ανοίγει η περιβαλλοντική καινοτομία και χρειάζεται άμεσα να αξιοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.