Δέκα πράγματα που απαγορεύεται ρητά να αγοράζουμε δεύτερο χέρι

Προσοχή: Είναι ζήτημα υγιεινής και ασφαλείας.
ProfessionalStudioImages via Getty Images

Τα οφέλη από την αγορά μεταχειρισμένων ειδών είναι τεράστια, τόσο για την τσέπη, όσο και για τον πλανήτη μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη, τα οποία για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους, δεν πρέπει ποτέ να τα αγοράζουμε δεύτερο χέρι.

Και οι ειδικοί μας τα αποκαλύπτουν ένα προς ένα, ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το παλαιοπωλείο, να τα αφήσουμε έξω από το από το καλάθι μας.

1. Μαξιλάρια

«Δεν γνωρίζουμε πού ήταν ή πώς χρησιμοποιήθηκαν προτού περιέλθουν στην κατοχή μας», εξηγεί η Αλεξάνδρα Σκούλι, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και ιδιοκτήτρια του Rustic Rooster Interiors.

Τα μαξιλάρια, όπως και άλλα αντικείμενα με επένδυση, διατρέχουν τον κίνδυνο να φέρουν ψείρες και πλήθος άλλων μικροβίων και βακτηρίων.

2. Ρετρό πιάτα

Σερβίτσια που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για φαγητό και όχι απλώς για διακόσμηση, συνίσταται να τα αγοράζουμε καινούργια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να απαγορεύει τη χρήση μολύβδου στην κατασκευή σερβίτσιων τη δεκαετία του 1970. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα vintage πιάτα που κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ πριν από εκείνη την εποχή, θα μπορούσαν να περιέχουν μόλυβδο, προειδοποιεί ο Άντι Τζέκινς, vintage μεταπωλητής και στυλίστας εσωτερικών χώρων.

Επομένως, εάν δεν είμαστε σίγουροι για το πού ή το πότε κατασκευάστηκε ένα πιάτο, καλύτερα να μην το πάρουμε σπίτι.

3. Στρώματα

Αρχικά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς έχει χρησιμοποιηθεί ένα στρώμα πριν φτάσει σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων. Και ενώ οι κοριοί ή τα σωματικά υγρά είναι πιθανώς οι κύριες ανησυχίες που έχουμε οι περισσότεροι, ένα παλιό στρώμα είναι και τρομερά επικίνδυνο για τη μέση και το σώμα μας γενικότερα, αφού απειλεί να καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου μας.

4. Κράνη

Είτε επιδιδόμαστε στο σκι, είτε βγαίνουμε για ποδήλατο ή σκέιτμπορντ, θα πρέπει πάντα να αγοράζουμε καινούργιο κράνος. Ποτέ μεταχειρισμένο. Τα κράνη είναι σχεδιασμένα προκειμένου να αντέχουν σε μεγάλες κρούσεις και πρέπει να αντικατασταθούν μετά από ορισμένο αριθμό ετών.

5. Προϊόντα που δεν μπορούμε να εξετάσουμε αν είναι γνήσια

Τσάντες και παπούτσια τάχα γνωστών επωνυμιών, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην είναι αυθεντικά και να μας κοστίσουν άδικα ο κούκος αηδόνι. Ευτυχώς, προκειμένου να τσεκάρουμε αν τα vintage προϊόντα είναι γνήσια υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες σε λογικές τιμές, καθώς και ομάδες στο Facebook που μπορούν να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε εάν το αντικείμενο που έχουμε βάλει στο μάτι είναι αυθεντικό.

6. Χαλιά

Οι άνθρωποι συχνά αποχωρίζονται τα χαλιά τους επειδή τα κατοικίδια τους έχουν μασήσει τις γωνίες ή επειδή τα χαλιά έχουν λεκέδες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Και όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε, οι λεκέδες χρόνων, καθώς και οι μυρωδιές πιθανότατα είναι αδύνατο να αφαιρεθούν.

7. Ρετρό ή μεταχειρισμένες κούνιες μωρού

Αν και μπορεί να είναι όμορφα κατασκευασμένες, οι μεταχειρισμένες κούνιες δεν είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για το μωρό μας. Η συνεχής αλλαγή των προτύπων ασφαλείας και οι ανακλήσεις προϊόντων καθιστούν μια μεταχειρισμένη κούνια πιθανώς μη ασφαλή.

8. Συσκευές που δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε

«Πλέον οι περισσότερες συσκευές έχουν ήδη μικρή διάρκεια ζωής», εξηγεί η Σκούλι. «Επομένως, αν είναι και μεταχειρισμένες, ίσως δεν αξίζουν τα χρήματά μας», προσθέτει η ίδια.

Ωστόσο, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, αν μας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουμε το προϊόν ή το κατάστημα προσφέρει εγγύηση και εμείς θέλουμε να επενδύσουμε σε μια κομψή ρετρό συσκευή.

9. Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Τα καινούργια καθίσματα αυτοκινήτου είναι πράγματι ακριβά και τα παιδιά τα χρησιμοποιούν για μικρό διάστημα. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας να τα αγοράσουμε δεύτερο χέρι.

Κι αυτό γιατί τα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης. Επομένως, προτού αγοράσουμε ένα παιδικό καθισματάκι, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε πόσα χρόνια ζωής του απομένουν.

10. Κλινοσκεπάσματα ή αλλιώς σεντόνια

Ακόμη και τα ελάχιστα χρησιμοποιημένα κλινοσκεπάσματα ενέχουν τον κίνδυνο να φέρουν κοριούς, ψείρες, μικρόβια και άλλα βακτήρια, ειδικά εάν έχουν έρθει σε επαφή με άλλα υφάσματα ή επικαλυμμένα αντικείμενα.

(Με πληροφορίες από marthastewart).