
Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα σχετικά με το θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει έργο χωρίς τη συγκατάθεσή της και έρευνες σε περιοχές που χαρακτηρίζει ως «δικαιοδοσίας της».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, στο ευρύτερο πλαίσιο της ενημέρωσης δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, υποναυάρχου Ζεκί Ακτούρκ, πηγές ανέφεραν πως «η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται με επιμονή έργα στην ανατολική Μεσόγειο έργα που σχεδιάζουν η Ελλάδα, η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (Κυπριακή Δημοκρατία) και τρίτοι στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η παρουσία της Τουρκίας και της “τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου” στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να περάσουν από θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας μας χωρίς την συγκατάθεσή μας, δεν είναι εφικτά, δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι και είναι εντελώς προκλητικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψιν τα δικαιώματα και συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο όπως και πριν. Δεν υπάρχει λόγος για επιμονή στο θέμα. Ωστόσο όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί από εμάς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και να προστατευθούν τα συμφέροντα και δικαιώματά τους απέναντι σε κάθε προσπάθεια να αγνοηθεί η τουρκική παρουσία στο νησί και να διαταραχθεί η ευαίσθητη ισορροπία».
Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως «το έργο θα προχωρήσει, θα γίνει σε χρόνο, ο οποίος είναι ο κατάλληλος. Καταλαβαίνουμε όλοι, πάντως ότι από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει έρευνα και πόντιση σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους και της Τουρκίας, είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή».
Όπως τόνισε ο υπουργός, «ο χρονισμός είναι πολυπαραγοντικός. Δεν εξαρτάται μόνο από τον προγραμματισμό της εταιρείας, ο οποίος θα πρέπει να γίνει. Εξαρτάται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου προς έρευνα και πόντιση, γιατί υπάρχει και η ανάγκη να εκδοθούν οι αναγκαίες NAVTEX. Είναι ένα ζήτημα χρονισμού, υπό την έννοια ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία είναι ανοικτά. Θα προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου. Να θυμίσω ότι πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, υπό την έννοια ότι είναι ελεύθερη αυτή η έρευνα και πόντιση, δεν απαιτεί άδεια».
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος. Βεβαίως πάντοτε μετράμε τα γεγονότα, μετράμε τις προθέσεις και μετράμε τις αντιδράσεις. Και αυτό πάντοτε σε συνάρτηση με το πώς θα προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ωφέλεια για τη δική μας εξωτερική πολιτική».
«Εμείς εκείνο, το οποίο λέμε, είναι ότι υποστηρίζουμε σθεναρά και με σοβαρότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα πράξουμε εκείνο, το οποίο οφείλουμε να πράξουμε. Το κάναμε ήδη στην περίπτωση της ανάθεσης της Chevron και της Exxon, δύο παγκοσμίων ενεργειακών κολοσσών. Θα το πράξουμε σε σχέση και με τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, τα οποία από μακρού χρόνου είναι υπερήμερα. Η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς κανένα απολύτως φοβικό σύνδρομο» είπε ο ΥΠΕΞ.