Ομόφωνα γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την είσοδο σε ζώα συντροφιάς, σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, υπό όρους και προϋποθέσεις.
Το ΚΑΣ δεν επιτρέπει την είσοδο σε ζώα συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΠΟΑ, «η είσοδος αφορά σε αναπεπταμένους αρχαιολογικούς χώρους που λόγω έκτασης δεν δημιουργείται πρόβλημα στην κίνηση των επισκεπτών. Βάσει της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθίστανται προσβάσιμοι για τα ζώα περισσότεροι από 120 αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης, περισσότεροι από 110 χώροι θα αποκτήσουν κλωβούς στη είσοδό τους για την παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται. Δεν θα επιτρέπεται στα ζώα συντροφιάς η πρόσβαση εντός των μνημείων, σε θέατρα, ναούς, θολωτούς τάφους, σε μνημεία ψηφιδωτά δάπεδα».
Είναι απαραίτητο οι συνοδοί να είναι εφοδιασμένοι με λουράκι μήκους μέχρι 1 μ. ή τα ζώα να φέρονται στην αγκαλιά του κτήτορα (μάρσιππο) ή να βρίσκονται εντός κλωβού μεταφοράς. Επιπλέον, κατά την είσοδό τους, θα ζητείται η επίδειξη βιβλιάριου υγείας και θα επιτρέπεται να εισέλθουν, εφόσον ο συνοδός τους φέρει μαζί του τα απαραίτητα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματα του ζώου.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να δίνεται η δυνατότητα σε ζώα συντροφιάς να ακολουθούν τους κτήτορες τους στην επίσκεψή τους σε περισσότερους από 120 αρχαιολογικούς χώρους γίνεται ένα πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα για τον εναρμονισμό του πλαισίου προσβασιμότητας σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που ήδη εφαρμόζουν κανόνες εισόδου των ζώων συντροφιάς. Είναι προφανές ότι η είσοδος δε μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων. Σε χώρους με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα και με συγκεκριμένες δυνατότητες στην προσέγγισή τους, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, η είσοδος για τους μικρούς φίλους μας, δεν θα ήταν εύκολη, καθώς θα κινδύνευαν οι ίδιοι από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά μπορεί και να προκαλούσαν ενόχληση σε επισκέπτες μη εξοικειωμένους στην παρουσία τους. Όμως, σε αναπεπταμένους χώρους χιλιάδων στρεμμάτων, όπως είναι η Βεργίνα, η Δήλος, η Αρχαία Μεσσήνη, οι Μυκήνες, οι Φίλιπποι, το σκυλάκι υπό επιτήρηση, με λουρί, με βιβλιάριο υγείας και με τις προϋποθέσεις που θέτει η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, και θα μπορεί να συντροφεύει τον συνοδό του στην περιήγησή του. Το ίδιο θα μπορεί να γίνει και στην περίπτωση ενός μεγαλόσωμου ζώου συντροφιάς, εφ΄όσον ο κτήτορας δεχθεί να του φορέσει φίμωτρο».