Πρεμιέρα για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στις 23/9 οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα.
ASSOCIATED PRESS

Ανοίγει ο κύκλος της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από τους Θεσμούς, με τα τεχνικά κλιμάκια να πιάνουν από σήμερα δουλειά περνώντας από «κόσκινο» όλα τα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων και την πρόοδο των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Στόχος των δανειστών είναι να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει και μετά τις εκλογές να βρίσκεται εντός τροχιάς.

Η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θεωρείται κομβική καθώς θα βάλει τις βάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που θέλει να ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αλλαγή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Πριν από αυτό όμως οι επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να διαπιστώσουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει να βρίσκεται εντός στόχων, παρά τη προεκλογική περίοδο και τις ελαφρύνσεις στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και αυτές που έχει εξαγγείλει η καινούργια.

Το κόστος των ελαφρύνσεων

Η Ελληνική πλευρά έχει μόνο ένα στόχο: να διαβεβαιώσει τους Θεσμούς ότι παραμένει πιστή στην υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, ότι θα προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κυρίως θα φροντίσει να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος του 1,2δισ ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογία.

Η λίστα με τις ελαφρύνσεις την οποία ήδη παρουσίασε στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του άτυπου Eurogroup στο Ελσίνκι, o υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων η οποία θα κοστίσει περί τα 600 εκατ. ευρώ για το 2020, και τη μείωση της φορολόγησης των μερισμάτων, η οποία θα έχει κόστος 100 εκατ ευρώ. Ακόμα 400 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ το βοήθημα των 2.000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο θα έχει κόστος περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ. Περί τα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ μικρότερο είναι το κόστος για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της εφαρμογής της υπόλοιπης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς τελικά η κυβέρνηση μείωσε το φόρο φέτος κατά 22% και απομένει να φανεί εάν το 2020 θα υπάρχει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμοστεί και η υπόλοιπη μείωση ώστε να φτάσει το 30% που προεκλογικά είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει και το χρόνο εφαρμογής των υπόλοιπων εξαγγελιών που είχαν γίνει προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά.

Γρήγορη αξιολόγηση

Στόχος των Θεσμών είναι η αξιολόγηση να μην διαρκέσει περισσότερο από μερικές ημέρες, έστω και αν η διαδοχικές εκλογικές μάχες σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο δεν επέτρεψαν στους δανειστές να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία της Οικονομίας. Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει, αρχικά με ανταλλαγή στοιχείων και από σήμερα επί τόπου, να αποκτούν και πάλι πλήρη εικόνα για την πορεία των δημόσιων οικονομικών και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Για την κυβέρνηση η ομαλή, αλλά και ταχεία, ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης από τους Θεσμούς θα σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Και οι δύο νόμοι θα αποτυπώνουν τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, προκειμένου να μην υπάρχει θέμα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2020 και την εφαρμογή των κυβερνητικών εξαγγελιών

Δημοφιλή