Επιμένει να στοχοποιεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια ο Ταγίπ Ερντογάν με διπλή επίθεση μέσα σε λίγες ώρες, κατά την διάρκεια και κατόπιν των προκλητικών εκδηλώσεων στο ψευδοκράτος για την τουρκική εισβολή την Κύπρο. Λιγα 24ωρα νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε μπει, επίσης εξαιτίας των δηλώσεων του για το Κυπριακό, και στο στόχαστρο του τουρκικού Υπουργείου Αμυνας.
Τώρα όμως ο Ερντογάν ζητά από τον έλληνα πρωθυπουργό να βάλει τον Δένδια...”στη θέση του”.
Βέβαια, ο έλληνας ΥΕΘΑ στις δηλώσεις του δεν είπε επί της ουσίας τίποτα διαφορετικό από αυτό που αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας.
Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία καταδίκασε «με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο». Επίσης τόνισε: «είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Να πείραξε τόσο πολύ η επιλογή συγκεκριμένων λέξεων; Μάλλον όχι, γιατί ο Ερντογάν στάθηκε στην ουσία της δήλωσης που αφορά ένα ιστορικό γεγονός: πως υπήρξε τουρκική εισβολή στο νησί.
Σημειώνεται πως ο Δένδιας διετέλεσε επί σειρά ετών και ΥΠΕΞ της Ελλάδας, σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν εξαιρετικά τεταμένες και συχνά κατάφερε να ”κερδίσει” την Άγκυρα, μεταξύ άλλων, και στο επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο συνεχώς επιδίδεται γείτονα.
Ερντογάν: Αγενής και ανήθικη δήλωση να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς
Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την πτήση της επιστροφής του από τα Κατεχόμενα της Κύπρου είπε: «μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. “Την ίδια μέρα που θα βρεθώ στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της, έμαθα ότι θα είσαι στο Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλο”, του είπα. Είπε ότι σκέφτεται το ίδιο με εμένα».
Και συνέχισε: «Δυστυχώς, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλη διάθεση. Προφανώς, δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη και έκανε δηλώσεις πέρα δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς εκεί [στην Κύπρο]. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Συνεχίζουμε το δρόμο μας”».
Εμμονή Ερντογάν με τον Δένδια
Και λίγες ώρες νωρίτερα όμως κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στα Κατεχόμενα είχε πει: ”Τις προάλλες, δυστυχώς έκανε δηλώσεις και o υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, που δεν τις χωράει ο νους. Με τον κ. Μητσοτάκη βρεθήκαμε στο εξωτερικό και του είπαμε “εμείς στις 20 Ιουλίου θα είμαστε στη βόρεια Κύπρο, κι έμαθα πως εσύ θα είσαι στο νότο, μάλλον δεν θα μας παρενοχλήσεις όπως ο Δένδιας” και μας είπε πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο. Kαι είπαμε αφού δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και συνεχίζουμε”.
Επίσης, ο Ερντογάν επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως «η Τουρκία διεξήγαγε την “Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση” για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει το όνομα, και ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης εδραιώθηκε η ειρήνη. Η Τουρκία έκανε αυτή την ενέργεια για να θέσει ένα ξεκάθαρο τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Με άλλα λόγια, αυτή η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο».
Καμία λύση χωρίς επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, επέμεινε: “Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Αν και η πλευρά που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν ήταν η “Βόρεια Κύπρος”, δυστυχώς επιβραβεύτηκαν και πάλι οι Ελληνοκύπριοι. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή την προσέγγιση. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά χωρίς την επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν ως ίσα από το τραπέζι».