Η έξοδος στις αγορές προετοιμάζεται χωρίς όμως να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η έκδοση ενός ακόμα ομολόγου «το συντομότερο δυνατό, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες στις Διεθνείς αγορές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στην HuffPost Greece.
Απόφαση του οικονομικού επιτελείου και βέβαια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι (τουλάχιστον αυτή την εποχή) να μην δεσμευτεί το Ελληνικό Δημόσιο με συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές. Όπως εξηγούν το σκηνικό ρευστότητας που υπάρχει σε πολλά μέτωπα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Αρχής γενομένης από τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της Ευρώπης η υπόθεση του Brexit, οι αναταράξεις στην Γαλλία, η ένταση με την Ιταλία, η πολιτική Τραμπ σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, αλλά και η πορεία των επιτοκίων, δημιουργεί ένα σκηνικό έντονης ρευστότητας σχετικά με τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο αυτή την εποχή να προβλεφθεί η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, άρα και η υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι επενδυτές σε μια νέα έκδοση Ελληνικών ομολόγων. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας εν όψει του εκλογικού κύκλου που ανοίγει το 2019, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μια πηγή ανησυχίας στους επενδυτές για την πορεία της Οικονομίας.
Ο σχεδιασμός
Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες θα ήταν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο ο ΟΔΔΗΧ να ανακοινώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις επόμενες εκδόσεις και για τις ημερομηνίες έκδοσης, αλλά και για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές. Η απόφαση αυτή αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μην δημιουργήσει συγκεκριμένες προσδοκίες, οι οποίες δεν θα επιτευχθούν εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θέλει να δει την πορεία των διεθνών αγορών και των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων πριν αποφασίσει τον ακριβή χρόνο έκδοσης νέων ομολόγων. Άλλωστε, όπως αναφέρουν στελέχη του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «η ύπαρξη των διαθέσιμων ασφαλείας 24 δις ευρώ, επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις».
Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση δεν προχωρούν σε διάψευση των σεναρίων που θέλουν ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει μια έκδοση ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Προϋπόθεση όμως παραμένει οι συνθήκες να επιτρέπουν η έκδοση να στεφθεί με επιτυχία και σε επίπεδο κάλυψης, αλλά και στο ύψος του επιτοκίου.
Οι υποχρεώσεις
Οι λήξεις ομολόγων που υπάρχουν μέσα στο νέο έτος κάνουν το 2019 να μην μοιάζει μια δύσκολη χρονικά. Ο κρατικός προϋπολογισμός αναφέρει ότι τη νέα χρονιά λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 11δις ευρώ. Όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός οι υποχρεώσεις για το 2019 είναι :
• 7,444 δισ. ευρώ λήξεις εντόκων γραμματίων (θα αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων εντόκων γραμματίων)
• 8,778 δισ. ευρώ λήξεις ομολόγων
• 1,983 δισ. ευρώ δάνεια από το ΔΝΤ
• 324,3 εκατ. ευρώ δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
• 472,2 εκατ. ευρώ δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος
• 181,3 δισ. ευρώ λοιπά δάνεια
Χωρίς να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης σαφής ενημέρωση για το ακριβές ποσό, είναι βέβαιο ότι μέρος αυτών των ομολόγων θα καλυφθούν από το «μαξιλάρι ασφαλείας» και τα υπόλοιπα από την έκδοση νέων ομολόγων, όταν θα κριθεί ότι οι συνθήκες ευνοούν μια τέτοια κίνηση.