Προορισμός η Ουκρανία: Προς πώληση 32 παλιά οβιδοβόλα του Ελληνικού Στρατού

Πρόκειται για πυροβόλα Μ101Α1 των 105 χιλιοστών που θεωρήθηκαν λειτουργικά αλλά επιχειρησιακά μη αναγκαία.
.
.
ΓΕΣ

Τον δρόμο για την Ουκρανία αναμένεται να πάρουν 32 παλαιά οβιδοβόλα Μ101Α1 των 105 χιλιοστών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, σχέδιο πώλησης των οποίων παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 32 οβιδοβόλα τα οποία κρίθηκαν λειτουργικά αλλά μη επιχειρησιακά αναγκαία και προορίζονται να πωληθούν αντί περίπου 2 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 χιλιοστών είναι αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης και το ελληνικό πυροβολικό άρχισε να τα προμηθεύεται σε μεγάλο αριθμό από το 1951 μέχρι το 1970. Στο πέρασμα των ετών άρχισαν να αποσύρονται, λόγω της παλαιότητάς τους και της σταδιακής αντικατάστασης του διαμετρήματος των 105 χιλιοστών με αυτό των 155 χιλιοστών, ως καταλληλότερου για αποστολές αμέσου υποστηρίξεως.

Τα εν λόγω οβιδοβόλα αναμένεται να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία μέσω της Τσεχίας. Σημειώνεται πως στο παρελθόν η Ελλάδα έχει πωλήσει/ στείλει πυρομαχικά (όπως άλλωστε και πολεμικό υλικό άλλων ειδών, μεταξύ των οποίων και παλαιά σοβιετικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1 που είχαν φτάσει στον ΕΣ από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία αντικαταστάθηκαν από γερμανικής προέλευσης Marder) στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βλημάτων του συγκεκριμένου διαμετρήματος. Όσον αφορά στην παλαιότητα των εν λόγω πυροβόλων και το κατά πόσον είναι χρήσιμα για τον ουκρανικό στρατό, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως έχουν κριθεί λειτουργικά, ενώ υπενθυμίζεται πως στην παρούσα φάση του πολέμου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, τόσο λόγω της ρωσικής επιθετικής «στροφής» όσο και λόγω αυτών που εκλαμβάνονται ως «ρήγματα» στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και μείωση της παροχής πολεμικού υλικού.

Το θέμα της μεταβίβασης/ πώλησης υλικού από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία έχει βρεθεί επανειλημμένα στην επικαιρότητα, δεδομένου και ότι στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν και παλαιά σοβιετικής προέλευσης συστήματα που είναι γνώριμα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οπότε θα μπορούσαν να τεθούν γρήγορα σε υπηρεσία. Ενδεικτικά, το συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί και στην επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την πώληση μαχητικών F-35 στη χώρα μας και την παραχώρηση μεταχειρισμένου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Επίσης, η Ελλάδα έχει συνδράμει και σε επίπεδο εκπαίδευσης, με στήριξη στην εκπαίδευση πάνω σε άρματα μάχης, μαχητικά F-16, Ειδικών Δυνάμεων κ.α.

Μεταξύ των συστημάτων για τα οποία έχει αναφερθεί κατά καιρούς πως έχει εκφραστεί ενδιαφέρον είναι ρωσικής/ σοβιετικής προέλευσης συστήματα αεράμυνας S-300, OSA-AK και TOR M1 και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων RM-70, ωστόσο στρατιωτικές πηγές έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα πως δεν έχει ούτε πρόκειται να δοθεί τίποτα που θα αφήσει κενό στην άμυνα της χώρας και ότι οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα/ κίνηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ανάλογα ανταλλάγματα, υπό τη μορφή απόκτησης/ άμεσης ένταξης σε υπηρεσία ανάλογου υλικού (στο πρότυπο της αποστολής 40 BMP-1 με αντάλλαγμα 40 Marder).

Δημοφιλή