Πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας με εξουσίες μεγαλύτερες και από αυτές του ιδρυτής της, Κεμάλ Ατατούρκ εξασφαλίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη τους στις εκλογές για την παραμονή του στο Ακ Σαράι. Ωστόσο τα αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των δημοσκόπων που είχαν σχεδόν όλοι επισημάνει την δυσκολία αυτοδυναμίας στην Βουλή και για μια ακόμη φορά δείχνει πόσο σοφή ήταν πολιτικά η απόφαση του Ερντογάν για εκλογές-εξπρές, όσο ακόμη οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων στην Συρία και το Βόρειο Ιράκ είναι σε εξέλιξη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έσπευσε να ανακοινώσει την νίκη του, είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση. Τι θα την έκανε όμως χωρίς την προεδρία; Ακόμη και να την έπαιρνε στον δεύτερο γύρο θα το θεωρούσε αποτυχία και μάλλον για έναν ηγέτη σαν τον Ερντογάν θα ήταν.
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7% και τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα παραδέχθηκε ότι ο Ερντογάν κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση παρά την αρχική άρνηση αποδοχής των αποτελεσμάτων που μετέδιδε το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu.
«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk. Στο τραπέζι παραμένουν οι καταγγελίες για απόπειρες εκλογικής νοθείας, ωστόσο ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) δήλωσε πως η εκλογική διαδικασία ήταν «υγιής», καθώς τα ανεπίσημα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚ κέρδισε και τις δύο διαδικασίες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Σαντί Γκιουβέν, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι η YSK έχει καταμετρήσει το 99,91% των ψήφων και ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 10 με 11 ημέρες.
Ο Ερντογάν φέρεται να συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων.
Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9 της επικράτειας διαμορφώνεται ως εξής:
- Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων.
- Το Ρεπουμπλικανικό (CHP) με 22,7% έχει 146 έδρες, το Κουρδικό με 11,5% 67 έδρες, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.1% θα έχει 45 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.Στο άλλο μέτωπο πρέπει να δούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,8%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια. Μάλιστα βρέθηκε περίπου 8 μονάδες πάνω από την σημερινή δυναμική του κόμματός του. Είναι λοιπόν φυσικό να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις για διαδοχή του Κιλιτσντάρογλου. Φαίνεται πως η κίνηση του να ρίξει με την υποψηφιότητα τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Μουχαρέμ Ιντζέ στη βορά όπως υποστήριξαν κάποιοι, έγινε μπούμερανγκ.
- Το κουρδικό κόμμα περνώντας το φράγμα του 10% με 11,5%, εξασφαλίζει 67 έδρες και είναι το τρίτο κόμμα της βουλής. Ξεπερνάει το κόμμα του Μπαχτσελί το οποίο παίρνει μόλις 49 έδρες. Ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη όπου το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών αγγίζει το 12,6% ποσοστό που έχει μεγάλη βαρύτητα γιατί μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που του εξασφάλισαν την είσοδο στην Βουλή και μάλιστα υπό συνθήκες διωγμού του κόμματος και τεράστιων πιέσεων σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας αλλά και εκτός αυτής.
- Το Καλό Κόμμα που αποσπάστηκε από το Εθνικιστικό Κίνημα υπό την ηγεσία της Μεράλ Άκσενερ έμεινε κάτω των προσδοκιών. Μάλιστα οι συσχετισμοί δείχνουν ότι δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου το κόμμα του Μπαχτσελί που διατηρεί την δύναμη του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για ένα ακόμη μικρό εθνικιστικό κόμμα.
Συνολικά όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι των εθνικιστών ανέρχονται πλέον αθροιστικά στο 22,3% κάτι που θα έχει επιρροή σε έναν πρόεδρο που θα αντλεί δύναμη από το εθνικιστικό κίνημα για να νομοθετεί στην βουλή.