Τελικά πρέπει να τρώμε πριν την πρωινή μας προπόνηση;
Σύμφωνα με τη μέθοδο του «Fasted Cardio», ιδανικά όχι. Με τον όρο Fasted Cardio εννοούμε στην ουσία την εκτέλεση αερόβιας άσκησης, χωρίς να έχουμε καταναλώσει τροφή για τουλάχιστον 8-12 ώρες.
Ωστόσο, πέρα από την αερόβια, υπάρχουν και άλλες μορφές προπόνησης, όπως τα βάρη, που οι προπονητές συνιστούν να τις κάνουμε και αυτές νηστικοί. Τουλάχιστον αν θέλουμε να πετύχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον στόχο της απώλειας βάρους.
Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Σύμφωνα με τους ειδκούς, η γυμναστική με άδειο στομάχι μπορεί να επηρεάσει το κύριο καύσιμο που καίνε οι μύες μας, προκειμένου να απελευθερώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας.
Η κύρια πηγή καυσίμου που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τις προπονήσεις υψηλής έντασης είναι συνήθως η γλυκόζη ή με πιο απλά λόγια η ζάχαρη, που προέρχεται από τη διάσπαση των υδατανθράκων.
Το σώμα μας αποθηκεύει μια ορισμένη ποσότητα υδατανθράκων με τη μορφή ενός μορίου γνωστού ως γλυκογόνο. Στη συνέχεια, ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει τα αποθέματα γλυκογόνου, όταν οι μύες και άλλοι ιστοί του σώματος χρειάζονται ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Όταν αθλούμαστε νηστικοί το σώμα διασπά τα αποθέματα των υδατανθράκων ή αλλιώς το γλυκογόνο πιο γρήγορα, προκειμένου να τροφοδοτήσει το σώμα με ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την προπόνηση. Εφόσον όμως το γλυκογόνο εξαντληθεί, το σώμα μας θα στραφεί στο λίπος και θα αρχίσει να αξιοποιεί αυτό ως κύρια πηγή καυσίμου, προάγοντας τις ταχύτερες καύσεις.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζεται ότι η προπόνηση με άδειο στομάχι ενισχύει την καύση λίπους.
H άλλη όψη του νομίσματος
Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που συνδέουν την ταχύτερη καύση λίπους με την προπόνηση με άδειο στομάχι. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το να μην τρώμε πριν από την προπόνηση μπορεί να αυξήσει την έκκριση κορτιζόλης και τη φλεγμονή, γεγονός που ενδέχεται να εμποδίσει τελικά την καύση λίπους και παράλληλα να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας.
Ωστόσο, η αυξημένη έκκριση κορτιζόλης και η ενισχυμένη ένταση στους μύες, θεωρούνται θετικοί στρεσογόνοι παράγοντες, που εξαφανίζονται γρήγορα μετά την προπόνηση και ωφελούν σημαντικά την υγεία. Επομένως, η άσκηση με άδειο στομάχι θεωρείται γενικά ασφαλής, αν και έχει κατά καιρούς συνδεθεί με παρενέργειες όπως η ζαλάδα και η τάση για λιποθυμία.
Τελικά ποιοι μπορούμε να επωφεληθούμε αν γυμναζόμαστε νηστικοί
Η επιλογή του αν θα πρέπει να τρώμε πριν από μια προπόνηση είναι τελικά ατομική υπόθεση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τα παιδιά, που θα πρέπει οπωσδήποτε να τσιμπάνε ένα μικρό γεύμα ή ένα σνακ πριν από τη σωματική δραστηριότητα, επειδή έχουν μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας για την προπόνηση, αφού ο οργανισμός τους τη «σπαταλά» στην ανάπτυξη.
Για τους ενήλικες, η απόφαση βασίζεται στην προσωπική μας προτίμηση, καθώς και στη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης στην οποία επιδιδόμαστε.
Πάντως, οι προπονήσεις μέτριας ή υψηλής έντασης και οι παρατεταμένες προπονήσεις αντοχής, διάρκειας μεγαλύτερης από τη μιάμιση ώρα, θα μας ωφελήσουν περισσότερο αν τρώμε ένα θρεπτικό σνακ πριν μπούμε στο παιχνίδι.
Κι αυτό γιατί όταν εξαντληθεί το γλυκογόνο, δηλαδή το απόθεμα ενέργειας του οργανισμού, αυτόματα μειώνεται η ένταση και η απόδοσή μας, με αποτέλεσμα να μην εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις μας.
Το συμπέρασμα
Εάν αθλούμαστε με στόχο την απώλεια βάρους, μπορεί να θέλουμε να προσαρμόσουμε τον χρόνο των προπονήσεων, έτσι ώστε να μην τρώμε πριν την άσκηση.
Εάν ωστόσο επιδιώκουμε να χτίσουμε μυϊκή μάζα και επιδιδόμαστε σε εξαιρετικά απαιτητικές προπονήσεις, τότε θα πρέπει να τρώμε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, έτσι ώστε κάθε άσκηση να εκτελείται στο 100%.
(Mε πληροφορίες από health).