Πιθανότατα έχουμε ακούσει για άτομα που χρησιμοποιούν λάδι για μωρά ή λάδι μαυρίσματος για να αποκτήσουν πιο γρήγορο και πιο βαθύ μαύρισμα. (Απλώς μια υπενθύμιση: Αυτό είναι επικίνδυνο.) Τώρα χρήστες του TikTok στρέφονται σε ένα διαφορετικό ... υγρό για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια καλοκαιρινή λάμψη: Την μπύρα. Ναι, καλά διαβάσατε. Οι άνθρωποι ρίχνουν φτηνή μπύρα στο δέρμα τους και ξαπλώνουν στον ήλιο για να μαυρίσουν.
Μερικοί λένε ότι ο λυκίσκος (σ.σ. πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κανναβοειδών και ο καρπός του χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας) στην μπύρα μπορεί να μας κάνει να μαυρίσουμε πιο γρήγορα — αλλά είναι νόμιμο;
«Όταν έρχεται το καλοκαίρι, ο κόσμος έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς να αποκτήσει ένα τέλειο μαύρισμα – και, δυστυχώς, αυτό αποδεικνύεται λάθος για πολλούς λόγους», δηλώνει η δρ Ζάκια Ράχμαν, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
Να τι πιστεύουν οι ειδικοί ότι πρέπει να γνωρίζουμε για την συγκεκριμένη τάση
Ας ξεκινήσουμε με το ότι το μαύρισμα δεν είναι ποτέ ασφαλές. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούμε λάδι μαυρίσματος, αντηλιακό ή μπύρα, οι ειδικοί δεν συνιστούν το μαύρισμα, δηλώνει η δρ Κρίτικα Τζόσι, πάροχος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο One Medical στη Φλόριντα.
«Πάντα λέω ότι κανένα μαύρισμα δεν είναι ένα ασφαλές μαύρισμα», αναφέρει συγκεκριμένα στη HuffPost. «Το σώμα μας παράγει μελανίνη με βάση τον τύπο του δέρματος και την εθνικότητα μας, και το μαύρισμα είναι ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του σώματός μας για την προστασία [από] βλάβες στο δέρμα», προσθέτει.
«Δεν πρέπει να είμαστε εκεί έξω με σκοπό να μαυρίσουμε... Καλό είναι πάντα να εφαρμόζουμε αντηλιακό για να προστατευόμαστε από τις επιβλαβείς ακτίνες UVA [και] UVB που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους του δέρματος κι ακόμα και βλάβες στο DNA». Και συμπληρώνει: «Θα έλεγα ότι δεν είναι ασφαλές να [χρησιμοποιήσουμε] μπύρα ως μέθοδο μαυρίσματος – δεν συνιστάται απολύτως από κανέναν επαγγελματία ιατρό». Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η μπύρα δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να μαυρίσουμε. Απλώς θα μας βοηθήσει να ... εισπράξουμε ένα ηλιακό έγκαυμα. Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από συστατικά της μπύρας που δεν ταιριάζουν με το δέρμα μας.
«Το αλκοόλ που περιέχεται στην μπύρα στεγνώνει στο δέρμα, οπότε νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να γίνει είναι να στεγνώσει πραγματικά το δέρμα μας εφαρμόζοντας κάτι τοπικά», εξηγεί η Ράχμαν. Επιπλέον, το να απλώσουμε μπύρα στο σώμα μας, πιθανότατα θα ξεπλύνει οποιοδήποτε αντηλιακό έχουμε εφαρμόσει. Άλλη ανεπιθύμητη συνέπεια; Εντομα μπορεί να προσελκύονται από το άρωμα του ποτού, σύμφωνα πάντα με την Ράχμαν. Για να μην αναφέρουμε ότι θα έχουμε τη μυρωδιά της φτηνής μπύρας πάνω μας.
Η μπύρα μπορεί πραγματικά να μας εμποδίσει από το να μαυρίσουμε.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει κάποια εμπειρική γνώση σύμφωνα με την οποία το να απλώνουμε μπύρα στο σώμα μας θα μας βοηθήσει να μαυρίσουμε καλύτερα», λέει η Τζόσι.
Η Ράχμαν επικαλέστηκε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants το 2022, λέγοντας ότι διαπίστωσε ότι «οι τανίνες από τον λυκίσκο είναι αναστολείς της τυροσινάσης… που είναι βασικά το κύριο ένζυμο που μπορεί να παράγει μελανίνη στο δέρμα μας».
«Αν δεν έχουμε καμιά ανησυχία και οι άνθρωποι επιμένουν να μαυρίσουν (με αυτό τον τρόπο), το να βάλουν μπύρα στο δέρμα τους μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει ως αποτέλεσμα το αντίθετο», σημειώνει η ίδια...
Αν θέλουμε να έχουμε μπρονζέ επιδερμίδα μπορούμε να αγοράσουμε προϊόντα self tan (αυτομαυριστικά καλλυντικά σώματος). Τα παραπάνω έχουν τη δυνατότητα να «εμφανίσουν» μια μαυρισμένη επιδερμίδα χωρίς να προκαλέσουν τις βλάβες που δημιουργεί στον άνθρωπο η έκθεση στον ήλιο. Υπάρχει τεράστια ποικιλία στην αγορά για να διαλέξουμε.
Προσοχή όμως: Το self tanning είναι πιο ακίνδυνο από την πολύωρη και πολύχρονη έκθεση στον ήλιο με την προϋπόθεση ότι μετά δεν θα κάνουμε ηλιοθεραπεία. Κάτι που ισχύει περισσότερο σε χώρες με κλίμα όπως η Ελλάδα απ′ ότι σε χώρες του βορείου ημισφαιρίου.
Εναλλακτικά, μπορούμε να πάμε σε έναν ειδικό και να ζητήσουμε σπρέι μαυρίσματος, λέει η Ράχμαν προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα εάν αποφασίσουμε να το εφαρμόσουμε. Αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε οπωσδήποτε τα σολάριουμ, τα οποία ενέχουν πολλούς από τους ίδιους κινδύνους με την έκθεση στον ήλιο, σημειώνει η Τζόσι.
«Τα σολάριουμ είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος στο μέλλον», υπογραμμίζει η τελευταία προσθέτοντας ότι «σίγουρα» δεν τα συνιστά.
Εάν βρισκόμαστε υπό τον ήλιο θα πρέπει να φοράμε αντηλιακό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος SPF 50 ή παραπάνω, σημειώνει η Τζόσι και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να βρισκόμαστε έξω μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό.
«Ας προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τις ακτίνες του ήλιου (να έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας), καταλήγει η Ραχμάν. Μπορούμε να φοράμε αντηλιακά ρούχα και καπέλα με φαρδύ γείσο ή να αναζητάμε σκιά όταν βρισκόμαστε έξω.
Ό,τι κι αν γίνει, δεν πρέπει να ρίχνουμε μπύρα στο δέρμα μας για να πετύχουμε μια καλοκαιρινή λάμψη — είναι επικίνδυνο και δεν θα λειτουργήσει.