Προειδοποιήσεις της Ρωσίας προς τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στον απόηχο της ακύρωσης των συνομιλιών για τη συνθήκη «New START».
Stringer . via Reuters

Η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλάβουν πως η αυξανόμενη ανάμειξη της Ουάσινγκτον στη σύγκρουση στην Ουκρανία εγκυμονεί αυξανόμενους κινδύνους, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μόσχα έχει πει κατ΄επανάληψη πως η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία παρατείνει τη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται τώρα στον δέκατο μήνα, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για μια ενδεχόμενη απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Στέλνουμε σήματα στους Αμερικανούς πως η γραμμή κλιμάκωσή τους και ακόμη βαθύτερη ανάμειξη στη σύγκρουση αυτή είναι γεμάτη τρομερές συνέπειες. Οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το Κίεβο και η Δύση λένε πως η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση μετά την απρόκλητη όπως τη χαρακτηρίζουν εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τη συνεχιζόμενη κατοχή ουκρανικού εδάφους και τις πυρηνικές απειλές.

Ο Ριαμπκόφ φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές «κατά περιόδους ανταλλάσσουν σήματα».

Δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε επαφή μέσω μιας ειδικής στρατιωτικής κόκκινης γραμμής ΗΠΑ-Ρωσίας που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως μια ειδική γραμμή «απεμπλοκής» ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς στρατιωτικούς έχει χρησιμοποιηθεί μία φορά αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος. «Δεν γνωρίζω για οποιονδήποτε δίαυλο απεμπλοκής σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία... Δεν έχουμε οποιονδήποτε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ουκρανικό θέμα επειδή οι θέσεις μας είναι ριζικά διαφορετικές», φέρεται να δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε επίσης πως η Μόσχα δεν είχε «καμία άλλη επιλογή» από το να ακυρώσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων «New START». Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να συζητήσει μόνο την επανάληψη των επιθεωρήσεων ενώ η Μόσχα έχει άλλες προτεραιότητες.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έπαιξε επίσης ρόλο στην απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η Ρωσία να ακυρώσει τη συνάντηση της διμερούς επιτροπής, που επρόκειτο να ξεκινήσει στο Κάιρο σήμερα. «Γενικά, η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή. Η απόφαση ελήφθη στο πολιτικό επίπεδο», είπε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Οι Αμερικανοί εστίασαν αποκλειστικά στο θέμα της επανάληψης των επιθεωρήσεων... την ίδια ώρα η επίλυση άλλων θεμάτων ήταν και παραμένει προτεραιότητα για εμάς», είπε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το TASS.

«Εξηγήσαμε κατ΄επανάληψη τη θέση μας... αλλά δεν είδαμε την ελάχιστη επιθυμία στην αμερικανική πλευρά να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.»

Ο Ριαμπκόφ είπε πως η Μόσχα θέλει να συζητήσει το ευρύτερο θέμα της «στρατηγικής σταθερότητας» - ένας τομέας που καλύπτει ένα πλήθος θεμάτων που συνδέονται με τα πυρηνικά μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 2011 και θέτει ανώτατα όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο χώρες. Επρόκειτο να διεξαγάγουν συνομιλίες μίας εβδομάδας για την επανάληψη των επιθεωρήσεων που προβλέπει η συνθήκη, οι οποίες ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Σύμφωνα με το RIA, ο Ριαμπκόφ είπε πως η Μόσχα δεν θέτει προϋποθέσεις για μια νέα συνάντηση της επιτροπής, αλλά θα ήθελε να δει ένα «ισορροπημένο πρόγραμμα». Είπε ότι είναι δεν είναι πιθανό να υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι ασκεί «πυρηνικό εκβιασμό» στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει υπαινιχθεί σε αρκετές περιπτώσεις πως η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στην Άγκυρα, στην Τουρκία, πριν από δύο εβδομάδες και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης από τη Ρωσία πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Η Ρωσία λέει ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ευαίσθητα και αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο γι΄αυτά.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα».

«Αν, όπως άφησε να εννοηθεί (ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Δεν κατέστη σαφές από το μήνυμά του αν στόχος θα γίνονταν τα συστήματα Patriot, οι ουκρανικές δυνάμεις ή το προσωπικό του ΝΑΤΟ.

Το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει στην Ουκρανία νέους υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου η εταιρεία Boeing πρότεινε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παραδώσει στους Ουκρανούς τους πυραύλους Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Αυτό θα έδινε την δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήξει στόχους σε βάθος στα ρωσικά μετόπισθεν, που προς το παρόν είναι εκτός βεληνεκούς των πυραύλων που διαθέτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,

Δημοφιλή