Μετά τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» της υπόθεσης Novartis, που παραμένει άφαντος από την Τρίτη, ούτε η δεύτερη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», που έχει τεθεί στο ίδιο καθεστώς, παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας προκειμένου να εξεταστεί από την αντιπροσωπεία της ειδικής προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.
Χαρίτσης: «Προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα»
«Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους» διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» τόνισε, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη ως «δολοπλόκο, αλλά και διπλά δειλό».
«Δειλός απέναντι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβρη να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά, τον οποίο εξευμενίζει για να αποφύγει την εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, καταστρατηγώντας τον νόμο και το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.
Και κατέληξε: «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να τρομοκρατήσει όσους τολμούν να φέρνουν στο φως σκάνδαλα διαφθοράς».
Καραθανασόπουλος: «Να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων»
«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο. Θεωρούμε ότι η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην προανακριτική επιτροπή, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ.
«Ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων για να προσχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας από δω και πέρα παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσει», προσέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ενδεχόμενο άρσης της προστασίας
Κρίσιμη, αν όχι καθοριστική, χαρακτηρίζουν την αυριανή ημέρα (σ.σ. Πέμπτη), τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Στην αυριανή συνεδρίαση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.
Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.
Το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη ΓΑΔΑ, για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)