«Πράσινο» φως από το Ευρωκοινοβούλιο για τους νέους Επιτρόπους – Στις 27 Νοεμβρίου η ψηφοφορία

Παρασκήνιο, αντιδράσεις και αγώνας δρόμου για να αναλάβει η νέα Επιτροπή καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Στρασβούργο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Στρασβούργο
picture alliance via Getty Images

Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης (20/11) οι τρεις πολιτικές «οικογένειες», που θεωρούνται ως μεγαλύτερες κεντρώες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές -S&D και Φιλελεύθεροι – Renew Europe) για την έγκριση του νέου Σώματος των Επιτρόπων. Υπήρξε έντονο πολιτικό παρασκήνιο και πίεση, λόγω των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και της εκλογής Τραμπ, για να καταλήξουν σε συμφωνία και η νέα Κομισιόν να ξεκινήσει τις εργασίες την 1η Δεκεμβρίου.

Έπειτα και από την έγκριση των 26 Επιτρόπων (έγιναν ακροάσεις για τον καθένα ξεχωριστά), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με ψηφοφορία, στις 27 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, για την έγκριση του νέου Σώματος της Επιτροπής. Η έγκρισή τους απαιτεί απλή πλειοψηφία και εάν δεν προκύψει κάτι τότε η νέα Επιτροπή υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε παζάρι και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με αναλυτές να ασκούν κριτική ότι οι ακροάσεις και ο έλεγχος των υποψηφίων ήταν εν πολλοίς προσχηματικός.

Οι κόντρες

Οι τρεις μεγαλύτερες κεντρώες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, S&D, Renew) και οι Πράσινοι είχαν ψηφίσει υπέρ της δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βάσει πολιτικών ανταλλαγμάτων, όσον αφορά τις θέσεις στη νέα Κομισιόν, αλλά και στη διαβεβαίωση ότι η φον ντερ Λάιεν, δηλαδή το ΕΛΚ, δεν θα συνεργαστεί με τις ακροδεξιές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εμπλοκή ξεκίνησε με τις ακροάσεις των έξι Αντιπροέδρων της Επιτροπής, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ανακοινώσει την αναβολή της αξιολόγησης και έγκρισής τους για άγνωστη ημερομηνία.

«Μήλον της Εριδος» οι υποψηφιότητες δύο Αντιπροέδρων, του Ιταλού Ραφαέλε Φίτο, ο οποίος προέρχεται από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι και της Ισπανίδας Τερέζα Ριμπέιρα, καθώς και του Ούγγρου Επιτρόπου και φίλου του Ορμπάν, Όλιβερ Βάρχελι.

Οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του Φίτο, στον οποίο έχει ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Συνοχής θεωρώντας τον ακροδεξιό και ως τέτοιος όπως υποστήριζαν δεν θα έπρεπε να έχει το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Επίσης, τα κόμματα της κεντροαριστεράς αντιτάχθηκαν και στην υποψηφιότητα του Ούγγρου Όλιβερ Βάρχελι (Πατριώτες), για το χαρτοφυλάκιο της υγείας και της ευημερίας των ζώων. Ο Όλιβερ Βάρχελι επικρίθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του για την απροθυμία του να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση ή τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εμπόδιζε την υποψηφιότητα της υποψήφιας Ισπανίδας Αντιπροέδρου Τερέζα Ριμπέιρα (Σοσιαλιστές), η οποία προορίζεται να αναλάβει το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Πράσινης Μετάβασης και της Ανταγωνιστικότητας. Το ΕΛΚ, κατηγόρησε την Ριμπέιρα - υπουργό της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα της και προκειμένου να την εγκρίνει περίμενε την κατάθεση της Ριμπέιρα ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου, κάτι το οποίο έγινε χθες, Τετάρτη.

«Σύμφωνο συμβίωσης»

Εντέλει Κεντροαριστερά και ΕΛΚ συμφώνησαν για όλους τους υποψηφίους, έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αφού υπέγραψαν ένα κείμενο συνεργασίας στο οποίο δεσμεύονται ότι θα σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και θα είναι υπέρ της Ουκρανίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να θέσουν όρια στις συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων και να αποκλείσουν πιθανές συμμαχίες με ακροδεξιές φωνές.

Όμως οι Πράσινοι, των οποίων η υποστήριξη είχε εξασφαλίσει την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, δήλωσαν, σύμφωνα με τους FT, ότι θα αποφασίσουν την ερχόμενη Δευτέρα αν θα στηρίξουν τη νέα Επιτροπή. Ο Μπας Άικχαουτ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, δήλωσε στην ίδια πηγή: «Δεν δεσμευόμαστε με κανέναν τρόπο από αυτή τη συμφωνία, και αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με όσα παλεύουμε από τον Ιούνιο». Σημείωσε δε πως υπάρχει «θεμελιώδες πρόβλημα» με την είσοδο του Φίτο, μέλους της ακροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην εξουσία.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει μόλις τέσσερις Σοσιαλιστές και έξι Φιλελεύθερους, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονται από δεξιά ή λαϊκιστικά κόμματα.

Δημοφιλή