"Προσεχώς χάος" στη Βουλή των ΗΠΑ: Πρώτη φορά στην ιστορία αποπέμφθηκε ο πρόεδρος του σώματος

Σκληρός εμφύλιος στους Ρεπουμπλικάνους και de facto ρυθμιστές οι "τραμπικοί" και "σκληροπυρηνικοί". "Ακέφαλη" βουλή ενώ ο χρόνος πιέζει για συμφωνία επί του προϋπολογισμού
Πρώτες δηλώσεις Μακάρθι μετά την αποπομπή του
Πρώτες δηλώσεις Μακάρθι μετά την αποπομπή του
via Associated Press

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το αμερικανικό Κογκρέσο, και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο που εκκρεμεί μια οριστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποπέμφθηκε από το αξίωμα του και μάλιστα μετά από ”ανταρσία” μελών της πτέρυγας της ”σκληρής δεξιάς” του κόμματός του που έχει και την πλειοψηφία στο Σώμα.

Η πρόταση αποπομπής, ήρθε από τον σκληροπυρηνικό, και ένθερμο σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνο Ματ Γκετζ. Αυτός κατηγορεί τον Μακάρθι πως αφενός έχει έρθει σε ”μυστική συμφωνία” με τον Δημοκρατικό πρόεδρο προκειμένου στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού να περιληφθούν δαπάνες στις οποίες αντιδρά μερίδα των Ρεπουμπλικάνων, και κυρίως αυτές που αφορούν την βοήθεια προς την Ουκρανία αλλά αφετέρου πως διαπραγματεύθηκε με τον Τζο Μπάιντεν και για την προσωρινή συμφωνία που πέρασε πριν μερικά 24ωρα προκειμένου να αποφευχθεί ένα shutdown σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ο πρόταση Γκέτζ πέρασε με 216 ψήφους, δηλαδή αυτές των Δημοκρατικών και ορισμένων εκ των των ”σκληρών” του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενώ 210 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, σημαδεύτηκε από σκληρές συγκρούσεις σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων με μετριοπαθείς ομογάλακτούς του στο Κόμμα, που στήριξαν τον Μακάρθι και ακόμη και μετά την ψηφοφορία προχώρησαν σε δηλώσεις υπέρ του.

Στην πράξη όμως, δεν είχε καμιά απολύτως σημασία το ότι τεράστια πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας τον Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε τον Μακάρθι. Η πτέρυγα της σκληρής δέξιας και των ”τραμπικών” είναι οι ρυθμιστές πολλών αποφάσεων αφού το κόμμα διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία και διαθέτουν ένα de facto βέτο.

Σε κάθε περίπτωση, η προεδρία του ενός εκ των δύο Σωμάτων του αμερικανού Κογκρέσου είναι σχεδόν ”ακέφαλη”. Γιατί ναι μεν ορίστηκε υπηρεσιακός πρόεδρος αλλά για μόλις τρεις ημέρες και έχει πολύ περιορισμένες διεκπεραιωτικές αρμοδιότητες. Αυτό σε μια περίοδο που απαιτούνταν κοπιώδεις διαβουλεύσεις και λεπτοί χειρισμοί για να καταλήξουν τα δύο κόμματα σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Μέχρι να υπάρξει επισήμως νέος πρόεδρος δεν αναμένεται πρόοδος στο θέμα αυτό ενώ οι νομοθέτες έχουν προθεσμία μέχρι τις 17 Νοεμβρίου για να αποφευχθεί ένα shutdown.

Οι δε διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου μπορεί να σκαλώσουν, όπως συνηθίζεται, σε σκληρά παζάρια εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άρα μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες ενώ εάν περάσουν οι απαιτήσεις των ”σκληρών” των Ρεπουμπλικάνων η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σκληρή κόντρα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων

Επιβεβαιώνοντας τα ούτως ή άλλως πασιφανή σημάδια διχασμού στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων βουλευτές του κόμματος διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στο βήμα για να υπερασπιστούν ή να κατακεραυνώσουν τον Κέβιν Μακάρθι.

″Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν απομένουν παρά μερικά λεπτά για να έρθουμε στα συγκαλά μας και να αποφύγουμε αυτόν τον πολύ σοβαρό κίνδυνο”, τόνιζε πριν από την ψηφοφορία ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τομ Μακλίντοκ.

Mατ Γκετζ, ο Ρεπουμπλικάνος που πρωτοστάτησε στην αποπομπή του επίσης Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής
Mατ Γκετζ, ο Ρεπουμπλικάνος που πρωτοστάτησε στην αποπομπή του επίσης Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής
via Associated Press

Αν περάσει η πρόταση μομφής, προειδοποιούσε, η Βουλή ”θα παραλύσει”, οι Δημοκρατικοί θα ”ευφρανθούν για τις δυσλειτουργίες των Ρεπουμπλικάνων” και ”οι πολίτες θα αηδιάσουν, και θα έχουν κάθε λόγο”, πρόσθετε.

Ο συνάδελφός του Τομ Κόουλ προειδοποιούσε για το ”χάος” που προμήνυε για τη Βουλή και το Κόμμα, εάν υπερψηφιζόταν η πρόταση μομφής.

″Το χάος είναι ο πρόεδρος (της Βουλής) Μακάρθι”, αντέτεινε ο Ματ Γκετζ. ”Το χάος είναι κάποιος στον οποίο δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη κανένας”.

Καμιά στήριξη από τους Δημοκρατικούς: Ας κυλιστούν στον βούρκο τους

Ο Μακάρθι τις πρώτες ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης για την αποπομπή του έμοιαζε να ποντάρει σε υποστήριξη μερίδας των Δημοκρατικών εκτιμώντας πως θα του χαρίσουν ψήφους στο πλαίσιο παραχωρήσεων από το ίδιο σε θέματα που θέλουν να προωθήσουν. Ή πως έστω, θα αξιολογούσαν την κρισιμότητα της περιόδου, λόγω της πίεσης που υπάρχει για την ψήφιση του προϋπολογισμού, και δεν θα ήθελαν να μπει το Σώμα σε περιπέτειες.

Αυτή η στήριξη όμως δεν ήρθε ποτέ.

″Επαφίεται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να τερματίσει των εμφύλιο πόλεμο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή”, ξεκαθάρισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο Σώμα, Χακίμ Τζέφρις, έπειτα από μακρά συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας πριν την ψηφοφορία.

″Οι λόγοι να αφήσουμε τους Ρεπουμπλικάνους να χειριστούν τα δικά τους προβλήματα είναι αναρίθμητοι. Ας τους αφήσουμε να κυλιούνται στον βούρκο της ανικανότητάς τους και της αδυναμίας τους να κυβερνήσουν” είπε από την πλευρά της η βουλευτής, Πραμίλα Τζάιαπαλ.

Mε πληροφορίες από Reuters, BBC, AFP

Δημοφιλή