Προϋπολογισμός, φορολογικές παρεμβάσεις και προαπαιτούμενα στο μικροσκόπιο των δανειστών

Αξιολόγηση υπ' αριθμ. 4.
White chat bubble with wooden stick on blue background. There are various smiley faces on the speech bubbles. Horizontal composition with copy space.
White chat bubble with wooden stick on blue background. There are various smiley faces on the speech bubbles. Horizontal composition with copy space.
MicroStockHub via Getty Images

Ανοίγει στην Αθήνα ο κύκλος της 4ης αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών θα βρεθεί η πορεία των δημόσιων οικονομικών, με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, την συγγραφή του προσχεδίου για το 2020, αλλά και το δημοσιονομικό αποτύπωμα που αναμένεται να αφήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στους δανειστές ότι η ίδια παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και ότι η Ελληνική Οικονομία παραμένει «εντός τροχιάς». Στις πρώτες επίσημες «εξετάσεις» που θα περάσουν οι υπουργοί από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την πρόθεση να υλοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες που βρήκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτές αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την ορθή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, την ενίσχυση της αγορά και την εξεύρεση λύσης για τα «κόκκινα δάνεια». Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδείξει ότι έχει βάλει σε προτεραιότητα τις παρεμβάσεις που θα τονώσουν το ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας και για αυτό θα παρουσιάσει αναλυτικά στους Θεσμούς το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή.

Η μάχη του προϋπολογισμού

Θετικό στοιχείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων αποτελεί το γεγονός ότι κυβέρνηση και Θεσμοί συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους στόχους του 2019. Η εκτίμηση για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, το οποίο θα έθετε υπό αμφισβήτηση το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει αποσυρθεί από το τραπέζι. Κυβέρνηση και Θεσμοί εκτιμούν από κοινού ότι και το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει και μάλλον θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ.

Μένει ωστόσο να φανεί στα επιμέρους εάν η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού θα αφήσει περιθώρια στο κυβερνητικό επιτελείο να προωθήσει τις παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει. Από τους παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είναι η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Οι Θεσμοί επιμένουν στην άποψη τους ότι η εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων προκαλούν απώλειες εσόδων και ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα στην απόκτηση «φορολογικής συνείδησης» στους πολίτες. Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η εφαρμογή της ρύθμισης βοήθησε την πορεία των εσόδων, χωρίς να κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Φορολογικές παρεμβάσεις

Η ενδελεχής εξέταση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει τη βάση για την κρίσιμη συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσω των δημοσιονομικών στοιχείων να αποδείξει στους Θεσμούς ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Η λίστα που θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς περιλαμβάνει τη νέα φορολογική κλίμακα με τον εισαγωγικό συντελεστή να μειώνεται στο 9% από το 22% που είναι σήμερα και το αφορολόγητο να παραμένει αμετάβλητο . Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η νέα κλίμακα να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου οι ελαφρύνσεις να φανούν απευθείας στους μισθωτούς και από το 2021 και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα θα έρθουν να προστεθούν στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020, τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% και «πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία στην οικοδομή και την έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης των κατοικιών.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης δεν θα κριθεί μόνο από τις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά. Η ομαλή ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακης αξιολόγησης θα κριθεί και από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες αφορούν:

-Την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

- Το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

- Την είσπραξη από τους προμηθευτές των νοσοκομείων του clawback για το 2018

- Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της λειτουργικής αναπηρίας.

- Τη συνέχιση του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» και καθυστερούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους.

- Την στενή παρακολούθηση των καταθέσεων, αλλά και πολιτική δανεισμού των τραπεζών μετά το τέλος των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control).

- Την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στα ΕΛΠΕ και στη Μαρίνα Αλίμου.

- Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες αφορούν την Εγνατία ΑΕ, τη ΔΕΠΑ, τους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, το ΔΑΑ και την ΕΥΔΑΠ.

- Την ολοκλήρωση της αλλαγής των μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ

- Την έναρξη της 2ης φάσης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).

- Την ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών.

- Την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης στο δημόσιο.

- Την ολοκλήρωση του νέου κύκλου κινητικότητας στο δημόσιο.

- Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την στελέχωση της ΑΑΔΕ.

- Την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, και την προώθηση του σχεδίου για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά.

Διπλή αξιολόγηση

Χρονικός στόχος είναι αξιολόγηση από την πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών να κρατήσει μερικές ημέρες και το αποτέλεσμα της όπως αυτό θα καταγραφεί στην έκθεση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, να εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup του Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα όμως με την αξιολόγηση των Ευρωπαίων, τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα θα «τρέχει» και ο έλεγχος του ΔΝΤ στο πλαίσιο της έκθεσης που συντάσσει το Ταμείο για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, οι εκπρόσωποι του Ταμείου συνδυάζουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, ως παρατηρητές στη διαδικασία αξιολόγησης της Οικονομίας από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν και τις δικές τους συναντήσεις με την συλλογή νέων στοιχείων προκειμένου να συντάξουν τη δική τους έκθεση

Δημοφιλή